Maak van je iPad een HomeKit dashboard met Wallflower

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Het is de droom van veel liefhebbers van een slim huis en HomeKit: een iPad recyclen en er een dashboard voor aan de muur van maken. Het is niet erg ingewikkeld: gewoon een oude iPad en wat muurbevestiging op de kop tikken. Aan de andere kant is het lastig om er een goede app voor te vinden.

Dat vond ontwikkelaar Gernot Poetsch ook en daarom is Wallflower gemaakt. Een app die je een eigen dashboard samen laat stellen en de bediening van verschillende apparaten in één interface centraliseert. De vormgeving past bij een iPad, iPhone of iPod die aan de muur hangt.

Wallflower voor HomeKit

In tegenstelling tot Apple’s Woning-app toont Wallflower geen kleine, vierkante knoppen. De app toont de naam van de kamer, de actieve apparatuur, de actieve HomeKit-scène en -afhankelijk van beschikbare apparaten- ook temperatuur, vochtigheid en het CO2-niveau. Deze indicatoren worden getoond in een grafiek die je informatie over het verloop van de dag toont. En natuurlijk is het onmogelijk om de grote klok te missen. Je kunt van de ene kamer naar de andere gaan door met je vinger te vegen of het pictogram van het huisje aan te raken.

wallflower ipad homekit
Klik/tap voor groter.

De interface is niet perfect, maar voldoet aan de wens om in één oogwenk de status van al je HomeKit-apparaten te zien op een iPad. De pictogrammen van de actieve apparaten zijn redelijk duidelijk en met een tik op de knop kun je instellingen aanpassen. Bijvoorbeeld de temperatuur of de kleur en intensiteit van het licht.

De app maakt gebruik van de camera van een iPad of iPhone om het thema automatisch te veranderen. Er zijn standaard vier thema’s waarvan vooral de gele en blauwe skin niet voor iedereen zijn. De app heeft momenteel geen iCloud-synchronisatie om dezelfde informatie op meerdere iOS-apparaten te tonen. De ontwikkelaar vertelde ons echter dat hij wachtte op WWDC om erachter te komen of Apple dit gemakkelijker kan maken.

Voor (oude) iPhone en iPad

Merk op dat de applicatie is ontworpen om te werken in horizontale en verticale modus. Is een iPad teveel voor aan de muur? Dan kan een iPod Touch ook. Dit kan een oud apparaat zijn, want de app werkt met iOS 9. Wallflower zit vol met goede intenties en heeft de potentie om een centraal dashboard te zijn voor iedereen met veel HomeKit-producten.

De prijs van de app is even slikken. Hoewel Wallflower gratis te gebruiken is, vereist volledige functionaliteit een abonnement van € 49,99 per jaar (of € 7,99 per maand). Natuurlijk is het een niche-app, maar de prijs lijkt nog steeds een beetje hoog. Merk echter op dat het mogelijk is om de app gratis te gebruiken, maar dan kun je alleen informatie tonen en geen apparaten bedienen of een scene activeren.

wallflower ipad homekit 002
Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  cheekychimp

  Geef mij maar Home Assistant:)

 • Profielfoto
  polansky

  Wordt geen succes als abonnementsvorm.
  Zou een enorm succes kunnen zijn als je de app voor 49,99 zou kunnen kopen.

  Als hij het zelf niet doet, dan komt er vanzelf een software ontwikkelaar voorbij dit zal zien en een soortgelijke app gaat maken.

  Ik wacht wel even.

 • Profielfoto
  WpV

  Polansky heeft helemaal gelijk. Prijs is veel en veel te hoog, als je dit al via een abbo zou willen doen is denk ik een prijs van €1,50-€2,50 echt de max per maand

 • Profielfoto
  liudger

  Yep. Home-assistant is the way to go. Ook van Nederlandse bodem! En je kan er echt alles op aansluiten en als het er niet is kan je het zelf doen als je python een beetje kan. Top platform!