Nieuwe browser: Microsoft Edge nu ook op Mac te proberen

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Microsoft maakt steeds meer software voor de Mac. Naast Office, Skype en Outlook is er nu ook Microsoft Edge voor Mac. Je hoort het goed, de opvolger van Internet Explorer is beschikbaar voor Mac-gebruikers. Het gaat overigens nog wel om een eerste testversie, maar de definitieve versie komt er ook aan.

Wie nieuwsgierig is, kan bij Microsoft al een testversie downloaden. Edge voor Mac is beschikbaar als canary en dev-versie. Wij adviseren de dev-versie te proberen, want die is doorgaans iets stabieler dan de canary-variant. Achter het nieuwe Edge voor Mac zit een veel groter verhaal dan in eerste instantie lijkt.

Microsoft Edge als nieuwe browser

Hoewel de Edge-browser van Microsoft al langer beschikbaar is, heeft het bedrijf uit Redmond onlangs een radicaal strategische wijziging doorgevoerd. Microsoft maakt de rendering engine (motor) van de browser niet langer zelf. Voorheen werd EdgeHTML gebruikt, maar de browser is nu gebaseerd op Chromium, het open source-project waar ook Google Chrome op gebouwd wordt. Microsoft heeft echter een groot aantal functies verwijderd. Denk aan de Google Drive API en Google Cloud print. Deze worden vervangen door diensten van Microsoft.

Deze stap is genomen omdat steeds meer websites voor Chrome en Chromium gemaakt worden. Microsoft heeft besloten niet langer te strijden, maar zich aan te sluiten door dezelfde render engine te gebruiken.

Microsoft Edge Mac
Klik/tap voor groter.

Edge voor Mac voelt niet ‘native’

Op de Mac is Microsoft Edge enigszins aangepast. Zo is er ondersteuning voor de Touch Bar en zijn hoeken van tabbladen afgerond, wat meer aansluit op de vormgeving van macOS. Ondersteuning voor de ingebouwde spellingscontrole van macOS of sleutelhangertoegang ontbreekt echter. Daarnaast valt op dat veel opties weggestopt zijn in een overflow-menu aan de zijkant (zie bovenstaande screenshot) in plaats van in de menubalk. Dit is niet de ‘Mac-manier’ om dingen aan te pakken, maar zijn ontwerpbeslissingen die door Chromium worden gedicteerd. Of Microsoft dit in de definitieve versie aanpast is vooralsnog onbekend.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  swappa001

  voor developers kan ik me nog voorstellen dat mensen dit gebruiken.. maar anders zie ik het nu er niet van…

 • Profielfoto
  Shmoo

  swappa001 op 9 mei 2019 13:11
  voor developers kan ik me nog voorstellen dat mensen dit gebruiken.. maar anders zie ik het nu er niet van…

  Want?

   

  Op dit moment is het gewoon 1-op-1 Google Chrome hoor. Dus als het iets werkt in Chrome zal het ook in Edge werken, daar worden developers niet heel erg bang van.

   

  Voor mensen die op hun werk (waar iemand best veel tijd doorbrengt) verplicht met Windows moeten werken dus is dit toch handig. Windows Edge, macOS Edge en al je informatie sync je tussen beide. Beetje zoals Safari werkt tussen twee Macs.

  Er zit ook een nieuws-feed in verwerkt. Als je naar beneden scrollt zie je het laatste nieuws. Ook wel handig gedaan.

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  Dat Microsoft eerst maar eens volledige compatibiliteit verzorgt voor Outlook op Mac. Contactpersonen en agenda zijn niet (zonder additionele software) te synchroniseren.