Mollie voorziet Nederlandse webshops van Apple Pay

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Apple Pay
Bron: Apple

Binnenkort is ING de eerste Nederlandse bank met Apple Pay. Zo kun je straks met je iPhone of Apple Watch bij iedere fysieke winkel betalen. De Nederlandse betaal­service­provider Mollie is nu klaar om Nederlandse webshops van Apple Pay te voorzien.

Het goede nieuws is dat meer dan 60.000 Nederlandse webwinkels Mollie reeds als betaal­provider gebruiken. Zij zijn straks de eerste die Apple Pay op hun website of in hun app aan kunnen bieden. Het is een kwestie van een vinkje zetten in hun dashboard en de optie zal verschijnen.

Apple Pay via Mollie

De betaal­service­provider ondersteunt Apple Pay in 35 landen, waaronder Nederland. “We hebben de functie alvast gelanceerd, zodat Nederlandse webwinkels en andere merchants klaar kunnen staan wanneer de dienst voor consumenten live is”, laat oprichter Adriaan Mol aan OMT weten. Mollie wordt door bekende bedrijven zoals ANWB, Deliveroo, Game Mania en Ticketswap gebruikt om betalingen te verwerken.

Apple Pay Mollie 001
Klik/tap voor groter.

De betaal­service­provider deelt ook nog een interessant detail. Technisch gezien is Apple Pay niet geen op zichzelf staande betaal­methode. Welke methode gebruikt wordt, hangt af van de kaarten die een gebruiker in zijn Wallet-app heeft staan. Is dat een credit card? Dan zal die gebruikt worden. Staat er alleen een debetkaart? Dan wordt die gebruikt. De transactiekosten hangen samen met de methode die op de achtergrond wordt gebruikt.

Apple Pay in Nederland

De lancering van Apple Pay bij Mollie is een internationale uitrol en niet direct een teken dat Apple Pay snel in Nederland live gaat. Hoewel Apple en ING al een aankondiging hebben gedaan, kan het best wel eens nog enkele maanden duren voordat die dienst live gaat. In Duitsland werd Apple’s betaaldienst bijvoorbeeld op 1 augustus 2018 aangekondigd, maar deze ging pas in december van dat jaar live. Er zat vier maanden tussen, dus geduld is vereist.

(Adriaan Mol, oprichter van Mollie, is ook een van de oprichters van One More Thing. Mollie en OMT zijn echter op geen enkele wijze financieel of juridisch aan elkaar verbonden. De redactie opereert onafhankelijk.)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Hans V R

  Snel weg bij ABN en naar ING..

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik wilde het aanzetten voor mijn site, maar wil je Apple Pay aanzetten, moet Creditcard ook aan staan. Een Creditcardbetaling kan naderhand teruggestort worden en de transactiekosten zijn best hoog (vanaf 0,25 cent + 1,8%). Dus dat doe ik maar niet. Wel opvallend is dat de Apple Pay functie even duur is als een normale creditcardbetaling. Zou dat betekenen dat Apple dezelfde kosten in rekening brengt dan Visa?

 • Profielfoto
  mblokhuis

  Ik gebruik Pay al een tijd via Bunq. Heb geen ING rekening.

 • Profielfoto
  Adoteq

  Hoe werkt het nou als je geen internet bankieren hebt vanwege bewind? Kan je dan ook Apple pay activeren, of wordt je verplicht dat te doen via de mobiel bankieren app?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Sorry hoor Raymon, dit artikel hangt weer vol met vage aannames en bijzondere bokkensprongen. Een paar verduidelijkingen:

  Nee Apple Pay is idd geen aparte betaalmethode anders dan de methoden de we al kennen, het is echter wel een veiliger (dmv tokenization), moderner en gebruiksvriendelijker omhulsel, zeg maar schil voor kaartbetalingen zoals we die al kennen, zowel on- als offline.

  Mollie stelt tevens dat dit alleen met creditcards zou werken, ook dat is onjuist.
  De lancering van Apple Pay bij mollie is er een van de grote kaartmerken, dus minimaal MasterCard én Visa. Maar dat zijn dus én de creditcards van Visa/MasterCard én de debitcards. Wat mollie op hun pagina bedoeld met debit is eigenlijk de ouwe trouwe pinpas (Maestro of V-Pay) zoals we die al jaren kennen, die gaat voor het eerst óók online werken via Apple Pay. Bij bunq? werkt dit bijvoorbeeld al met de Meastro pinpassen, sinds ergens vorige week.

  Ok, dat waren mijn verduidelijkingen.
  Dan nu de launchdate: dit gaat geen maanden meer duren, hoogstens een week of 2. Waarom ik dat denk? ING’s Apple Pay voorwaarden zijn vorige week namelijk uitgelekt, en daar staat in dat die per 1 juni geldig zijn. Dus ik verwacht dan een launch of kort daarna.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nog even wachten. Bijdrager klopt niet, dat moet zijn; betrouwbare bron, dicht op het vuur. ?

   

   

  Mollie voert Apple Pay betalingen uit rechtstreeks op het MasterCard Payment Network. Logisch want het heeft geen toegang tot je bankrekening bij ING of welke andere bank dan ook voor de verificatie. Dat is ook het verschil tussen betalen in de browser (wat Mollie doet) en de betaalterminal bij de HEMA. Die laatste maakt contact met je bank zoals dat nu ook gebeurt. Jij houdt je bankpasje bij de terminal, die herkent het pasje, maakt verblinding met de juiste bank + rekening als het klopt komt er een signaal terug dat alles oké is. Klaar.

  Op de achtergrond voert ING (voorbeeld) dan de transactie uit op het MasterCard Payment Network.

   

  Dat betaalnetwerk gebruikt elke consument in Europa wanneer het internationaal geld overmaakt. Er zijn namelijk maar een aantal internationale betaalnetwerken op de wereld. MasterCard heeft het grootste, meest bekendste en meest betrouwbare netwerk van allemaal.

   

  De grote fout die mensen vaak maken is dat ze denken dat een betaling via VISA, MasterCard, PayPay, Apple Pay of gewoon een betaling via internetbankieren bij de ING naar iemand in Amerika over verschillende verbindingen lopen maar dat is niet zo. Dat is allemaal precies dezelfde betaling, alleen de verificatie is anders.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Mooi nieuws. Nu de ABN AMRO nog.

 • Profielfoto
  mymac

  Hans V R op 20 mei 2019 14:57
  Snel weg bij ABN en naar ING..

  Ze zijn er mee bezig heb ik begrepen, dus zo lang het er nog niet is blijf ik lekker bij de ABN. Als het maanden of langer gaat duren terwijl het bij ING al live is, heroverweeg ik deze beslissing?

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Ik heb de optie geactiveerd in mijn Mollie Dashboard maar kan het nog niet aanzetten in de Mollie plugin in mijn WordPress met Woocommerce website. Maar misschien moet ik nog een beetje geduld hebben.