Officieel: Google Assistent vanaf juli op Sonos in Nederland

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Google Assistant Sonos

Groot nieuws van Sonos. Het heeft even mogen duren, maar de eerste spraakassistent die ook Nederlands spreekt komt eindelijk naar speakers van de fabrikant. Google Assistant (of in het Nederlands: Google Assistent) is vanaf nu in de Verenigde Staten beschikbaar en de uitrol naar Nederland volgt in juli.

Sonos heeft hiermee een redelijk unieke positie in handen. De fabrikant van het multiroom-systeem is het enige merk dat meerdere virtuele assistenten ondersteunt. Amazon Alexa is al langer aanwezig en nu volgt het hulpje van Google ook snel.

Google Assistent op nieuwe en oude Sonos

De virtuele assistent van Google zal aanvankelijk alleen naar de Sonos One en Beam komen. Dat komt omdat alleen deze speakers de benodigde microfoons voor spraak­assistenten aan boord hebben. Deze speakers werken ook al langer met Amazon Alexa, maar dat is voor Nederlanders niet zo interessant omdat die assistent onze taal nog niet spreekt.

Oudere speakers kunnen in de toekomst ook via Google Assistent aangestuurd worden. Hoewel deze speakers geen microfoons hebben, kan de aansturing via ieder ander apparaat dat de virtuele assistent van Google heeft geregeld worden. Wanneer de software-update die deze functionaliteit naar oude speakers brengt uitgerold wordt, is nog niet bekend.

Sonos Beam
De Sonos Beam – Klik/tap voor groter.

Meerdere assistenten combineren

Het is mogelijk om meerdere assistenten te combineren, maar dit is wel enigszins beperkt. Stel dat Amazon Alexa in de toekomst ook Nederlands gaat spreken, dan kun je op de Sonos Beam in de woonkamer Alexa configureren, terwijl Google Assistent in de slaapkamer op de Sonos One staat ingesteld. Meerdere assistenten binnen een netwerk zijn dus mogelijk, maar op één speaker weer niet.

Wat kun je met Google Assistant op Sonos?

De fabrikant benadrukt dat alle functies van de Google Assistant beschikbaar zijn. Zo kun je Google’s hulpje gebruiken om muziek die via AirPlay 2 afgespeeld wordt te bedienen. Denk aan pauzeren of het vorige en volgende nummer gaan. Of gewoon vragen of de muziek harder en zachter mag. Daarnaast kun je via één Sonos met ondersteuning voor Google Assistent muziek in alle kamers af laten spelen.

Met stembediening kun je ook diensten zoals Spotify, TuneIn en Deezer bedienen. Maar denk ook aan het laten afspelen van het nieuws van de NOS of Radio 538. Heb je een Sonos Beam-soundbar bij je televisie? Dan kun je de Google Assistant vragen om je TV in te schakelen en het volume aan te passen. Uiteraard werken standaard functies van Google Assistent zoals agendabeheer en het weer ook.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Charles

  To little to late. Ik heb nu al overal Google home.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik was gisteren bij de Mediamarkt en keek er wel van op qua geluidkwaliteit wat er uit zo’n relatief compact Sonos One speakertje komt. Ik hoorde ook amper verschil tussen de nieuwe Sonos One en de oude Sonos Play:1.

   

  Ik hoop zo erg dat de speaker van IKEA laten we zeggen 80% van deze Sonos techniek zal evenaren, dan weet ik nu al dat ik extreem gelukkig ga zijn met die speakers voor 99,-

  Dat is namelijk ongeveer het maximale wat ik wil uitgeven voor dit soort speakers.

 • Profielfoto
  gipsman

  @shmoo Homepod klinkt veel beter dan Sonos 1 IMHO. Sonos 5 is super maar oh zo duur.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Ik wacht ook op nieuws van de speaker van Ikea, helaas nog geen test gezien of gelezen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  gipsman op 14 mei 2019 17:29
  @shmoo Homepod klinkt veel beter dan Sonos 1 IMHO. Sonos 5 is super maar oh zo duur.

  Overtuigend! Ik ga meteen een HomePod kopen nu. Twee stuks. 🙂

   

 • Profielfoto
  Luukbos1

  gipsman op 14 mei 2019 17:29
  @shmoo Homepod klinkt veel beter dan Sonos 1 IMHO. Sonos 5 is super maar oh zo duur.

  Ja maar dat is siri, vroeger liep siri erg voor op de andere slimme assistenten. Dat is nu toch wel even anders.

 • Profielfoto
  Devdennis

  Werkt gewoon al in Nederland wanneer je je Sonos account instelt als land in Amerika

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik heb momenteel twee play:1’s.

  Stel dat ik een One zou willen toevoegen, betekent dat dan dat ik ongewild Google assistent opgedrongen krijg?

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Over homepod gesproken. Zou deze nog naar Nederland komen of wordt dit product afgeserveerd. Je leest er niets meer over. Hype voorboj?

 • Profielfoto
  MacLawrence

  xaddict op 15 mei 2019 13:21
  Ik heb momenteel twee play:1’s.

  Stel dat ik een One zou willen toevoegen, betekent dat dan dat ik ongewild Google assistent opgedrongen krijg?

  Nee, je bepaalt zelf welke Voice Assitant  je activeert (of helemaal geen). Op de Sonos one is er ook de mogelijkheid om de microfoon aan of uit te zetten

 • Profielfoto
  soulutions

  Net Google assistent op mijn Sonos beam geïnstalleerd. In het Nederlands nu, Alexa vervangen. Prima! 👌🏼