Apple Developer Academy zoekt weer Nederlandse studenten

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Apple Developer Academy 16x9

Apple heeft sinds 2016 een eigen Developer Academy in de Italiaanse stad Napels. Ambitieuze studenten uit heel Europa kunnen zich aanmelden voor een gratis negen maanden durende opleiding tot iOS-ontwikkelaar.

Het nieuwe studiejaar begint in september van 2019 en Apple is opzoek naar nieuw talent uit Nederland. In de klas van het afgelopen studiejaar zaten al drie Nederlandse en Belgische studenten en dit jaar moeten dat er nog meer worden. Er is in totaal plaats voor 400 studenten.

Gratis opleiding met studiebeurs

De opleiding beslaat niet alleen programmeren. Er is ook aandacht voor het ontwerpen van een database en het aansluiten van een app op servers. Denk ook aan privacy. De beveiliging van communicatie en voldoen aan wetten is steeds belangrijker. Uiteraard is er ook aandacht voor interface-ontwerp en de zakelijke kant van apps. Hoe breng je bijvoorbeeld iets op de markt en plan je een businessmodel?

Apple betaalt het collegegeld van studenten aan de Developer Academy, ze ontvangen een beurs van € 7.200. Tijdelijk in Napels gaan wonen is verplicht, want het gaat om een opleiding aan de Federico II University. Het studiejaar start in september 2019 en eindigt vervolgens in juni 2020.

Inschrijven voor Apple Developer Academy

Om je in te schrijven voor de Apple Developer Academy moet je minimaal een diploma van de middelbare school hebben, maar ook studenten die al een MBO-diploma, bachelor of master hebben zijn welkom. Om geaccepteerd te worden, dien je een intake-test te doen. Die vinden niet in Nederland plaats, maar in de volgende steden.

 • Maandag 1 juli in Parijs
 • Woensdag 3 juli in Londen
 • Vrijdag 5 juli in München
developer opleiding apple ontwikkelaar
Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  OSXHIHI

  Kan je naast Swift daar ook C++ leren? Daar kan je ook iOS apps mee maken toch?

 • Profielfoto
  OSXHIHI

  Vraag me af of je die 7000 krijgt als lesgeld voor de opleiding of nog krijgt voor naast de gratis opleiding, om te leven.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik ben een student aan de Apple Developer Academy in Napels.

  TL;DR

  Je leert op de academy veel soft-skills, je hebt veel vrijheid maar communicatie, transparantie en omgaan met feedback is niet goed geregeld. Daarnaast is de studietoelage van 7200 euro enkel voor ±20 studenten.Dit jaar zijn er 6 Nederlanders en Belgen.

  Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd, voornamelijk op het vlak van soft-skills en het samenwerken met mensen uit andere landen en met andere culturen. We hebben regelmatig workshops gehad vanuit Apple over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn om je app de nodige aandacht te geven onder je potentiële klanten. Daarnaast hebben we verschillende sprekers op bezoek gehad die over hun vakgebied vertelden.

  De academy is geen traditionele school waar je op bankjes zit en van a-tot-z leert programmeren. Aan de hand van het zogenaamde Challenge Based Learning (CBL) framework, ga je via een big idea op zoek naar een challenge. Aan de hand van onderzoek zoek je vervolgens naar een oplossing voor de gestelde challenge. De oplossing die je met je groepje bedenkt is uiteraard in de vorm van een app voor het platform van Apple. Aan de hand van de oplossing ga je daarna verder met de ontwikkeling van de app. Dit betekend in het geval van programmeren, wanneer je nog weinig ervaring hebt hiermee, dat je zélf onderzoek doet naar hoe je bepaalde zaken aan pakt in Swift en dat ze je dat niet op een presenteerblaadje komen uitleggen. Heb je dus nul ervaring met programmeren, dan is het verstandig om ten minste een beginnerscursus programmeren te nemen, je gaat namelijk geen programmeur worden de negen maanden hier.

  Heb je wel enige ervaring met Swift, dan zul je door de oplossingen die je bedacht hebt in aanraking komen met verschillende frameworks en op die manier verdieping vinden in alle Swift frameworks en libraries. Er wordt ook aandacht besteed aan op de juiste manier kijken naar design en hoe dit met Apple’s Human Interface Guidelines (HIG) strookt.

  Voor toekomstige (Nederlandse en Belgische) studenten wil ik wel een aantal dingen vermelden die mogelijk van belang zijn voor het maken van de keus om naar Napels te komen.

  Het woord ‘developer’ in de naam kan beter worden opgevat als jezelf ontwikkelen, en niet zozeer dat je hier dus hardcore leert programmeren. De mentoren op de academy zijn niet van Apple zelf, dus verwacht niet dat je 24/7 Apple engineers rond je hebt lopen.

  De 7200 euro die vermeld staat in dit artikel is specifiek gericht op 5% van de mensen die de hoogste score halen op de assesments. Dit geld wordt namelijk door Apple beschikbaar gesteld. Het is dus voor komend jaar nog NIET(!) zeker of er geld beschikbaar is voor de rest van de studenten. Houdt hier heel goed rekening mee, aangezien het lastig wordt om ook nog te werken in Napels en je dus geen inkomsten zult hebben. Bezoek sowieso Napels eens om te kijken of de stad je bevalt, met Ryanair ben je voor enkele tientjes vanuit Eindhoven in de stad. De Academy ligt in San Giovanni, dit is niet in het centrum van de stad.

  De belangrijkste opmerking die ik toch wel wil maken is dat het erg Italiaans is. Wat ik hiermee bedoel is dat zaken niet zo geregeld zijn zoals je dat gewend bent in ons land. Ik heb het afgelopen jaar persoonlijk veel problemen gehad met de manier van communicatie. Er wordt vaker pas op het laatste moment iets verteld of medegedeeld. Je ergens op voorbereiden wordt op deze manier erg lastig. Ook maak ik mee dat er bepaalde afspraken niet worden nagekomen en dat er niet transparant wordt omgegaan met zaken en waarom sommige zaken op bepaalde manier beslist worden. Een voorbeeld is het het geld, dat wij dit jaar wel nog krijgen. We moesten maar een beetje gokken wanneer we een gedeelte zouden krijgen en het gedeelte dat we ontvangen hebben was maar 1/3 van de totale som. Het resterende bedrag krijgen we pas na afloop. Het wordt op die manier moeilijk om je eten en huur te betalen als je weinig geld hebt.

  Ik zit in de enterprise track, iets dat vanaf volgend jaar niet meer bestaat. Er werd ons beloofd dat we meer diepgang zouden krijgen ten opzichte van de standard class. In de 9 maanden aan de academy is er echter bijzonder weinig gedaan binnen de enterprise track en hebben we effectief misschien maar 4 weken bij elkaar opgeteld iets gedaan aan enterprise. Hetgeen me het nog het meeste stoort is dat er niet om feedback gevraagd wordt over hoe we iets vonden en als we dat wel geven het een zwart gat lijkt waar we tegenaan praten en er niks veranderd. De structuur die je gewend bent uit Nederland of België bestaat hier niet.

  Ik wil meegeven dat je gewoon rekening moet houden met waar je jezelf in stort en dat je 9 maanden in een heel andere wereld zal leven dan dat je gewend bent uit Nederland.