Nederland wil macht tech-reuzen als Apple beperken

Door: Night - 8 reacties
tech-reuzen

De Nederlandse overheid wil scherper toezicht de de macht van grote techbedrijven zoals Apple, maar ook Google en Facebook. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer. Zij is bezorgd over de verstoring van de markttoegang door de techreuzen. Hierdoor zouden kleinere en startende ondernemingen minder kansen hebben, met een gebrek aan concurrentie als gevolg.

Keijzer pleit voor het aanstellen van een toezichthouder op Europees niveau, die sneller kan ingrijpen bij online marktdominantie. Eerder pleitte een Amerikaanse presidentskandidate ook al voor maatregelen om de macht van tech-reuzen in te perken. Haar ideeën gingen echter nog een stapje verder en wil tech-giganten zelfs opsplitsen.

Mona Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer wil de macht van grote techbedrijven inperken (klik/tap voor groter)

Nederland wil nieuwe regels op Europees niveau

De staatssecretaris is op dit moment in gesprek met verschillende landen. Om te voorkomen dat een bedrijf zich in de ene lidstaat aan andere regels moet houden dan in een andere lidstaat, wil Keijzer wil de maatregelen op Europees niveau doorvoeren. Zij heeft een aantal maatregelen opgesteld om in te kunnen grijpen wanneer dat nodig is. Zo moet een verantwoordelijk toezichthouder de bevoegdheid krijgen dat van tevoren te doen, zodra “een platform een positie dreigt te krijgen waar andere ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen”.

“We hebben zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie. Dit speelt bijvoorbeeld bij app-winkels waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google”, aldus Keijzer.

Door de maatregelen zouden bedrijven een overname van een ander bedrijf op een andere manier moeten gaan melden. Nu moeten bedrijven nog slechts bij de toezichthouder aangeven als de omzet van betrokken partijen een bepaalde drempel overschrijdt. Dat voorkomt echter niet dat tech-reuzen veelvuldig (kleine) toekomstige concurrenten opkopen. Door naast met omzet ook rekening te houden met bijvoorbeeld de transactiewaarde van een overname, zou dat grotendeels voorkomen kunnen worden.

 

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  bmeerdink

  Steeds weer dat stupide op één hoop willen gooien van Apple met advertentiebedrijven als Google en Facebook.

  Een zeker teken dat ze er echt niets van snappen.

  We zien wel wat het uiteindelijk op Europees niveau gaat betekenen.

 • Profielfoto
  Koezel

  Laat ze eerst eens in Nederland kijken naar de monopoliepositie van de telecom bedrijven.

 • Profielfoto
  monty python

  De digitalisering zal in alle sectoren monopolisten of duopolisten opleveren. Daar gaan we nog veeeel plezier aan hebben …

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zolang ze er maar geen chocopasta van maken.

 • Profielfoto
  Frans

  Koezel op 19 mei 2019 13:54
  Laat ze eerst eens in Nederland kijken naar de monopoliepositie van de telecom bedrijven.

  +1

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple zal een vergissing zijn, want die heeft privacy hoog in het vaandel…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Op dit moment zijn we qua IT afhankelijk van allerlei bedrijven die aan de andere kant van de plas huizen. Allerlei informatie van inwoners van Europa wisselt van eigenaar zodra het in de fijne cloud wordt gezet. Wat nou afluisteren door China. Oe wat eng. Tot op heden geven wij vrijwillig onze info aan Trump. Nu vinden we dat nog OK en fijn. Wat nu wanneer dat ineens niet meer zo fijn en leuk is? Die tech reuzen zitten allemaal aan tafel bij de NSA.

  Hup Mona! Graag een eigen IT industrie.

 • Profielfoto
  Pjotr

  @Koesel:  monopolie positie van de telecom in Nederland? Je bedoeld toch niet die wereldomvattende hegemonie van de KPN?

  Ha ha ha