MacBook Pro 2019: toetsenbord op twee punten verbeterd

Door: Raymon Mens - 16 reacties
MacBook Pro 2019 toetsenbord
Afbeelding: iFixit

Apple introduceerde onlangs de MacBook Pro 2019. Naast nieuwe Intel-chips die voor een snelheidswinst zorgen, zit er ook een verbeterd toetsenbord in. Hoe(veel) het dan precies verbeterd is, wilde Apple echter niet zeggen. Gelukkig kunnen we op iFixit rekenen voor een grondige teardown en analyse.

Wat blijkt? Apple heeft twee kleine wijzigingen toegepast. De eerste is een nieuw materiaal tussen de toets en afdekplaat. Daarnaast hebben de toetsen een nieuwe schakelaar die veerkrachtiger is. Het is te vroeg om te zeggen of deze veranderingen de problemen met dit mechanisme zullen verhelpen. Er is zeker geen sprake van een complete revisie.

Blik op toetsenbord MacBook Pro 2019

De eerste ontdekking is dat Apple een nieuw materiaal heeft gebruikt om de toetsen af te dekken. Er is een kunststof laagje over de eigenlijke schakelaar gelegd. Dat laagje was voorheen van polymeer en lijkt nu van nylon te zijn. Apple begon vorig jaar met het gebruik van een siliconenmembraan in het toetsenbord. Het bedrijf zei aanvankelijk dat dit werd gedaan om het lawaai dat toetsen maken te verminderen. Later bleek dat het ook vuil dat de toetsen kan blokkeren buiten moet houden. Dit is dus geen echte vernieuwing, maar slechts een andere materiaalkeuze.

Het nieuwere materiaal is “helderder en voelt soepel aan”, aldus iFixit. Waarom dit beter zou zijn, lijkt een vraag die alleen Apple kan beantwoorden.

MacBook Pro 2019 toetsenbord membraan
Klik/tap voor groter.

Ook schakelaar aangepast

De toetsenborden met het vlindermechanisme hebben onder elke toets een metalen dome-schakelaar. Die maakt het elektrische contact dat een toetsaanslag registreert bij het indrukken. Apple lijkt kleine wijzigingen in deze schakelaars te hebben doorgevoerd. Het valt op dat deze schakelaars van een andere afwerking zijn voorzien. Volgens iFixit kan het om een ander metaalmengsel gaan, of een behandeling die de schakelaars beter bestand maakt tegen warmte.

Deze metalen schakelaars veroorzaken waarschijnlijk een deel van de problemen met het toetsenbord. Na het indrukken van een toets zorgen deze schakelaars ervoor dat de toets weer in zijn oude positie terugspringt. Ze zijn echter heel klein en delicaat en kunnen makkelijk vervormen, waarna een toets niet meer naar zijn uitgedrukte positie springt. Dat veroorzaakt haperende toetsen. Logisch dat Apple dit onderdeel zo veerkrachtig mogelijk probeert te maken.

MacBook Pro 2019 dome-schakelaar
Klik/tap voor groter.

Vlindermechanisme blijft kwetsbaar

Dit is de vierde revisie van het MacBook-toetsenbord op basis van het vlindermechanisme en dat is niet voor niets. Er zijn veel problemen met dit toetsenbord geweest. Van toetsen die zichzelf herhalen tot compleet weigerende letters. Het is op dit moment onmogelijk om te weten of het nieuwe ontwerp de problemen voor eens en altijd zal oplossen.

Wat we echter wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat het fundamentele ontwerp van het vlindertoetsenbord niet is veranderd. Het is dan ook maar goed dat Apple de MacBook Pro 2019 dan ook standaard in het nieuwe reparatieprogramma voor toetsenborden opneemt. Zo heb je standaard vier jaar garantie op het toetsenbord en wordt het bij problemen gratis vervangen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Het lijkt erop dat Apple niet graag een stap terug doet, zelfs als een vernieuwing geen verbetering blijkt. Kijk bijv. naar de Magsafe (had moeten blijven) en Touch Bar (heb je geen reet aan). Dumpen van poorten op de laptops heb ik ook nooit begrepen. Ja het moet allemaal dun dun dun, maar waarom? Laptops zijn al dun genoeg.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Tja en als de  verkoopaantallen van de Macbook straks weer tegenvallen dan ligt het niet aan de beslissingen van de top van Apple , he Tim?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Als dat toetsenbord niet verbeterd wordt koop ik geen MBP meer…..

