MacBook met meer grafische kracht: Intel belooft grote sprong

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Intel GPU Mac

De MacBook is in alle varianten geliefd, maar heeft niet bepaald grafische spierballen. Dat komt voornamelijk omdat Apple in praktisch alle modellen op de ingebakken Intel-GPU vertrouwt. Die blijft achter bij losse (discrete) grafische chips. In de komende generatie Intel Ice Lake-chips, moet echter een grote verbetering zichtbaar zijn.

Volgens Intel zijn de prestaties bij verschillende videogames en de 3DMark-benchmarkingsoftware aanzienlijk beter. Als naar het aantal frames per seconde bij populaire games gekeken wordt, zijn de verbeteringen 42% tot 108%.

GPU voor 12-inch MacBook en MacBook Air

Ice Lake staat bekend als de 9e generatie CPU, maar bevat een Intel GPU van de 11e generatie. Onderstaand de uitslagen van een aantal metingen die door Intel zijn uitgevoerd. Het is even afwachten hoe deze rooskleurige cijfers in de praktijk uitpakken, maar je kunt een grote sprong vooruit verwachten. Dat is vooral een goede zaak voor Apple-computers zonder discrete grafische kaarten. De eerste computers die profiteren van Intel’s Ice Lake-architectuur kunnen de 12-inch MacBook 12 en de MacBook Air zijn.

Intel Ice Lake GPU MacBook bench
Klik/tap voor groter.

Mocht je je afvragen waar generatie 10 is, dan ben je niet de enige. Een zoektocht door de spaarzame documentatie van Intel leert dat de GPU van de 10e generatie gemaakt is voor Cannonlake-chips. Die zijn gericht op ultraportables en er is welgeteld één chip van op de markt. Een min of meer verloren generatie dus.

De belofte van Intel Ice Lake

Intel loopt al jaren achter de feiten aan, maar Ice Lake moet voor een grote comeback zorgen. Dat is althans de belofte. De chips van de 9e generatie zijn namelijk voor het eerst met een procedé van 10 nanometer gemaakt. Dat wil zeggen dat de transistors erg klein zijn en daarom dicht op elkaar geplaatst kunnen worden. Meer transistors staan gelijk aan meer kracht en dus betere prestaties. Ook neemt de warmteproductie af. Momenteel zit Intel nog op 14 nanometer, terwijl Apple de chips voor de iPhone XS bijvoorbeeld al op 7 nanometer maakt.

Intel maakt ons al een tijdje warm voor Ice Lake. Begin 2019 toonde het bedrijf al een nieuwe chip die geschikt is voor de 12-inch MacBook. De laptop is dunner dan dun en heeft daarom belang bij een laag energieverbruik en de mogelijkheid om zonder een ventilator te werken. Apple kan een nieuw type chiip gebruik dat op 10 nanometer geproduceerd is. Bijzonder is echter: deze chip heeft hebben 5 cores. Die zijn verdeeld over 4 zuinige (Atom) cores en 1 krachtige core die ook op de Ice Lake-chips voor de krachtigere MacBooks terug te vinden is. Bij surfen en tekstverwerken, kunnen de zuinige cores het werk doen en als meer kracht benodigd is, kan de snelle core ingeschakeld worden. Ice Lake wordt eind 2019 of begin 2020 verwacht.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Bas K

  Jongens! Wat een spelfouten weer in dit artikel.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Momenteel zit Intel nog op 14 nanometer, terwijl Apple de chips voor de iPhone XS bijvoorbeeld al op 7 nanometer maakt.

  ik heb begrepen dat je deze niet zo een twee drie op deze manier kan vergelijken omdat er verschillende definities gehanteerd worden. Wellicht kan iemand hier iets over zeggen

   

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ga toch verdomd trug naar NVidia!!!!!

 • Profielfoto
  cids

  Apple kan een nieuw type chiip gebruik dat op 10 nanometer geproduceerd is. Bijzonder is echter: deze chip heeft hebben 5 cores.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ben in elk geval blij dat ik voorlopig niet over hoef. Het is het allemaal net niet. Toetsenbord, touchbar, kleine ssd, chip…