Google Assistant volgende week op Sonos (ja, maar…)

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Sonos begint volgende week met de uitrol van Google Assistant naar zijn speakers. Dat heeft de Amerikaanse fabrikant van multiroom-systemen vandaag aangekondigd. Aanvankelijk krijgen alleen de Sonos One en Sonos Beam ondersteuning voor Google’s assistent. De uitrol heeft lang op zich laten wachten, want de fabrikant beloofde aanvankelijk dat Google Assistant in 2018 beschikbaar zou zijn.

Na veel vertraging zullen Nederlandse gebruikers nóg wat geduld moeten hebben. De uitrol begint namelijk aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten. Andere werelddelen en landen volgen volgens de fabrikant ‘de komende maanden’ maar er wordt geen exacte termijn genoemd.

Google Assistant op nieuwe en oude Sonos

De virtuele assistent van Google zal aanvankelijk alleen naar de Sonos One en Beam komen. Dat komt omdat alleen deze speakers de benodigde microfoons voor spraak­assistenten aan boord hebben. Deze speakers werken ook al langer met Amazon Alexa, maar dat is voor Nederlanders niet zo interessant omdat die assistent onze taal niet spreekt.

Oudere speakers kunnen uiteindelijk ook via Google Assistant aangestuurd worden. Hoewel deze speakers geen microfoons hebben, kan de aansturing via ieder ander apparaat dat de virtuele assistent van Google heeft geregeld worden. Wanneer een software-update voor oude speakers uitgerold wordt, is nog niet bekend.

Sonos Google Assistant 16x9
Klik/tap voor groter.

Oorzaak vertraging

Waarom de uitrol van Google’s virtuele assistent zoveel vertraging op heeft gelopen, is officieel niet bekend. Onofficieel hebben ingewijden wel al iets verteld. Normaal levert Google de microfoons voor in slimme speakers aan en integreren fabrikanten die gewoon. Sonos wilde naar verluidt echter zijn eigen ontwerp gebruiken en dat bracht technische uitdagingen met zich mee. Dit is echter nooit door de fabrikant bevestigd.

Sonos pakt het met zijn speakers anders aan dan menig ander fabrikant. Niet alleen op het gebied van microfoons, maar ook op het gebied van openheid. De speakers van het Amerikaanse merk werken in principe met iedere slimme assistent. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke virtuele assistent ze willen gebruiken. Of het ook mogelijk is om meerdere assistenten op te roepen, is nog niet bekend. Zodra Google’s hulpje op de speakers gearriveerd is, gaan we dat ontdekken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Ik zal het gelijk uitzetten. Als ik iets niet wil is dat Google mijn huiskamer gaat afluisteren. Ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

 • Profielfoto
  peterharte

  Wat is dat toch met “(ja, maar…)”

 • Profielfoto
  csteelooper

  peterharte op 10 mei 2019 11:32
  Wat is dat toch met “(ja, maar…)”

  +1. Het lijkt bíjna of de site “One more thing (ja maar…)” heet de laatste tijd…😉  Zoveel artikelen met ja maar  in de kop…🤔

 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Aanvankelijk

 • Profielfoto
  KarelWillem

  farl4web op 10 mei 2019 11:10
  …Als ik iets niet wil is dat Google mijn huiskamer gaat afluisteren. Ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

  Ik heb hier maar vier Google Mini’s hangen, dus dat valt echt wel mee. .:)

 • Profielfoto
  arno1975

  KarelWillem op 10 mei 2019 12:18

  farl4web op 10 mei 2019 11:10
  …Als ik iets niet wil is dat Google mijn huiskamer gaat afluisteren. Ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

  Ik heb hier maar vier Google Mini’s hangen, dus dat valt echt wel mee. .:)

  Ja maar, waarom dan?

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb hier maar drie Google home mini’s in huis. En soms verstaat ze mij niet….misschien nog een erbij halen?

 • Profielfoto
  Chytin

  peterharte op 10 mei 2019 11:32
  Wat is dat toch met “(ja, maar…)”

  Het wordt inderdaad te vaak ingezet. Een leuke vondst die je in kan zetten bij een artikel of 2, maar daarna wordt het gauw irritant. Overdaad schaadt.

 • Profielfoto
  Luukbos1

  farl4web op 10 mei 2019 11:10
  Ik zal het gelijk uitzetten. Als ik iets niet wil is dat Google mijn huiskamer gaat afluisteren. Ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

  Alsjeblieft zeg. Iederer “smart” speaker neemt niet standaard op. Het systeem wacht op het wake-up woord zoals “hey google” en begint dan pas op te nemen en gegevens maar de cloud te sturen. Het registreren van “hey google” vindt plaats op het apparaat zelf.

 • Profielfoto
  puccini

  Gewoon zo min mogelijk Google dus !