KPN biedt nu hogere snelheid voor internet in buitengebied

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Hoewel clouddiensten en streaming steeds gewoner worden, heeft een aanzienlijk deel van Nederland nog steeds niet de internet­verbinding die hiervoor nodig is. Dat is vooral in de buitengebieden het geval. KPN belooft nu een hogere snelheid voor internet (DSL) in het buitengebied.

Het combineren van vast en 4G moet hiervoor zorgen. Inwoners van het buitengebied die momenteel een snelheid lager dan 30Mbit/s halen, krijgen een gratis aanvulling via het mobiele netwerk. Zo moet de minimale snelheid zonder extra kosten naar 38Mbit/s gaan.

KPN Sneller Internet Buitengebied

De dienst Sneller Internet Buitengebied werd tot nu toe bij een select aantal abonnees getest. Nu kunnen alle inwoners van het buitengebied, volgens KPN zijn dat ongeveer 440.000 adressen in Nederland, er gebruik van maken. Klanten kunnen online een postcodecheck doen en krijgen een gratis modem van DSL en 4G kan combineren. De mobiele verbinding wordt als versneller gebruikt en heeft geen harde datalimiet. Er is net als bij iedere vaste DSL-verbinding wel een fair use policy.

Oude snelheidNieuwe snelheid met 4G
8Mbit/s38Mbit/s
16Mbit/s46MBit/s
28Mbit/s58Mbit/s

De dienst is beschikbaar voor zowel privé- als zakelijke abonnementen in gebieden waar de komende 6 maanden niet meer dan 30 Mbit/sec downloadsnelheid bereikt kan worden via het KPN netwerk. De postcode moet in een buitengebied liggen met voldoende capaciteit op het 4G netwerk en waar KPN verwachten voldoende dekking te kunnen bereiken.

Smartphones krijgen voorrang

KPN benadrukt dat smartphones voorrang krijgen op het 4G-netwerk. Als het druk is op het mobiele netwerk, kan de extra snelheid voor internet in het buitengebied lager worden. De provider adviseert verder het modem in de buurt van een raam te verplaatsen of een buiten-antenne te gebruiken.

KPN internet buitengebied modem
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Loyd

  Hier op de Veluwe worden juist alle buitengebieden voorzien van glasvezel, dus missie geslaagd dan toch?

 • Profielfoto
  cheque

  Wat een lieverds, daar bij KPN: zo maar een gratis aanvulling.

 • Profielfoto
  computer space

  Waarom dan nog een vaste lijn erbij? Doe gewoon alles mobiel. En leuk zo’n mooie router, maar een oude telefoon werkt ook prima.

 • Profielfoto
  Harley

  Onzin, ben van 250mb naar 30 mb gegaan.

 • Profielfoto
  puccini

  De snelheid is juist minder geworden, had down. 50/60Mbps  nu 32 Mbps en soms veel minder.

  Volgens mij jokt KPN een beetje !

  Maar niet getreurd voor het einde van het jaar ook hier eindelijk glasvezel.

 • Profielfoto
  Harley

  puccini op 10 mei 2019 15:29
  De snelheid is juist minder geworden, had down. 50/60Mbps  nu 32 Mbps en soms veel minder.

  Volgens mij jokt KPN een beetje !

  Maar niet getreurd voor het einde van het jaar ook hier eindelijk glasvezel.

  een beetje?

 • Profielfoto
  Moriarty

  Maar dan hebben we het niet over de latency die het verhaal veroorzaakt…

   

  Bufferbloats die zo ver gaan dat de verbinding constant weg valt.

 • Profielfoto
  MacbookTo

  Bij ons op de Veluwe werkt glasvezel sinds kort. Je merkt de snelheid bij bestanden binnenhalen via WeTransfer. Dat gaat echt snel. De rest gaat net iets sneller dan eerder. Ik ben er wel blij mee.

 • Profielfoto
  Sarcas

  Hogere snelheid?! Ik had 200Mbps en mag blij zijn als ik nu 25Mbps haal. Onlangs zonder waarschuwing gecapt “om iedereen de beste internetervaring te bieden”.
  Welke iedereen? Er woont hier geen hond; dit is het buitengebied! En m’n mobiele telefoon is níet gecapt, want “mobiele gebruikers hebben prioriteit”. Waarom dan?
  Stelletje $}%£@€!!! Hopelijk gaat het plan door dat ik over een jaar glasvezel heb…

 • Profielfoto
  Harley

  Dus onemorething, zou niet alles zo klakkeloos overnemen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Op onze woonboot kan KPN een whopping 1,5 Mbps leveren via DSL, dat zou met ondersteuning via 4G dus 31,5 Mbps kunnen worden.

  En ik woon niet bepaald in een buitengebied, althans, ik denk niet dat Haarlem daar onder valt. Op de wal kunnen ze hier ook gewoon glasvezel krijgen, dus ik val op 50 meter na buiten de boot (padoempatsj).

  Dat KPN nou met dit soort oplossingen komt is leuk, maar 31,5 Mbps vergeleken met de 250 Mbps die ik nu bij Ziggo krijg, schiet natuurlijk niet heel erg op. Het heeft ze mijn all-in-one gekost en mijn mobiele abonnement.

  Succes met KPN in de buitengebieden, waaronder dus hartje Randstad, met deze oplossing, maar ik zou dan toch gewoon bij Ziggo gaan kijken wat die (betrouwbaarder) kunnen leveren tegen waarschijnlijk minder geld.