Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 mei 2019

Google Maps en zoek-app krijgen volledig anonieme modus

Google staat bekend als het bedrijf dat graag alles van gebruikers opslaat, maar begint steeds meer privacy­vriendelijke functies uit te rollen. Tijdens Google I/O 2019 werd bijvoorbeeld een incognitomodus voor Google Maps en de Google Zoeken-app aangekondigd.

Tijdens het gebruik van deze incognitomodus wordt geen data gekoppeld aan het profiel van een gebruiker. Chrome en YouTube hebben al een dergelijke modus. Straks is het ook mogelijk om in de Maps-app en de Zoeken-app anoniem te gebruiken.

Meer controle over data

De zoekgigant wil het gemakkelijker maken voor gebruikers om de controle over hun data te krijgen. Het is momenteel nog lastig om bijvoorbeeld data uit verschillende apps te verwijderen. Zo zit je zoekgeschiedenis in een ander scherm dan de data die Maps, YouTube, News of Chrome verzameld hebben. De bedoeling is om één pagina te maken waar ingesteld kan worden welke data wordt verzameld en aan het profiel van een gebruiker wordt gekoppeld.

Dit is niet de eerste stap die Google neemt. De zoekgigant kondigde onlangs al een functie aan die je straks in staat stelt om je zoek-, app- en locatiegeschiedenis automatisch te verwijderen. Nu moet dat nog handmatig.

Google Activitiet
Klik/tap voor groter.

Binnenkort in Google Maps en Zoeken

De incognito-knop komt volgens Google binnen afzienbare tijd naar Google Maps en Google Zoeken op iOS en Android. Wanneer de update beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. De optie om je zoek-, app- en locatiegeschiedenis automatisch te verwijderen wordt onder alle gebruikers uitgerold, maar is nog niet voor iedereen zichtbaar. Je kunt onder de Activiteitsopties van je account al kijken of de optie zichtbaar is.

Reageer op artikel:
Google Maps en zoek-app krijgen volledig anonieme modus
Sluiten