iOS 13: betrouwbare bron lekt 18 nieuwe functies

Door: Raymon Mens - 26 reacties
iOS 13

WWDC 2019 komt steeds dichterbij. Met nog goed een maand te gaan tot Apple’s ontwikkelaars­­conferentie die op 3 juni start, neemt het aantal lekken ook toe. Bloomberg-reporter Mark Gurman publiceert nu veel gelekte info over iOS 13. Dat is de volgende grote update voor iPhone, iPad en iPod Touch.

Eerder werd al duidelijk dat iOS 13 (met codenaam “Yukon”) zijn eigen donkere modus zal bevatten. Vorig jaar kreeg macOS Mojave dit al en Apple brengt het nu ook naar iOS. Dat is echter niet alles, deze functies zijn volgens de laatste informatie nieuw.

Sneller typen met virtuele toetsenbord

Het virtuele toetsenbord krijgt volgens Gurman een nieuwe functie. Het wordt mogelijk om woorden bij elkaar te ‘vegen’ zoals op Android en op alternatieve iOS-toetsenborden zoals SwiftKey al langer kan. Of woordsuggesties uitgebreid worden met meerdere talen (waaronder Nederlands) is helaas niet bekend.

Nieuwe animaties en widgets

Er staan naar verluidt ook nieuwe animaties op het programma. Onder andere bij het lanceren van het multitasking-paneel en bij het lanceren en sluiten van apps. Widgets zouden ook gaan profiteren van een uitgebreidere weergave.

iOS 13 multitasking
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen Gezondheid-app

De Gezondheid-app zou ook worden verbeterd. Vooral het scherm met daarop alle activiteit van de dag. Er verschijnt daarnaast ook een nieuw gedeelte dat gewijd is aan horen. Denk bijvoorbeeld aan het (te) hard luisteren naar muziek. De monitoring van gezondheid van vrouwen en de menstruatiecyclus zou ook geïntegreerd zijn.

iPad als tweede scherm bij Mac

Een iPad met iOS 13 kan als tweede scherm bij een Mac dienen. Je kunt straks een iPad aansluiten en Mac-apps op de tablet draaien. Daarnaast kan de iPad met Apple Pencil in iOS 13 ook als externe tekentablet voor de Mac dienen. Dit is geen geheel nieuw gerucht, want het werd eerder al geopperd door ontwikkelaar Guilherme Rambo. Nu heeft Gurman het ook uit zijn eigen bronnen gehoord. (Zie ook → ‘macOS 10.15 kan iPad als tweede scherm Mac gebruiken’)

duet lifestyle 16x9
Klik/tap voor groter.

Nieuwe interface Herinneringen-app

De app ‘Herinneringen’ is een van de ingewikkeldste apps op iOS. Apple zou deze grondig willen herzien om beter te kunnen concurreren met de vele externe apps die hetzelfde doen. Het hoofdvenster toont straks een overzichtelijke weergave van de taken die op dezelfde dag moeten worden uitgevoerd, geplande taken en taken die gemarkeerd zijn met een flag.

Uitbreiding schermtijd

In iOS 12 introduceerde Apple de functie ‘schermtijd’ die niet alleen je eigen smartphone-gebruik inzichtelijk maakt, maar ouders ook hun kinderen beperkingen op laat leggen. In iOS 13 komen daar naar verluidt een boel functies bij. Waaronder de functie om kinderen wel of niet toe te staan contact op te nemen met andere mensen, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

schermtijd iOS 13
Klik/tap voor groter.

Apple Books-app met gamification

De Apple Books-app zou een beloningssysteem en een ‘lees-tracker’ krijgen. Die moet gebruikers aanmoedigen om meer te lezen.

Berichten-app meer als WhatsApp

De Berichten-app zou verschillende WhatsApp-achtige functies krijgen, zoals de mogelijkheid om een ​​profielafbeelding in te stellen. De gebruiker zou de optie hebben om die wel of niet openbaar te maken. Daarnaast kunnen Animoji en Memoji als geanimeerde stickers worden verzonden als reactie op een bericht.

Animoji
Klik/tap voor groter.

Apple Maps wordt visueler

In Apple Maps kunnen gebruikers in iOS 13 groepen met vaak bezochte plaatsen maken en er een afbeelding aan toevoegen. Het moet ook eenvoudiger zijn om veelgebruikte adressen (thuis, werk) te vinden en gemakkelijker tussen deze adressen te navigeren.