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Wordt ongetwijfeld verbeterd, maar dat zal tijd nodig hebben (R&D en testen en zo). Dus nu alleen lapmiddelen en straks een compleet nieuwe MBP

 • Profielfoto
  smacdab

  Jesper op 25 mei 2019 15:21
  Het lijkt erop dat Apple niet graag een stap terug doet, zelfs als een vernieuwing geen verbetering blijkt. Kijk bijv. naar de Magsafe (had moeten blijven) en Touch Bar (heb je geen reet aan). Dumpen van poorten op de laptops heb ik ook nooit begrepen. Ja het moet allemaal dun dun dun, maar waarom? Laptops zijn al dun genoeg.

  vooral als iemand hem op de oplader zet in het looppad bij de firma Toekan.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik ben mijn vertrouwen in de Mac Book verloren, nog een Mac book in gebruik van 2015 waar spontaan vlekken op het scherm komen. Was ook opgelost zeiden ze. En nu de toetsenborden, hoe lang gebruiken we al toetsenborden. Te gek voor worden. Echt heel jammer hoe Apple bezig is.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik gebruik nog altijd een MBP Early 2011. Ik heb al regelmatig gedacht aan vervangen, maar de berichten over de toetsenborden weerhoudt me ervan. Ook nu dus weer….

  Naast mijn MBP heb ik voor onderweg een goedkoop chromebook. Een Asus C202S … met extra sterk design (voor onderweg).

  Het is een goedkoop, traag device, met nogal beperkte mogelijkheden. Maar het toetsenbord is onovertroffen. Typt beter dan die MBP, en heeft nooit 1 probleem. Ik snap niet waarom zo’n A kwaliteit, high-end device als van Apple niet gewoon ook een toetsenbord kan hebben dat vrij van twijfel is. Het is precies wat RJG hierboven schrijft: hoe lang gebruiken ‘we’ al geen toetsenborden? Dat is toch niet zo’n noviteit zou je zeggen….

 • Profielfoto
  Melle

  Allez, terug flinke teleurstelling, meer zelfs bij de eerste reviews op YouTube lijken de toetsen zelf luider!!, mijn grootste probleem was het geluid en nu zegt Apple op hun website in hun verkoopspraatje… de toetsen zijn stiller, realiteit = toetsen zij luider.

  Fuck zeg – wat een ongelooflijke bende losers die daar beslissingen nemen, je kan soms zeggen: tis dit, tis dat en wij zouden het niet beter doen, maar op dit vlak: ik zeg het : ik denk dat die paar Pipo’s ter wereld die zo dom zijn dat ze deze beslissing kunnen nemen, nu toevallig allemaal samen bij Apple zitten.

  Het is makkelijker dan ooit voor Apple om de perfecte laptop te maken, alle componenten en kennis en materiaal is er… maar nee – een reeks heldere keuzes na elkaar maken is er niet bij. Jammer

 • Profielfoto
  AT024

  @Melle: je weet beter.. ik zou zeggen solliciteren dan maar

 • Profielfoto
  THX-1138

  Wel opmerkelijk dat een MacBook die nog maar net uit is, nu al op de lijst van machines die in aanmerking komen voor een nieuw keyboard..

  MacBook Pro 2019 nu al op de lijst voor keyboardvervanging

 • Profielfoto
  polansky

  Jesper op 25 mei 2019 15:21
  Touch Bar (heb je geen reet aan).

  De Touchbar is superhandig wanneer je gebruik maakt van ‘BetterTouchTools’.
  Apple heeft het zelfs wat magertjes uitgevoerd, maar als je een specifieke app hiervoor koopt wordt het toch ineens een heel krachtig dingetje wat ik nu dagelijks vele malen gebruik.

  Zou nu niet meer zonder willen.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Jesper op 25 mei 2019 15:21
  Het lijkt erop dat Apple niet graag een stap terug doet, zelfs als een vernieuwing geen verbetering blijkt. Kijk bijv. naar de Magsafe (had moeten blijven) en Touch Bar (heb je geen reet aan). Dumpen van poorten op de laptops heb ik ook nooit begrepen. Ja het moet allemaal dun dun dun, maar waarom? Laptops zijn al dun genoeg.

  Volledig akkoord met bovenstaande opmerking. 👍 Daarom heb ik einde vorig jaar nog een MacBook Pro 15 inch van 2015 in einde reeks gekocht. En daar ben ik heel tevreden van. 🤗

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Boehoe, boehoe, snif, snif.

 • Profielfoto
  Milez

  Jesper op 25 mei 2019 15:21
   Touch Bar (heb je geen reet aan).

  Ik heb een toepassing ontdekt die mij helpt. Ik ben journalist en moet vaak interviews uitschrijven. Die interviews speel ik af in QuickTime Player terwijl ik in Word de tekst uitschrijf. Met de Touch Bar kan ik handig de controls van QuickTime zichtbaar hebben terwijl ik gewoon in Word zit. Dat is handig. Maar dat is ook direct de enige toepassing die ik kan bedenken.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  THX-1138 op 26 mei 2019 21:08
  Wel opmerkelijk dat een MacBook die nog maar net uit is, nu al op de lijst van machines die in aanmerking komen voor een nieuw keyboard..

  MacBook Pro 2019 nu al op de lijst voor keyboardvervanging

  Vertrouwen in het eigen product. Altijd mooi.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Butterfly toetsenbord is grote blunder van Apple