Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 mei 2019

MacBook Pro 2019: toetsenbord op twee punten verbeterd

Apple introduceerde onlangs de MacBook Pro 2019. Naast nieuwe Intel-chips die voor een snelheidswinst zorgen, zit er ook een verbeterd toetsenbord in. Hoe(veel) het dan precies verbeterd is, wilde Apple echter niet zeggen. Gelukkig kunnen we op iFixit rekenen voor een grondige teardown en analyse.

Wat blijkt? Apple heeft twee kleine wijzigingen toegepast. De eerste is een nieuw materiaal tussen de toets en afdekplaat. Daarnaast hebben de toetsen een nieuwe schakelaar die veerkrachtiger is. Het is te vroeg om te zeggen of deze veranderingen de problemen met dit mechanisme zullen verhelpen. Er is zeker geen sprake van een complete revisie.

Blik op toetsenbord MacBook Pro 2019

De eerste ontdekking is dat Apple een nieuw materiaal heeft gebruikt om de toetsen af te dekken. Er is een kunststof laagje over de eigenlijke schakelaar gelegd. Dat laagje was voorheen van polymeer en lijkt nu van nylon te zijn. Apple begon vorig jaar met het gebruik van een siliconenmembraan in het toetsenbord. Het bedrijf zei aanvankelijk dat dit werd gedaan om het lawaai dat toetsen maken te verminderen. Later bleek dat het ook vuil dat de toetsen kan blokkeren buiten moet houden. Dit is dus geen echte vernieuwing, maar slechts een andere materiaalkeuze.

Het nieuwere materiaal is “helderder en voelt soepel aan”, aldus iFixit. Waarom dit beter zou zijn, lijkt een vraag die alleen Apple kan beantwoorden.

MacBook Pro 2019 toetsenbord membraan
Klik/tap voor groter.

Ook schakelaar aangepast

De toetsenborden met het vlindermechanisme hebben onder elke toets een metalen dome-schakelaar. Die maakt het elektrische contact dat een toetsaanslag registreert bij het indrukken. Apple lijkt kleine wijzigingen in deze schakelaars te hebben doorgevoerd. Het valt op dat deze schakelaars van een andere afwerking zijn voorzien. Volgens iFixit kan het om een ander metaalmengsel gaan, of een behandeling die de schakelaars beter bestand maakt tegen warmte.

Deze metalen schakelaars veroorzaken waarschijnlijk een deel van de problemen met het toetsenbord. Na het indrukken van een toets zorgen deze schakelaars ervoor dat de toets weer in zijn oude positie terugspringt. Ze zijn echter heel klein en delicaat en kunnen makkelijk vervormen, waarna een toets niet meer naar zijn uitgedrukte positie springt. Dat veroorzaakt haperende toetsen. Logisch dat Apple dit onderdeel zo veerkrachtig mogelijk probeert te maken.

MacBook Pro dome-schakelaar - iFixIt
Klik/tap voor groter.

Vlindermechanisme blijft kwetsbaar

Dit is de vierde revisie van het MacBook-toetsenbord op basis van het vlindermechanisme en dat is niet voor niets. Er zijn veel problemen met dit toetsenbord geweest. Van toetsen die zichzelf herhalen tot compleet weigerende letters. Het is op dit moment onmogelijk om te weten of het nieuwe ontwerp de problemen voor eens en altijd zal oplossen.

Wat we echter wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat het fundamentele ontwerp van het vlindertoetsenbord niet is veranderd. Het is dan ook maar goed dat Apple de MacBook Pro 2019 dan ook standaard in het nieuwe reparatieprogramma voor toetsenborden opneemt. Zo heb je standaard vier jaar garantie op het toetsenbord en wordt het bij problemen gratis vervangen.

Reageer op artikel:
MacBook Pro 2019: toetsenbord op twee punten verbeterd
Sluiten