Advertorial
Advertorial OMT Specials 29 mei 2019

Oplader in het stopcontact laten zitten? Dit kost het

Je ziet ze op kantoor, in de bieb en ongetwijfeld ook wel eens in huis. Opladers van de smartphones of laptops die in het stopcontact zitten, maar niets aan het opladen zijn. Je zou denken dat het geen kwaad kan, maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor je energierekening? En zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden?

Om die vraag te beantwoorden hebben we een stroommeter gebruikt om te berekenen hoeveel stroom de opladers van verschillende apparaten gebruiken.

Loze lader verbruikt bijna geen energie

Er zijn vier opladers getest, namelijk de adapter die je standaard bij een iPhone X krijgt, maar ook die van een Samsung Galaxy S10, een iPad 6e generatie en de oplader van een MacBook Air uit 2018.

Wat meteen opvalt is dat alle adapters minder dan 1 watt gebruiken wanneer geen apparaat aangesloten is. Dit is ook te verklaren, want de meeste moderne opladers zijn geschakelde voedingen. Die zijn erg efficiënt en gebruiken bijna geen stroom als er geen apparaat aangesloten is. De lader van de iPhone gebruikte 600 milliwattuur, oftewel 0,6 wattuur wanneer niets aangesloten was. De lader van de MacBook Air gebruikte 730 milliwattuur en die van de iPad en Samsung Galaxy S10 zaten er tussenin.

Apple smartphone lader
Klik/tap voor groter.

Het kostenplaatje

Tijd voor een simpele berekening. De gemiddelde stroomprijs voor een kilowattuur voor 2019 is in Nederland 23 cent. Een wattuur kost dus 0,023 cent en de iPhone-lader gebruikt per dag 14,4 wattuur. Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader. Het hangt er dus maar naar net vanaf hoeveel opladers je hebt en wat het gemak je waard is.

De prijs per kilowattuur kan overigens per stroom¬aanbieder verschillend zijn. Deze berekening is erg globaal en heeft geen rekening gehouden met de verschillende tarieven die in de dag en nacht gelden. Het kan sowieso geen kwaad om de voorwaarden van je energieleverancier eens te checken en eventueel overstappen van energie. Er zijn diverse websites die goede deals op een rij zetten en vergelijken makkelijk maken, je kunt bijvoorbeeld energie aanbiedingen via easyswitch.nl vergelijken.

Milieu en veiligheid

Naast de kosten, zijn er natuurlijk nog meer redenen om de oplader uit het stopcontact te halen. Hoewel er maar een beetje stroom wordt verbruikt, helpen alle beetjes om het stroomverbruik wereldwijd terug te dringen. Je bent gewoon groen bezig. Daarnaast is er het aspect van veiligheid. Hoewel opladers getest zijn op een doorlopende, veilige werking, verminder je slijtage door ze alleen in het stopcontact te doen wanneer het nodig is. Het is ten slotte ook een fijn idee dat een lader geen kortsluiting kan maken terwijl je slaapt of de deur uit bent, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oplader in het stopcontact laten zitten? Dit kost het
Sluiten