Advertorial
Advertorial Gesponsord 21 mei 2019

De kracht van refurbished: prima technologie zonder hoofdprijs

Je hoort er steeds meer over, een refurbished iPhone of smartphone. Maar wat is het, en is het een beetje goede deal? Om met de eerste vraag te beginnen: refurbished is eigenlijk niet meer dan een mooi woord voor een tweedehands toestel met garantie.

Waar je bij particuliere koop van een tweedehands toestel vrijwel altijd garantie tot de deur hebt, is dat met refurbished anders. De garantie wordt gegeven door het bedrijf dat de toestellen aanbiedt. Dat is per aanbieder verschillend, maar het proces is vrijwel altijd gelijk.

Zo komt een refurbished iPhone tot stand

De meeste aanbieders van refurbished toestellen, kopen ze in bulk op. Daarna wordt het kaf van het koren gescheiden. Er kunnen bijvoorbeeld best toestellen met een gebarsten scherm bij zitten die nog een prima accu hebben. In zo’n geval kan een aanbieder de onderdelen die nog prima zijn hergebruiken en er complete toestellen van maken. Dat levert schaalvoordelen op en als er toch iets binnen de garantie stuk gaat, is het vervangen van onderdelen door de voorraad van de leverancier vaak snel mogelijk.

iPhone Xs Teardown 001
Klik/tap voor groter.

Bij Apple kun je vreemd genoeg geen refurbished iPhone kopen, terwijl het bedrijf wel ‘gereviseerde’ iPads en MacBooks aanbiedt. Gelukkig is er geen gebrek aan aanbieders van refurbished apparatuur en wordt deze bedrijfstak steeds serieuzer. Er is zelfs een keurmerk gelanceerd.

Prima technologie zonder de hoofdprijs

Koop je een nieuwe iPhone XS? Dan ben je zo 1100 euro kwijt, terwijl de iPhone XS eigenlijk niet zo heel veel nieuws brengt. De chip is sneller en de camera verbeterd, maar Face ID werkt bijvoorbeeld niet fundamenteel sneller. Ook het scherm is gelijk aan dat van zijn voorloper.

Als je wel Face ID en een iPhone met een mooi OLED-scherm wil, kun je bijvoorbeeld kijken naar de iPhone X. Apple verkoopt deze zelf niet meer, maar de toestellen zijn als refurbished variant nog volop verkrijgbaar. Bij Telefoondiscounter kun je bijvoorbeeld een refurbished iPhone X op de kop tikken voor € 629,- inclusief twee jaar garantie. Dat is zekerheid die je bij een verkoper op Marktplaats niet hebt. Of Apple er blij mee is, is een andere vraag. Maar dat weerhoudt slimme consumenten niet van het profiteren van goede technologie zonder de hoofdprijs te betalen.

Reageer op artikel:
De kracht van refurbished: prima technologie zonder hoofdprijs
Sluiten