Night
Night Nieuws 19 mei 2019

Nederland wil macht tech-reuzen als Apple beperken

De Nederlandse overheid wil scherper toezicht de de macht van grote techbedrijven zoals Apple, maar ook Google en Facebook. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer. Zij is bezorgd over de verstoring van de markttoegang door de techreuzen. Hierdoor zouden kleinere en startende ondernemingen minder kansen hebben, met een gebrek aan concurrentie als gevolg.

Keijzer pleit voor het aanstellen van een toezichthouder op Europees niveau, die sneller kan ingrijpen bij online marktdominantie. Eerder pleitte een Amerikaanse presidentskandidate ook al voor maatregelen om de macht van tech-reuzen in te perken. Haar ideeën gingen echter nog een stapje verder en wil tech-giganten zelfs opsplitsen.

Mona Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer wil de macht van grote techbedrijven inperken (klik/tap voor groter)

Nederland wil nieuwe regels op Europees niveau

De staatssecretaris is op dit moment in gesprek met verschillende landen. Om te voorkomen dat een bedrijf zich in de ene lidstaat aan andere regels moet houden dan in een andere lidstaat, wil Keijzer wil de maatregelen op Europees niveau doorvoeren. Zij heeft een aantal maatregelen opgesteld om in te kunnen grijpen wanneer dat nodig is. Zo moet een verantwoordelijk toezichthouder de bevoegdheid krijgen dat van tevoren te doen, zodra “een platform een positie dreigt te krijgen waar andere ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen”.

“We hebben zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie. Dit speelt bijvoorbeeld bij app-winkels waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google”, aldus Keijzer.

Door de maatregelen zouden bedrijven een overname van een ander bedrijf op een andere manier moeten gaan melden. Nu moeten bedrijven nog slechts bij de toezichthouder aangeven als de omzet van betrokken partijen een bepaalde drempel overschrijdt. Dat voorkomt echter niet dat tech-reuzen veelvuldig (kleine) toekomstige concurrenten opkopen. Door naast met omzet ook rekening te houden met bijvoorbeeld de transactiewaarde van een overname, zou dat grotendeels voorkomen kunnen worden.

 

Reageer op artikel:
Nederland wil macht tech-reuzen als Apple beperken
Sluiten