Tests MacBook Pro 2019: hoge prestaties, geen oververhitting

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Mac Apple

Een van de speerpunten van de onlangs uitgebrachte MacBook Pro 2019 is meer kracht. Het 15-inch model is voor het eerst voorzien van een Intel Core i9-chip uit de 9e generatie met acht cores op 2,4GHz en een Turbo Boost tot 5GHz. Maar hoe zijn die prestaties in de praktijk?

We waren in staat om het model met een Intel Core i9-9880H op 2,3GHz en 4,8GHz in Turbo-modus te testen. Deze CPU heeft acht cores. Wat blijkt? De prestaties komen bijzonder dicht in de buurt van die van de 5K iMac. Er lijkt ook geen sprake te zijn van oververhitting.

MacBook Pro 2019 maakt het 5K iMac moeilijk

Om een snel beeld van de prestaties te krijgen, hebben we GeekBench en CineBench tests gedaan. Zoals je ziet zijn de scores indrukwekkend en komen ze in de buurt van de iMac 5K met 8 coresen de nieuwste Mac mini.

MacBook Pro 2019 bench 001
Klik/tap voor groter.

De scores bij CineBench zijn een beetje minder indrukwekkend, maar nog steeds een goede verbetering. Deze benchmark focust zich op onder andere het renderen van onder andere video en 3D-media.

MacBook Pro 2019 cinebench
Klik/tap voor groter.

Oververhitting en throttling

Die prestaties bij benchmarks zijn fantastisch, maar het is slechts een korte momentopname. Kan de MacBook Pro 2019 ook bij langdurige belasting het hoofd koel houden? Deze vraag is erg relevant, omdat bij het model van vorig jaar sprake was van throttling (de processor flink afremmen) als gevolg van oververhitting. Gelukkig ging het om een bug die uiteindelijk gecorrigeerd werd door een software-update.

Onze Amerikaanse collega’s van AppleInsider hebben een duurtest gedaan. De Cinebench R20-benchmark is tien keer achter elkaar uitgevoerd, terwijl het gedrag van de processor met de Intel Power Gadget werd gevolgd. Natuurlijk ging de eerste test sneller dan de tiende. Intel Turbo Boost doet wonderen als de processor nog steeds koel is. De tests onthulden een onverwacht gedrag: in plaats van omlaag te gaan naar 2,4GHz als gevolg van de piekwarmte (rond 96°C), stabiliseerde de processor tussen 2,9- en 3 GHz. Vervolgens bleef de MacBook Pro 2019 op deze snelheid werken. Ver boven zijn minimale snelheid dus. Dit is geweldig nieuws voor alle gebruikers van 15,4-inch MacBook Pro. Het koelsysteem van Apple’s nieuwe high-end notebook beperkt de prestaties van de processors niet.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een gelukje voor ons mensen die zo’n ding echt gaan kopen en aftrappen.

  Stel je voor, dat ze bij Apple een computer zouden maken en hem dan niet eens flink zouden testen op de werkbank. 🌚

   

  Ik begrijp best dat als je lang op OMT komt dat je gaat denken dat het allemaal zo functioneert binnen bedrijven. Gewoon iets maken, online zetten en daarna nooit meer maar omkijken en verder gaan maar bij echte bedrijven met serieuze medewerkers werkt dat echt niet op die manier.

   

 • Profielfoto
  pannekoek

  Vroegah, kocht je blind een 17″ maxed out, was je banksaldo 0 en kon het geluk niet op. Wanneer was ook alweer dat omslag punt in aankoop gedrag?

   

 • Profielfoto
  strigoi

  Check deze review hierin geeft de reviewer aan dat wederom deze laptop thermal throttled. Iets wat natuurlijk ook niet raar is aangezien er 2 kernen bij zijn gekomen en er niks aan het koelmechanisme is veranderd.

  Vrij weinig mensen gebruiken hun MacBook Pro’s op de manier waarop de benchmarks getest worden. Namelijk korte series met piek performance. Meestal werk je een aantal uur intensief achter elkaar op een apparaat en ook complexe projecten renders draaien vaak langer dan een Cinebench of Geekbench test.

  Intel loopt al ontzettend lang te worstelen haar (mobiele) processoren en fabrikanten met te dunne behuizingen. Zolang Apple niet een ingenieus koelsysteem ontwikkeld zoals bij de iMac Pro zou ik niet zo snel voor een MacBook Pro gaan met de 8-core i9. Wederom een gemiste kans.

 • Profielfoto
  xaddict

  Er wordt dus nog steeds flink gethrottled (van 5 naar 3) dus de koeling van Apple is nog steeds ondermaats.

 • Profielfoto
  donut

  Bijna zo geweldig  als het toetsenbord dat bijna net zo goed is als dat van de macbookpro 2015

  ik schrijf dit op een macbook-alu van 2008 en besef dat het ontwerp weinig veranderd is in 10 jaar;

 • Profielfoto
  NapO

  ik zou eerst maar is linus tech tips kijken op youtube over die throtteling en macbook pro’s… want zo geweldig is t allemaal niet…

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Maar kun je Minecraft erop spelen?? 😉Sorry grapje. Ik vraag mij wel af of de prestaties van Premiere Pro hierop verbetert zijn, aangezien het schijnt dat Premiere Pro en de andere adobe apps maar singlecore benutten wat dus echt gewoon dom is.

 • Profielfoto
  H-P.

  “in plaats van omlaag te gaan naar 2,4GHz als gevolg van de piekwarmte (rond 96°C), stabiliseerde de processor tussen 2,9- en 3 GHz. Vervolgens bleef de MacBook Pro 2019 op deze snelheid werken. Ver boven zijn minimale snelheid dus. Dit is geweldig nieuws voor alle gebruikers van 15,4-inch MacBook Pro.”

  Hier wordt toch wel een te rooskleurig plaatje geschetst. Op hoeveel cores draait de turbo-boost clock in eerste instantie? En op hoeveel cores gaat de max clock terug naar 2,9/3? En hoe snel?

  De cpu stabiliseert niet op de genoemde clocks, dit is gewoon thermal throttling. Als bij max belasting the turbo-boost clocks niet worden gehaald (zij het op 1 of meerdere cores) dan heb je dus geen ene fluit aan die turbo boost. Feit: de koeling van de macbooks deugen niet en de genoemde getallen zijn niet meer dan marketing. Je koopt een apparaat die net voorbij de baseclocks komt bij belasting. Gezien de prijzen is dat toch schandalig.

 • Profielfoto
  Metten

  2,4‑GHz 8‑core Intel Core i9, Turbo Boost tot 5,0 GHz, met 16 MB gedeelde L3‑cache

  Deze processor heeft een base clock van 2,4 Ghz. Als hij bij volle belasting stabiliseert op 2,9-3,0 Ghz op alle 8 cores lijkt me dat een prima prestatie voor een laptop van 1,5cm dik. Urenlang op max Turbo Boost snelheid draaien zou natuurlijk mooier zijn, maar ik vind dit lang niet slecht eigenlijk.

 • Profielfoto
  Metten

  H-P. op 29 mei 2019 09:30
  Je koopt een apparaat die net voorbij de baseclocks komt bij belasting. Gezien de prijzen is dat toch schandalig.

  Het concept Turbo Boost is toch juist dat je processor kortstondig kan pieken voor korte/intensieve taken. Als de Turbo Boost snelheid permanent gedraaid kan worden dan zou dat gewoon de Base Clock worden:)