macOS 10.15: ‘nieuwe Muziek-app behoudt veel functies iTunes’

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Een van de grootste veranderingen in macOS 10.15 wordt ongetwijfeld de ontmanteling van iTunes. Apple is naar verluidt van plan iTunes op te knippen in losse apps voor muziek, podcasts, films/tv en boeken. Dit worden naar verluidt universele apps die zowel op iOS als macOS werken.

Er werd gevreesd voor een (te) drastische versimpeling van voornamelijk de Muziek-app. Volgens bronnen van ontwikkelaar Steve Troughton-Smith is echter dat niet het geval. De nieuwe Muziek-app van macOS 10.15 zal geen simpele port van de Muziek-app op iOS zijn. Het wordt een volwaardige vervanger van iTunes.

Volwaardige vervanger iTunes in macOS 10.15

De nieuwe Muziek-app voor de Mac zal geen universele app zijn, maar een klassieke Mac-app. We moeten het volgens Troughton-Smith zien als een gestripte versie van iTunes die zich helemaal focust op muziek. Functies zoals slimme afspeellijsten, apparaatbeheer (inclusief synchronisatie) en het branden van cd’s blijven aanwezig. Goed nieuws voor mensen met onder andere een grote, eigen muziekbibliotheek.

Andere functies die Apple in de loop der jaren heeft toegevoegd, waardoor iTunes werd overbelast, zouden in andere applicaties onder worden gebracht. Apps zoals Podcasts en iBooks worden wel universele apps die op de iOS-variant lijken. Deze worden net als de huidige Woning-app in macOS Mojave op basis van Apple’s Marzipan-platform gemaakt.

iTunes
Klik/tap voor groter.

Ook volwaardige Apple TV-app voor Mac

Nadat Steve Troughton-Smith het nieuws over de Muziek-app voor de Mac bekend maakte, kwam Bloomberg-reporter Mark Gurman met een aanvulling. Volgens hem wordt ook een nieuwe Apple TV-app voor de Mac een volwaardige Mac-app die het mogelijk maakt om video’s te beheren. Ook deze app is niet op basis van de iOS-variant gemaakt.

Het is goed om te zien dat Apple -mits dit gerucht klopt- op de hoogte is van onmisbare functionaliteit voor Mac-gebruikers. Als het platform voor universele apps nog niet klaar is voor gecompliceerde Mac-software, is een nieuwe Mac-app maken de juiste keuze. macOS 10.15 wordt op 3 juni, tijdens WWDC 2019, onthuld. (Zie ook → macOS 10.15: functies, release en verwachtingen op een rij)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  cheque

  iTunes is nu al geweldig, ik verheug me op de vernieuwingen!!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  En wanneer gaan de muziek-video’s en home-video’s nu eindelijk eens een keer gesynct worden met iCloud Drive? Als ik ze in Photos zet worden ze keurig gesynct maar dan heb je weer geen zinvolle meta-data.

 • Profielfoto
  Melle

  Beter af hoc interface voor het kiezen en afspelen van nummers… best in apart DJ modus…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik kijk er ook naar uit. iTunes is (was) een geweldig programma maar had inmiddels veel te veel extra/overbodige functies waardoor het een onoverzichtelijk en log programma was geworden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Cenobyte op 10 mei 2019 11:31
  (…)  iTunes is (was) een geweldig programma (…)

  Wanneer was dat dan ook al weer? Ik kan het me niet echt herinneren…😉