‘iPhone 11 krijgt verbeterde antenne, maar niet voor 5G’

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Met nog enkele maanden tot de onthulling in september te gaan, blijft de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo informatie over de iPhone 2019-modellen (ook wel iPhone 11 of iPhone XI genoemd) publiceren. Zijn bronnen binnen Apple’s productieketen zeggen dat de nieuwe iPhone een verbeterde antenne krijgt.

Die antenne dient echter niet voor beter bereik. Volgens Kuo gebruikt Apple een nieuw materiaal dat ultrabreedband-ontvangst mogelijk maakt. Dit moet meer signalen uit de omgeving op kunnen vangen. Dat is niet nuttig voor beter bereik, maar wel voor bijvoorbeeld indoor-navigatie en koppelen met apparaten in de buurt.

Nieuwe antennes iPhone 11

De iPhone XS (Max) en iPhone XR gebruiken momenteel antennes van vloeibaar kristalpolymeer. Dat is een rubberachtig materiaal dat op het gebied van ontvangst van 4G en Wi-Fi voldoet, maar niet bij gebruik van sensoren voor indoor-navigatie en het vinden van apparaten in de buurt. Een nieuwe antenne van een materiaal dat MPI (Modified Pi) heet, moet dit verbeteren.

Dit is een techniek die gebruikt wordt in de antennes van routers en grotere apparaten en ze zijn vaak vrij groot. Een kleinere variant zou erg geschikt zijn voor de volgende iPhone. Naast indoor-navigatie, kan ultrabreedband-ontvangst ook helpen bij het koppelen van AirPods of het versturen van bestanden via AirDrop. Je kunt apparaten in de buurt sneller vinden.

iPhone indoor navigatie schiphol
Klik/tap voor groter.

5G laat nog op zich wachten

De iPhone 2019-modellen (iPhone 11 / iPhone XI) krijgen in tegenstelling tot een aantal Android-vlaggenschepen geen 5G. Kuo benadrukt dan ook dat de verbeterde antennes niet voor 5G zijn. Apple wacht hier waarschijnlijk nog tot 2020 mee, want het heeft wat in te halen op het gebied van 5G. Er werd onlangs pas een overeenkomst met het Amerikaanse Qualcomm bereikt voor het leveren van 5G-modems. Het is te laat om die in de iPhone 11 te integreren. Gelukkig zijn er wel genoeg andere verbeteringen om naar uit te kijken. (Zie ook → iPhone 11 (2019): specs, release en verwachtingen op een rij)

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Juistemm

    Ik heb een iPhone 8 plus, wilde mijn abbo verlengen dit jaar met een nieuw toestel. Deze halen ondanks dat er geen 5G op zit?