Verander je iPhone eens wat vaker in een brick

Wat je vandaag de dag met je iPhone kunt is eigenlijk ongelofelijk. Geen wonder dat Europeanen meer dan 3 uur per dag op hun telefoon doorbrengen. Maar is dat echt gezond? Nee, smartphone­verslaving is een serieus probleem en Apple introduceerde in iOS 12 al de functie schermtijd die je limieten op laat leggen. Er is nog een effectievere manier. Verander je iPhone eens tijdelijk een in brick.

De term ‘brick’ is niet alleen Engels voor steen, maar een iPhone die niets meer doet wordt ook vaak als bricked aangeduid. Door de functie ‘niet storen tijdens het rijden’ te gebruiken, kun je een tijdelijke brick mode maken. Dan laat je telefoon je met rust, maar blijven je contacten toch op de hoogte van dat je even een break hebt.

Waarom je iPhone in Brick Mode?

Het is soms lekker om je telefoon even met rust te laten. Tijdens een diner met vrienden, een dagje uit, wandeling of gewoon tijdens het lezen van een boek. Toch blijven mensen vaak de verplichting voelen om onmiddellijk te reageren wanneer iemand een bericht stuurt. Je gaat je vaak schuldig voelen als je na een bepaalde hoeveelheid tijd niet hebt gereageerd. Je wil simpel gezegd geen slaaf van je telefoon zijn, maar je contacten ook niet in het duister laten en dus een automatisch antwoord instellen.

brick mode 000
Klik/tap voor groter.

Brick Mode configureren

Deze onofficiële modus maakt handig gebruik van de functie ‘Niet storen tijdens het rijden’ van iOS. Die kun je gebruiken om een automatisch antwoord in te stellen als je iPhone in Brick Mode staat. Ga als volgt te werk:

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Ga naar ‘Niet Storen’.
  • Ga naar ‘Niet Storen tijdens autorijden’ en zet dit op handmatig activeren.
iPhone brick mode 001
Klik/tap voor groter.

Dat is niet alles. Je dient ook een automatisch antwoord in te schakelen. Dat gaat als volgt:

  • Ga terug naar ‘Niet Storen’.
  • Ga naar ‘Automatisch antwoord aan’ en zet dit op ‘Alle contacten’.
  • Ga tot slot naar ‘Automatisch antwoord’ en vul in dat je in ‘Brick Mode’ staat. Eventueel met een link naar gobricknow.com.
  • iOS voegt hier zelf nog een bericht aan toe dat contacten voor urgente zaken een extra bericht kunnen sturen met de tekst ‘urgent’. Dan zal het bericht wel als notificatie getoond worden.
iPhone brick mode 002
Klik/tap voor groter.

Snel inschakelen

Deze Brick Mode is dus eigenlijk een slimme configuratie van de functie niet storen tijdens autorijden. Het leuke is dat je deze functie ook in je bedienings­paneel van je iPhone kunt zetten. Zo stel je in dat je de modus met één tik kunt activeren.

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Ga naar ‘Bedieningspaneel’ en vervolgens ‘Pas regelaars aan’.
  • Voeg de regelaar ‘Niet storen tijdens autorijden’ toe.
iPhone brick mode 003 iOS 14
Klik/tap voor groter.

Er zijn overigens wel wat beperkingen. Dit werkt alleen met iMessage of SMS, oftewel berichten die binnenkomen via de Berichten-app van je iPhone. In bijvoorbeeld WhatsApp volgt geen automatisch antwoord.

Reageer op artikel:
Verander je iPhone eens wat vaker in een brick
Sluiten