MacBook Pro 2019 met 8 cores en verbeterd toetsenbord onthuld

Door: Raymon Mens - 31 reacties
Afbeelding: Getty

Verrassing! Apple heeft onverwacht een nieuwe MacBook Pro 2019 onthuld. Voor het eerst gaat de MacBook Pro naar een maximum van 8 cores. Ander goed nieuws: het toetsenbord is met nieuwe materialen ontworpen en zou een stuk betrouwbaarder zijn. Apple gebruikt ook nieuwe Intel-chips van de 8e en 9e generatie.

Het 15-inch model krijgt de grootste upgrades, namelijk Intel-chips van de 9e generatie. Het basismodel heeft nu een 2,6GHz Intel i7 met 6 cores en turbo boost tot 4,5GHz. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd met een 2,4GHz quad-core Intel i5-chip van de 8e generatie. Het instapmodel van vorig jaar bevatte een 2,3 GHz 8e generatie quad-core i5-processor op maximaal 3,8 GHz.

MacBook Pro 2019: snelste ooit

De configuraties voor de MacBook Pro 2019 zijn nu als volgt:

 • MacBook Pro 13-inch Touch Bar: Core i5 quad-core (8e gen) 2,4 GHz (4.1 GHz Turbo Boost), 8GB RAM, 256GB SSD, Iris Plus Graphics 655 – € 1.999.
 • MacBook Pro 13-inch Touch Bar: Core i5 quad-core (8e gen) 2,4 GHz (4.1 GHz Turbo Boost), 8 GB RAM, 512 GB SSD, Iris Plus Graphics 655 – € 2.249.
 • MacBook Pro 15-inch Touch Bar: Core i7 zes-core (9e gen) 2,6 GHz (4,5 GHz Turbo Boost), 16 GB RAM, 256 GB SSD, Radeon Pro 555X – € 2.799.
 • MacBook Pro 15 inch Touch Bar: Core i9 acht-core (9e gen.) 2.3 GHz (Turbo Boost 4.8 GHz), 16 GB RAM, 512 GB SSD, Radeon Pro 560X – € 3.299.

Voor het eerst is het ook mogelijk om te upgraden naar een Intel Core i9-chip uit de 9e generatie met acht cores op 2,4GHz en een Turbo Boost tot 5GHz (!!!). Deze nieuwe reeks wordt door Apple gepresenteerd als de snelste MacBook Pro ooit. Daar betaal je overigens wel € 220,- extra voor.

MacBook Pro 2019
Klik/tap voor groter.

Voor de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar en de 12-inch MacBook is er helaas niets nieuws onder de zon. Wij verwachten dat Apple deze modellen vroeg of laat uitfaseert en vervangt door een nieuwe 13-inch MacBook Air.

Nieuw toetsenbord

De andere grote verandering aan deze machines is het toetsenbord. Apple gebruikt namelijk nieuwe materialen die de problemen (dubbele letters of compleet niet reagerende toetsen) van de vorige drie generaties van het vlindertoetsenbord verminderen. Formeel gezien is het toetsenbord in de MacBook Pro 2019 nog steeds van de derde generatie, maar wel een verbeterde generatie. Apple is vooralsnog schaars met verdere details. (Zie ook → Reparatie­programma MacBook-toetsenbord fors uitgebreid)

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  feek

  Ook een nieuw LG Ultrafine 24″ monitor (27″ en 21″ zijn geheel verdwenen). Vast een tussenmodel tot er nieuwe monitoren komen dit jaar.

 • Profielfoto
  Usain

  Turboboost van een halve seconde voordat de processor over verhit is in die macbook. Hebbie toch geen reet aan man. En dat nieuwe toetsenbord, is dat niet al de 4de versie ofzo.

 • Profielfoto
  Gio

  Ik zie dat 2019 model ook goedkoper is dan de 2018 i9. Vorig jaar december nog €5.022,- betaald nu zou ik €130 goedkoper zijn en o.a. 8 core hebben ipv 6.

 • Profielfoto
  Night

  Nee, een verbeterde uitvoering van de 3e generatie. Dus dezelfde slechte techniek, maar dan met betere materialen. Gaat dat helpen? Volgens Apple wel. My 2 cents: eerst zien, dan geloven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gelukkig heb ik in najaar 2017 nog nét een 13” MacBook gekocht, waar alles nog op en aan zit wat je nodig hebt. USB’s, memory card slot, HDMI en natuurlijk de onovertroffen Maglite, die Apple nooit had moeten afschaffen. Een prima werkend geluidarm toetsenbord dat nooit problemen geeft. Plus een lichtgevend appeltje – zoals het hoort! En dat voor € 1100. #Nogsteedsblijmee!!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Thermal throttle gallore!