Makkelijker mensen en spullen vinden

Zoals we al eerder vernamen, zullen de apps Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden worden samengevoegd. Een bijbehorend accessoire, een soort van tracker, om bijvoorbeeld aan je rugzak te bevestigen, zou ook worden gelanceerd. Zo kun je ook andere spullen lokaliseren. (Zie → ‘iOS 13 maakt lokaliseren iPhone, mensen en spullen makkelijk’)

Tile tracker
Klik/tap voor groter.

Slaap meten met iOS 13

iOS 13 zou ook een volledige slaap-tracker en wekker-app bieden. Die kan meer dan de Klok-app nu kan en zou bovendien betere tracking van je slaap mogelijk maken. Daarnaast komt er naar verluidt integratie met nieuwe functies van de Apple Watch of een toekomstige Apple-sensor.

Betere ondersteuning camera’s Woning-app

Hoewel de Woning-app al ondersteuning heeft voor camera’s, is die nog erg basic. Je kunt het beeld van slimme camera’s bekijken, maar verder niets. Apple zou deze in iOS 13 uitbreiden met meer functies, zoals de mogelijkheid om eerdere opnames te bekijken.

Lighthouse AI beveiligingscamera’s
Klik/tap voor groter.

Stemherkenning HomePod

Apple’s slimme speaker, de HomePod, wordt naar verluidt een stuk slimmer. Deze kan met iOS 13 verschillende stemmen herkennen. Het werd tijd, want concurrerende speakers zoals de Google Home krijgen deze functie ook.

Makkelijker delen

Het deel-menu zou worden vernieuwd. Het wordt eenvoudiger om foto’s en links te verzenden.

iOS 13 delen
Klik/tap voor groter.

Safari downloads

Het kan nog. Hier is een grote nieuwigheid: een downloadmanager in Safari! Het wordt met iOS 13 gemakkelijker om een ​​bestand via de browser te downloaden en op te slaan.

Nieuw startscherm iPad

De iPad krijgt een nieuw startscherm. Dat maakt het naar verluidt mogelijk om meerdere exemplaren van dezelfde app te openen. Er komt ook een nieuwe interface voor multitasking. Dit was hoog tijd, want het startscherm van de iPad is altijd een rij met app-iconen geweest en niets meer.

iPad multitasking
Klik/tap voor groter.

Instellingen toegankelijkheid

Ten slotte denkt Apple met iOS 13 ook aan gebruikers die extra functies voor toegankelijkheid nodig hebben. Deze zitten nu nogal verstopt, maar zouden in de volgende iOS-update beter worden gepresenteerd.

 • iOS 13 wordt in september uitgebracht, maar tijdens WWDC 2019 op 3 juni geeft Apple al een voorproefje. Daarna zal binnen enkele weken een (publieke) bèta starten.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Antonino

  Ik weet dat het niet zal gebeuren, maar ik wil heel graag de zogeheten “skeuomorphism” (iOS 6 stijl) interface terug. Ik heb een hekel aan de huidige interface op OS X en iOS. Maar dit was wel een leuk artikel!

 • Profielfoto
  Antonino

  Wordt WWDC2019 ook gelivestreamd?

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Nederlandse QuickType is erg welkom!! ♥️

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Antonino op 7 mei 2019 14:53
  Ik weet dat het niet zal gebeuren, maar ik wil heel graag de zogeheten “skeuomorphism” (iOS 6 stijl) interface terug. Ik heb een hekel aan de huidige interface op OS X en iOS. Maar dit was wel een leuk artikel!

  Vond je dat écht beter? Als ik er nu naar terug kijk vind ik het nieuwe toch beter. Dat oude design zag er echt uit als een stoffige filmzaal van honderd jaar geleden.

  Kompas

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  “Dit was hoog tijd, want het startscherm van de iPad is altijd een rij met app-iconen geweest en niets meer.”

  De iPhone niet dan?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Nieuwe startscherm zou leuk zijn. Alleen maar een rij iconen is wel erg saai aan het worden. Is nog steeds hetzelfde als de eerste iphone uit 2007 geloof ik. Tijd voor een verandering.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik hoop ook dat er nog veel meer emoji’s Gaan komen.

 • Profielfoto
  polansky

  Nou dat klinkt als een weinig spannende update.

  Schaapjes tellen in bed om in slaap te komen is spannender…

 • Profielfoto
  michielraggers

  Laat de Herinneringen-app obv datum/tijd EN/OF locatie Shortcuts aansturen!!!!!!!!! Ik wil ervoor betalen!!

