Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 21 mei 2019

HomePod of Google Home? Nederland nog niet klaar voor slimme speaker

Als we techgiganten zoals Apple en Google moeten geloven dan is de slimme speaker de toekomst. Een virtuele assistent in je huis, die naast je favoriete playlist ook je lampen en koelkast kan bedienen. Toch is de gemiddelde Nederlander daar nog lang niet klaar voor.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Multiscope. Zij vroegen 4700 Nederlandse consumenten het hemd van het lijf. De resulterende conclusies zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. De meerderheid van die groep weet niet eens wat slimme speakers zijn.

Prijs en privacy vaak struikelpunt

Slechts drie procent is daadwerkelijk van plan een slimme speaker aan te schaffen. Of het nou de Sonos One, de Google Home of de Apple HomePod is. Voor 34 procent blijven de hoge prijzen een drempel, een reden om van de aanschaf af te zien. Daarnaast vertrouwt acht procent van de respondenten slimme speakers niet. Het is immers wel een stukje hardware dat de hele dag met je meeluistert. Fabrikanten beloven niks met die opnames te doen, maar prettig is anders.

Aan spraakbediening in het algemeen kunnen wel steeds meer Nederlanders wennen. In 2018 zag 22 procent dat zitten, ondertussen is dat aandeel gestegen tot 26. De Apple HomePod, Google Home en Amazon zijn er echter nog lang niet: 28 procent blijft sceptisch over spraakbediening.

Google Home Google Assistant
Klik/tap voor groter.

Google wint van Apple en dat is logisch

En hoe zit het dan met het marktaandeel? Hoeveel Nederlandse consumenten bezitten een slimme speaker? Ook daar heeft Multiscope cijfers over. Daaruit blijkt dat zes procent van alle Nederlanders thuis zo’n slimme speaker heeft staan. Dat zijn dus zo’n half miljoen huishoudens.

Qua naamsbekendheid is de Google Home de koning. 23 procent van de ondervraagden zei die naam wat. De Sonos Home en de Amazon Echo staan met respectievelijk 17 procent en 11 procent op de tweede en derde plek. De Apple HomePod blijft op 10 procent steken. Nog een lange weg te gaan dus, eigenlijk voor elke fabrikant…


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HomePod of Google Home? Nederland nog niet klaar voor slimme speaker
Sluiten