 • Profielfoto
  Brandsi

  Usain op 21 mei 2019 19:51
  Turboboost van een halve seconde voordat de processor over verhit is in die macbook. Hebbie toch geen reet aan man. En dat nieuwe toetsenbord, is dat niet al de 4de versie ofzo.

  Ik hoop niet dat de toon van dit bericht jou kijk op het leven weerspiegelt.. Dan heb ik met je te doen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @ Night, Op andere websites wordt wel gesproken van een nieuwe (4e) generatie Butterfly-toetsenbord. Nou ja, ik wacht het wel af. Ben toch niet in de markt voor een MacBook.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Sorry, ik bedoel:  Ben toch niet in de markt voor een MacBook Pro.

 • Profielfoto
  THX-1138

  (…..) van de vorige drie generaties van het vlindertoetsenbord verminderen. ”

   

  Verminderen.. Deze  MacBook Pro dus ook weer overslaan. Dan nu toch maar ergens een MBP 2015 op de kop tikken. Het is niet anders.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wel raar. De Touch Bar modellen zijn nu al twee keer tussentijds geüpgraded. Het model zonder Touch Bar is nog steeds de 2017 machine.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Het blijven enorme bedragen die hier wederom gevraagd worden. Ik heb het er niet meer voor over, zekers omdat ik niet weet of de kwaliteit hiervan goed genoeg is om de prijs te rechtvaardigen, of dat ik straks weer in een of ander  reparatieprogramma terecht kom.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  2000 euro voor het goedkoopste model, en dan heb je slechts een 13 inch. Voor bijna de helft heb je een 15 inch LG gram. Net zo mooi en stijlvol als de macbook. Je moet wel heeeeel erg van Apple houden om deze prijzen er voor over te hebben.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Ik ben al twee jaar in de markt voor een nieuwe laptop… mijn air sleept zich naar zijn laatste loodjes en met een sd kaartje (jetdrive) van 256GB + de interne 512 ssd, lukt het net qua opslag.

  Al bij elke zogezegde verbetering van het vreselijke toetsenbord dat Apple nu gebruikt, naar de winkel gegaan om te testen, te proberen en te vergelijken… nope, brol. Vreselijk luid en irritant om te typen en te horen, hier kan ik gewoon niet mee in een vergadering notities nemen… gewoon niet aanvaardbaar. (De probleem an sich met het vuil en zo houden mij zelf niet eens echt tegen)

  Maar goed, de nieuwe air was terug wat beter, maar nog steeds helemaal niet hoe het minimaal zou moeten en kunnen zijn.

  Ik ben dus terug vol verwachting en ga deze week met volle moed gaan testen…

  Dat ze nu zelf als feature aangeven dat je stiller kan typen op deze nieuwe versie geeft me hoop.

  “Het toetsen­bord van MacBook Pro is voorzien van een vlinder­­mechanisme. De toetsen zijn vier keer stabieler dan bij een traditioneel schaar­mechanisme, zodat typen een stuk prettiger gaat. Dankzij het verbeterde toetsen­bord is typen op de 13‑inch en 15‑inch MacBook Pro met Touch Bar nu stiller. “

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Brandsi op 21 mei 2019 20:04

  Usain op 21 mei 2019 19:51
  Turboboost van een halve seconde voordat de processor over verhit is in die macbook. Hebbie toch geen reet aan man. En dat nieuwe toetsenbord, is dat niet al de 4de versie ofzo.

  Ik hoop niet dat de toon van dit bericht jou kijk op het leven weerspiegelt.. Dan heb ik met je te doen.

  Hoezo? hij heeft toch gewoon gelijk. Om dan met zo nietszeggende en domme persoonlijke opmerking te komen. Ik heb met jouw te doen dan…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  En waar blijft het replacement programma voor mijn €2000 kostende macbook pro met butterfly toetsenbord met hangende en niet werkende toetsen

 • Profielfoto
  AT024

  Geen nieuwe design. Je zal maar zo’n dure mbp kopen en over 12 maanden komt er een nieuw design uit. Dat wilt niemand

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een krachtpatser met consessies, zoals snelheidsbeperking zodra dat ding te heet wordt. Mede dankzij de inferieure koelpasta zal dit onvermijdelijk zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar als jullie zoveel lullen over de specs in de MacBook Pro’s als dat hier altijd gedaan wordt dan moet er toch een hoop gebeuren voordat de koelpasta onder de processors smegma wordt.