 • Profielfoto
  midas

  Je afhankelijk maken, dat is de kunst van Apple. Aan al t zorg spul van ze ga ik dan ook biet beginnen! Ik wil minder telefoon, niet meer

 • Profielfoto
  robertkr_nl

  In dit artikel wordt niet over muisondersteuning gesproken. Hopelijk komt die er wel. Gebruik de iPad zeer regelmatig voor VNC of RDP sessies. De pencil is al een flinke vooruitgang. maar met de muis zou nog mooier zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Antonino op 7 mei 2019 14:55
  Wordt WWDC2019 ook gelivestreamd?

  Je bedoelt de keynote presentatie? Lijkt me wel, ja.

  Voor de developer sessions kun je de WWDC app gebruiken, maar ik weet niet of die live zijn. Wel vaak snel beschikbaar na afloop.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die tracker functie lijkt me erg handig om van alles en nog wat te volgen. Zeker als het hele Apple ecosysteem hiervoor gebruikt wordt.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @Antonino skeuomorphism? Koop gewoon een iPhone van 10 jaar oud dan komen de nostalgische gevoelens vanzelf terug….:)

 • Profielfoto
  SvS

  midas op 7 mei 2019 17:14
  Je afhankelijk maken, dat is de kunst van Apple. Aan al t zorg spul van ze ga ik dan ook biet beginnen! Ik wil minder telefoon, niet meer

  Oke dan. Gelukkig hebben we allemaal de vrijheid bij de Instellingen!

 • Profielfoto
  farl4web

  Bijna allemaal features die al lang op andere apparaten zitten. Apple is zooo traag de laatste jaren. Verlies mijn interesse, ik hield van de flexibele underdog…

 • Profielfoto
  Karst

  Geofencing op de meter nauwkeurig..

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Wanneer komt er eindelijk eens een niet-storen functie die onderscheid maakt tussen weekdagen en weekend zoals vroeger al op BlackBerry bestond?

 • Profielfoto
  yourt

  Pfff… niet alleen features die anderen (ook) al hebben ondertussen, maar allemaal “leuke updates” w

 • Profielfoto
  yourt

  …waar je geen zak aan hebt in de Benelux: geen e-SIM, geen Homepod in ’t Nederlands, geen dit, geen dat,… wat kan het mij op de duur nog een bal schelen dat Apple (voor de US en evt. Canada of Australië) nog eens wat lekkers uitbrengt als je weet dat het bedorven lekkers van 2 jaar geleden nog niet eens op de maarkt is voor jou. FUCK OFF!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  yourt op 8 mei 2019 01:50
  …waar je geen zak aan hebt in de Benelux: geen e-SIM, geen Homepod in ’t Nederlands, geen dit, geen dat,… wat kan het mij op de duur nog een bal schelen dat Apple (voor de US en evt. Canada of Australië) nog eens wat lekkers uitbrengt als je weet dat het bedorven lekkers van 2 jaar geleden nog niet eens op de maarkt is voor jou. FUCK OFF!

  Er staat iemand naast je met een pistool die je verplicht Apple producten te gebruiken? Anders vind ik het best wel vreemd dat je uit geheel vrije wil Apple producten blijft gebruiken tegen je zin in. Het een en ander wordt nog vreemder als je geen Apple producten gebruikt en hier je gal komt spuwen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Quicktype keyboard voor Nederlands! Joehoo! Ik zit nu nog te kloten met SwiftKey (dat om de haverklap crashed). Het is nog steeds niet mogelijk om Engels en Nederland op het stock keyboard te gebruiken… plus dat ik tekst2emoji en die handige suggesties ook gewoon wil.

  Maar nee, lekker weer nieuwe animaties… want dat is zo nodig?! #wtf

 • Profielfoto
  Falkor73

  Idd topic. Kan de redactie het gebruik van “ naar verluidt” beperken? In ongeveer ieder artikel staat het wel paar keer. Leest onprettig.

 • Profielfoto
  PMvM15

  Split screen??????

  Begin nu toch echt langzamerhand nieuwsgierig te raken naar Android.

  Begrijp gewoon niet waarom Apple zo lang wacht met innoveren.

  – Widgets
  – Zelf bepalen hoe een scherm eruit ziet / app indeling. Als ik een app linksonderin wil plaatsen dan kan dat niet.
  – Splitscreen
  – Apple pay (na jaren nog steeds niet in NL)

  Echt waardeloos.

 • Profielfoto
  Dutch_Lux

  Kill in godsnaam dat automatisch starten van iTunes,

 • Profielfoto
  iTim

  midas op 7 mei 2019 17:14
  Je afhankelijk maken, dat is de kunst van Apple. Aan al t zorg spul van ze ga ik dan ook biet beginnen! Ik wil minder telefoon, niet meer

  Minder telefoon….misschien is dit iets voor je https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-3310

  :-)