iPhone als OV-chipkaart: nieuwe proef tussen Dordrecht en Geldermalsen

Door: Raymon Mens - 10 reacties
iPhone als OV-chipkaart 16x9

Terwijl Apple Pay steeds meer mogelijkheden voor het OV-krijgt, wordt in Nederland ook hard gewerkt aan een alternatief voor de OV-chipkaart dat op je iPhone werkt. Er is al een korte test geweest met het project Invisible Tickets bij de NS. Nu start een proef bij Qbuzz op de Merwedelingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Het project borduurt voort op Invisible Tickets, dat bij de NS getest werd en waar we uitgebreid over hebben geschreven. De app is inmiddels flink verbeterd en wordt nu ook bij een andere vervoerder getest. Reizigers op de Merwedelingelijn kunnen zich aanmelden om mee te doen.

iPhone als OV-chipkaart

Je iPhone is bij deze proef niet letterlijk je OV-chipkaart die via NFC werkt, maar de Invisible Tickets-app bevat een virtuele kaart. Die wordt automatisch gegenereerd wanneer je in de buurt van een station bent en de Invisible Tickets-app opent. Je kunt de kaart vervolgens voor een poortje houden om toegang tot het station te krijgen. Bij aankomst op je bestemming volg je dezelfde procedure om uit te checken. Je reishistorie is ook direct in de app zichtbaar en een conducteur kan gewoon de code scannen.

Reizigers die vaak of incidenteel op de Merwedelingelijn reizen, kunnen zich voor de pilot aanmelden. Er worden ook abonnementen ondersteund, namelijk Altijd Vrij, Traject Vrij, Business Card en de Studenten OV-chipkaart. Ook reizigers zonder abonnement zijn welkom, de kosten worden dan automatisch van hun bankrekening afgeschreven.

Invisible Tickets Dordrecht 001
Klik/tap voor groter.

Ook grotere pilot bij NS op komst

Het team achter Invisible Tickets laat aan OMT weten dat de pilot in tussen Dordrecht en Geldermalsen slechts een begin is. Eind juni start ook een grote pilot bij de NS, maar de aanmeldingen zijn daarvoor nog niet open. Zodra dat wel zo is, zullen we dat uiteraard melden.

De ontwikkelaars achter de app hebben er binnenkort een uitdaging bij. Apple Pay komt namelijk naar Nederland en dat wordt geactiveerd als je een iPhone die als OV-chipkaart moet dienen bij een poortje houdt. Apps kunnen echter permissie bij Apple aanvragen om dit te voorkomen. “Er wordt hard aan gewerkt om deze permissie te krijgen. We benaderen Apple van alle kanten”, zegt projectleider Andrei Constantinescu. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Ik had liever gezien dat ze de NFC technologie zouden omarmen, nu Apple deze ook op de iPhone beschikbaar maakt. Het is nu toch weer een handeling extra.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik had liever gratis vervoer gezien voor alle Nederlandse staatsburgers. Als ze het aantal auto’s toch al willen trugdringen en liever had gezien dat wij vaker met het ov reizen

 • Profielfoto
  Hyrax

  IcyDragon68 op 30 mei 2019 21:11
  Ik had liever gratis vervoer gezien voor alle Nederlandse staatsburgers. Als ze het aantal auto’s toch al willen trugdringen en liever had gezien dat wij vaker met het ov reizen

  Ten eerste is dit niet relevant voor dit artikel en ten tweede is dit gewoon niet mogelijk en te duur. De effecten van gratis openbaar vervoer zijn zo klein dat het resultaat is dat een groot deel van de Nederlanders met hun belastinggeld gaat betalen wat voor maar een klein deel wordt gebruikt…

 • Profielfoto
  w1mster

  IcyDragon68 op 30 mei 2019 21:11
  Ik had liever gratis vervoer gezien voor alle Nederlandse staatsburgers. Als ze het aantal auto’s toch al willen trugdringen en liever had gezien dat wij vaker met het ov reizen

  Want een auto kost niks? Geen afschrijving, geen brandstofkosten, geen belasting, geen verzekering?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Doe mij toch maar Apple Pay voor OV. Maar ja aangezien ik al sinds de iPhone 6 aan het wachten ben en bij de ABN AMRO zit…. is geduld een schone zaak

 • Profielfoto
  Maarten

  Als het niet via NFC werkt kan je het dus niet gebruiken bij de overcheck paaltjes op de perrons

 • Profielfoto
  Webarcher

  Vraag me idd af hoe dit moet gaan werken bij overstappen.

 • Profielfoto
  RobinJans

  De NS en NS international App developers moeten ook maar snel permissie aanvragen om, wanneer de App open is, Apple Pay te blokkeren. Ik heb laatst weer een kwartier voor de poortjes staan klieren omdat de barcode veranderde in Apple Pay, je komt gewoon het station niet af. Uiteindelijk een heel nonchalante NS medewerker die zonder een blik te werpen op mijn telefoon al snel de poortjes opende, want, ‘het is een vaak voorkomend probleem dat de barcodes niet werken’. Ik denk dat dat probleem alleen maar groter wordt als Apple Pay ook daadwerkelijk bij ING is geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @RobinJans, ik zou zeggen ga klagen bij de NS. Dan kunnen ze er wat aan gaan doen. In feite gebruik je een systeem (ApplePay) dat nog niet is vrijgegeven in NL en het ligt dus niet aan de de barcode. De kans is groot dat ze nog niet getest hebben met ApplePay.

 • Profielfoto
  puccini

  Wat een gezeur allemaal.

  Het zijn net kleine kinderen die niet op hun beurt kunnen wachten.