Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 mei 2019

‘macOS 10.15 brengt meer iOS-apps en functies naar de Mac’

De opvolger van macOS 10.14 Mojave zou meer apps en functies bevatten die al langer aanwezig zijn in iOS. Dat schrijft de doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg-reporter Mark Gurman in een vooruitblik op WWDC 2019, waar macOS 10.15 onthuld zal worden.

Allereerst zal het geen verrassing zijn dat ontwikkelaars eenvoudig hun iPad-apps naar de Mac kunnen brengen. Dit is de definitieve realisatie van het Marzipan-project dat Apple vorig jaar begon te onthullen.

macOS 10.15: nieuwe, universele apps en meer

Ontwikkelaars hebben niet gewacht op het experimenteren met universele apps voor Mac en iPad. De officiële documentatie en hulpmiddelen zullen echter in macOS 10.15 beschikbaar zijn, schrijft Gurman. Dit zou de eerste stap zijn in het samenvoegen van de App Store en de Mac App Store. Compleet universele apps (Mac, iPhone en iPad) zouden gepland staan voor 2021.

Apple maakt zelf ook gebruik van de opties voor universele apps. In macOS Mojave was bijvoorbeeld al een nieuwe Woning-app te vinden die van iOS afkomstig is. In macOS 10.15 komen daar naar verluidt een Podcasts-app bij en een nieuwe app die Find my iPhone en Find my Friends samenvoegt. We hoorden al eerder over deze nieuwe app en de bronnen van Gurman bevestigen dit nu. Een losse Podcasts-app is het gevolg van het ontmantelen van iTunes.

Craig Federighi Apple privacy
Apple’s Craig Federighi zal macOS 10.15 tijdens WWDC 2019 op 3 juni onthullen – Klik/tap voor groter.

Functies van iOS naar de Mac

Er komen ook een aantal functies van iOS naar de Mac. Gurman heeft het onder andere over Schermtijd, dat je inzicht geeft in hoeveel je Apple-apparaten gebruikt en welke apps je het vaakst (of te vaak) gebruikt. Ouders kunnen hier ook hun kinderen beperkingen opleggen.

Een andere (langverwachte) functie die van iOS naar de Mac komt zijn effecten en stickers in iMessage. Ook komen volgens Gurman Siri-snelkoppelingen naar de Mac en kunnen we rekenen op een compleet opnieuw ontworpen Herinneringen-app. Tot slot komt er een update van de iBooks-app en benadrukt de Bloomberg-reporter dat de nieuwe Muziek-app die iTunes op de Mac gaat vervangen geen eenvoudige kopie van de iOS-versie zal zijn.

Onthulling op WWDC 2019 (3 juni)

macOS 10.15 wordt op 3 juni onthuld. Dan start namelijk Apple’s ontwikkelaars­conferentie WWDC 2019. Naast de nieuwe software-versie voor de Mac, zal Apple ook iOS 13 en watchOS 6 onthullen. Ook daar is al behoorlijk wat over bekend. In dit artikel zetten we op een rij welke nieuwe functies je in iOS 13 kunt verwachten. Ook de Apple Watch krijgt met watchOS 6 een boel nieuws.

Reageer op artikel:
‘macOS 10.15 brengt meer iOS-apps en functies naar de Mac’
Sluiten