Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

iPhone als OV-chipkaart: nieuwe proef tussen Dordrecht en Geldermalsen

Terwijl Apple Pay steeds meer mogelijkheden voor het OV-krijgt, wordt in Nederland ook hard gewerkt aan een alternatief voor de OV-chipkaart dat op je iPhone werkt. Er is al een korte test geweest met het project Invisible Tickets bij de NS. Nu start een proef bij Qbuzz op de Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Het project borduurt voort op Invisible Tickets, dat bij de NS getest werd en waar we uitgebreid over hebben geschreven. De app is inmiddels flink verbeterd en wordt nu ook bij een andere vervoerder getest. Reizigers op de Merwedelingelijn kunnen zich aanmelden om mee te doen.

iPhone als OV-chipkaart

Je iPhone is bij deze proef niet letterlijk je OV-chipkaart die via NFC werkt, maar de Invisible Tickets-app bevat een virtuele kaart. Die wordt automatisch gegenereerd wanneer je in de buurt van een station bent en de Invisible Tickets-app opent. Je kunt de kaart vervolgens voor een poortje houden om toegang tot het station te krijgen. Bij aankomst op je bestemming volg je dezelfde procedure om uit te checken. Je reishistorie is ook direct in de app zichtbaar en een conducteur kan gewoon de code scannen.

Reizigers die vaak of incidenteel op de Merwedelingelijn reizen, kunnen zich voor de pilot aanmelden. Er worden ook abonnementen ondersteund, namelijk Altijd Vrij, Traject Vrij, Business Card en de Studenten OV-chipkaart. Ook reizigers zonder abonnement zijn welkom, de kosten worden dan automatisch van hun bankrekening afgeschreven.

Invisible Tickets Dodrecht 001
Klik/tap voor groter.

Ook grotere pilot bij NS op komst

Het team achter Invisible Tickets laat aan OMT weten dat de pilot in tussen Dordrecht en Geldermalsen slechts een begin is. Eind juni start ook een grote pilot bij de NS, maar de aanmeldingen zijn daarvoor nog niet open. Zodra dat wel zo is, zullen we dat uiteraard melden.

De ontwikkelaars achter de app hebben er binnenkort een uitdaging bij. Apple Pay komt namelijk naar Nederland en dat wordt geactiveerd als je een iPhone die als OV-chipkaart moet dienen bij een poortje houdt. Apps kunnen echter permissie bij Apple aanvragen om dit te voorkomen. “Er wordt hard aan gewerkt om deze permissie te krijgen. We benaderen Apple van alle kanten”, zegt projectleider Andrei Constantinescu. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone als OV-chipkaart: nieuwe proef tussen Dordrecht en Geldermalsen
Sluiten