Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 mei 2019

Tests MacBook Pro 2019: hoge prestaties, geen oververhitting

Een van de speerpunten van de onlangs uitgebrachte MacBook Pro 2019 is meer kracht. Het 15-inch model is voor het eerst voorzien van een Intel Core i9-chip uit de 9e generatie met acht cores op 2,4GHz en een Turbo Boost tot 5GHz. Maar hoe zijn die prestaties in de praktijk?

We waren in staat om het model met een Intel Core i9-9880H op 2,3GHz en 4,8GHz in Turbo-modus te testen. Deze CPU heeft acht cores. Wat blijkt? De prestaties komen bijzonder dicht in de buurt van die van de 5K iMac. Er lijkt ook geen sprake te zijn van oververhitting.

MacBook Pro 2019 maakt het 5K iMac moeilijk

Om een snel beeld van de prestaties te krijgen, hebben we GeekBench en CineBench tests gedaan. Zoals je ziet zijn de scores indrukwekkend en komen ze in de buurt van de iMac 5K met 8 coresen de nieuwste Mac mini.

MacBook Pro 2019 bench 001
Klik/tap voor groter.

De scores bij CineBench zijn een beetje minder indrukwekkend, maar nog steeds een goede verbetering. Deze benchmark focust zich op onder andere het renderen van onder andere video en 3D-media.

MacBook Pro 2019 cinebench
Klik/tap voor groter.

Oververhitting en throttling

Die prestaties bij benchmarks zijn fantastisch, maar het is slechts een korte momentopname. Kan de MacBook Pro 2019 ook bij langdurige belasting het hoofd koel houden? Deze vraag is erg relevant, omdat bij het model van vorig jaar sprake was van throttling (de processor flink afremmen) als gevolg van oververhitting. Gelukkig ging het om een bug die uiteindelijk gecorrigeerd werd door een software-update.

Onze Amerikaanse collega’s van AppleInsider hebben een duurtest gedaan. De Cinebench R20-benchmark is tien keer achter elkaar uitgevoerd, terwijl het gedrag van de processor met de Intel Power Gadget werd gevolgd. Natuurlijk ging de eerste test sneller dan de tiende. Intel Turbo Boost doet wonderen als de processor nog steeds koel is. De tests onthulden een onverwacht gedrag: in plaats van omlaag te gaan naar 2,4GHz als gevolg van de piekwarmte (rond 96°C), stabiliseerde de processor tussen 2,9- en 3 GHz. Vervolgens bleef de MacBook Pro 2019 op deze snelheid werken. Ver boven zijn minimale snelheid dus. Dit is geweldig nieuws voor alle gebruikers van 15,4-inch MacBook Pro. Het koelsysteem van Apple’s nieuwe high-end notebook beperkt de prestaties van de processors niet.

Reageer op artikel:
Tests MacBook Pro 2019: hoge prestaties, geen oververhitting
Sluiten