   

  Dat is zo grappig om te zien. Het doet mij altijd een beetje denken aan Willempie (Alexander) die jaren geleden Maxima ergens tegen kwam en met haar wilde neuken. Stel je eens voor hoe dat gegaan was als hij niet de zoon van Beatrix was geweest. Zo gaat dat ook een beetje op OMT. We willen altijd heel erg veel (eisen) maar kunnen eigenlijk heel weinig (daden). Hoe duurder de computer wordt in het segment hoe stoerder de praatjes altijd worden.

  Het is niet slecht, het is alleen heel schattig en grappig om te zien. ?

 • Profielfoto
  defores

  2000 euro en maar 256gb ssd? Doei Apple!

 • Profielfoto
  computer space

  Blijft een kakscherm voor zo’n beest.

  Ik zou graag zien dat Apple met een non-retina komt die gewoon een groter werkblad heeft, bijvoorbeeld 16 inch 2304×1440. Dan heb je tenminste wat werkruimte op zo’n werkpaard zonder dat de GPU door de retina je batterij leegtrekt.

 • Profielfoto
  KeKo

  ‘Snelste MacBook ooit’. Mooie belofte van Apple, ik zou ook raar opkijken als ze zouden zeggen: 2019-model bijna net zo snel als het 2017-model.

  De prijzen blijf ik me over verbazen, ben blij met het 2018-model die mijn vaas gelukkig betaalde. Zou ik zelf een pro-Mac moeten kopen, zou ik toch een iMac gaan halen, meer specs voor minder geld (en houd doe oude MacBook erbij voor noodzakelijk werk onderweg).

 • Profielfoto
  djneo

  Yes een nog zwaardere cpu in machine die net 40W kan koelen

 • Profielfoto
  pruus

  Weer een nieuwe machine. Een beetje een tussenpaus-situatie. Als we niets laten zien is dat ook niet goed. Nou, dit had voor mij, zeker voor dat geld, best in de kast mogen blijven liggen. Ik vind hier nogal wat consessies, gepruts, vanaf stralen. Kom Apple, dat kun je beter. Ja,ja, de volgende versie is nog snelle en nog beter, en geen USB aansluitingen meer, want dat is ouderwets.

 • Profielfoto
  donut

  Ik wacht nog even totdat Apple een werkelijk fantastisch toetsenbord heeft ontworpen … dat eindelijk weer op niveau is van het jaar 2015! misschien al in 2025?

  Knappe koppen daar bij Apple…

 • Profielfoto
  Facundo

  Kopers kunnen zich alvast opgeven voor het reparatieprogramma van 2022.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Dutch-American op 21 mei 2019 21:26
  2000 euro voor het goedkoopste model, en dan heb je slechts een 13 inch. Voor bijna de helft heb je een 15 inch LG gram. Net zo mooi en stijlvol als de macbook. Je moet wel heeeeel erg van Apple houden om deze prijzen er voor over te hebben.

   

  De computer is maar 1 kant(je) van het verhaal. Je koopt een Mac omdat je -en daar heb ik zo € 1000,- voor over-met MacOS wil werken. En dat gaat niet met je LG gram, waarmee hij imho meteen niks meer waard is. En zeker geen € 1000,-…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Als het nieuwe toetsenbord inderdaad beter is, waarom heeft Apple dit 2019 model ook in het serviceprogramma voor het toetsenborden opgenomen?

  https://www.apple.com/nl/support/keyboard-service-program-for-mac-notebooks/

 • Profielfoto
  Noah

  Enig idee of de 13inch non- touchbar modellen een upgrade zullen krijgen ? Rond de 1400 is echt mijn maximale budget en wil graag een macbook kopen maar zit te twijfelen om te wachten. Thanks !

 • Profielfoto
  makasa

  Noah op 22 mei 2019 23:19
  Enig idee of de 13inch non- touchbar modellen een upgrade zullen krijgen ? Rond de 1400 is echt mijn maximale budget en wil graag een macbook kopen maar zit te twijfelen om te wachten. Thanks !

  Non touchbar is toch alleen de air. Die zijn up to date