HomePod of Google Home? Nederland nog niet klaar voor slimme speaker

Door: Raymon Mens - 12 reacties
HomePod

Als we techgiganten zoals Apple en Google moeten geloven dan is de slimme speaker de toekomst. Een virtuele assistent in je huis, die naast je favoriete playlist ook je lampen en koelkast kan bedienen. Toch is de gemiddelde Nederlander daar nog lang niet klaar voor.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Multiscope. Zij vroegen 4700 Nederlandse consumenten het hemd van het lijf. De resulterende conclusies zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. De meerderheid van die groep weet niet eens wat slimme speakers zijn.

Prijs en privacy vaak struikelpunt

Slechts drie procent is daadwerkelijk van plan een slimme speaker aan te schaffen. Of het nou de Sonos One, de Google Home of de Apple HomePod is. Voor 34 procent blijven de hoge prijzen een drempel, een reden om van de aanschaf af te zien. Daarnaast vertrouwt acht procent van de respondenten slimme speakers niet. Het is immers wel een stukje hardware dat de hele dag met je meeluistert. Fabrikanten beloven niks met die opnames te doen, maar prettig is anders.

Aan spraakbediening in het algemeen kunnen wel steeds meer Nederlanders wennen. In 2018 zag 22 procent dat zitten, ondertussen is dat aandeel gestegen tot 26. De Apple HomePod, Google Home en Amazon zijn er echter nog lang niet: 28 procent blijft sceptisch over spraakbediening.

Google Home Slimme speaker
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Google)

Google wint van Apple en dat is logisch

En hoe zit het dan met het marktaandeel? Hoeveel Nederlandse consumenten bezitten een slimme speaker? Ook daar heeft Multiscope cijfers over. Daaruit blijkt dat zes procent van alle Nederlanders thuis zo’n slimme speaker heeft staan. Dat zijn dus zo’n half miljoen huishoudens.

Qua naamsbekendheid is de Google Home de koning. 23 procent van de ondervraagden zei die naam wat. De Sonos Home en de Amazon Echo staan met respectievelijk 17 procent en 11 procent op de tweede en derde plek. De Apple HomePod blijft op 10 procent steken. Nog een lange weg te gaan dus, eigenlijk voor elke fabrikant…

ModelBekendheid Nederland
Google Home23%
Sonos One18%
Amazon Echo11%
Apple HomePod10%
Homey3%

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Op z’n zachts gezegd opmerkelijk dat de meerderheid niet weet wat een slimme speaker is?? Nou nou, alsof de wereld slechts bestaat uit nerds! Hoe groot een plaat voor je hoofd kan zijn… kennelijk kan men ook gelukkig in het leven zijn zonder zo’n slimme speaker.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Zelf heb ik voor een andere speaker gekozen, omdat de HomePod niet in Nederland op dat moment te verkrijgen was. Dan maar geen slimme speaker, ook niet perse nodig. Ben nu ook zeer tevreden over mijn speaker van B&O. Als Apple gewoon iets eerder was dan was ik waarschijnlijk voor de HomePod gegaan.

 • Profielfoto
  Facundo

  Op z’n zachts gezegd opmerkelijk dat de meerderheid niet weet wat een slimme speaker is??

  Misschien is het nog nooit in ze opgekomen om zo’n speaker als slim te beschouwen. En vooralsnog is er ook helemaal niets slim aan die speakers. Wij zijn hier erg tevreden over Sonos, maar slim? Nee.

 • Profielfoto
  gipsman

  Dat je een slimme speaker niet vertrouwt is normaal en OK. Maar de prijs? Het ‘slim’ zijn van de speakers is beslist een meerwaarde en wettigt een hogere prijs.. Daarnaast is er natuurlijk de geluidskwaliteit ( hifi heette dit vroeger) en dan kan je niet anders dan voor €300+ gaan. In stereo dus €600+.  Dat wilden en willen héél veel mensen niet.

 • Profielfoto
  Karst

  Heb er hier twee staan.. geweldig geluid! Nederlandse taal is op moment een gemis (iPhone staat op NL, hoor vaak dat ik de taal aan moet passen)

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Nou ik wacht nog steeds dat  ik hier in Nederland een HomePod kan kopen. Zou die nog komen? Hoe verkoopt deze trouwens in de VS?  Is het daar een succes?

 • Profielfoto
  tjerk

  Hier ook 2 homepods. IOS device op Engels. Gaat als een malle. Siri werkt sowieso stukken beter in het Engels.

 • Profielfoto
  queenfan

  Een HomePod is nog steeds niet officieel in NL gereleased, dus heb ik een Sonos gekocht. Direct de Beam kan ik deze als soundbar voor de tv gebruiken, straks komt hier een update met Google Home.

  Spotify Connect, andere muziek aanbieders en Google Home, zie het nut van een HomePod niet meer in mijn situatie.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Als een product niet aanslaat, is Nederland er niet klaar voor.

  Ik heb de indruk dat Apple nog niet klaar is voor Nederland.

 • Profielfoto
  pruus

  Jongens, en meisjes, Nederland is verrekte klein. Misschien wel te klein om daarvoor alle resources in te zetten om de taal toe te voegen. Next…

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Maar waarom kun je hem hier nog niet kopen. Het toevoegen van een taal is toch gewoon en software update?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik kan er met mijn pet niet bij dat de huidige computergeneratie die zo verschrikkelijk paranoide is dat ze Watsapp en Facebook van hun smartphone verwijderen, doodleuk zo’n afluisterende speaker thuis neer gaan zetten;-)