Handig of creepy? Gmail brengt je aankopen ongemerkt in kaart

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Tijdens Google I/O 2019 was de boodschap van Google ongeveer: “We doen heel veel met je data, maar dat is alleen maar handig. En we zorgen dat je gegevens veilig blijven”. Onder dat motto valt ongetwijfeld ook de functie van Gmail die je mailbox scant en aankopen in kaart brengt.

Gebruikers van Google’s e-maildienst kunnen sinds kort een aankopen-pagina in hun account vinden. Daar staan alle aankopen die je gedaan hebt op een rij. Deze pagina gebruikt facturen, leveringsbevestigingen en andere bonnetjes uit je mailbox. De data wordt niet gebruikt voor het tonen van advertenties.

Gmail en aankopen

De functionaliteit blijkt al langer te bestaan, maar is niet erg bekend. Het Amerikaanse CNBC kwam de aankopen-pagina op het spoor en vroeg Google naar het nut van de mailbox van gebruikers op aankopen scannen. Volgens Google is de functie gemaakt om “gebruikers te helpen al hun aankopen, boekingen en abonnementen gemakkelijk op één plaats te bekijken en bij te houden”. De zoekgigant benadrukt verder dat de pagina privé is en de data niet voor advertentie­doeleinden wordt gebruikt.

gmail aankopen
Klik/tap voor groter.

Een probleem is dat het niet echt mogelijk is om aankopen die je niet op Google’s radar wil plaatsen te verwijderen. Omdat data uit onder andere Gmail gebruikt wordt, is de enige optie om een aankoop uit de lijst te halen de e-mail te verwijderen. Dat is in veel gevallen niet handig omdat een factuur nodig is voor eventuele garantieclaims. De functie kan ook nergens helemaal uitgeschakeld worden. Google zegt tegen CNBC te zullen werken aan betere controle over deze functie.

Mag dit wel?

In de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Google is het volgende te lezen:

We verwerken gegevens voor de doeleinden die worden beschreven in ons beleid, zoals de volgende:

 • Ervoor zorgen dat onze services nuttigere, aangepaste content leveren, zoals relevantere zoekresultaten.
 • De kwaliteit van onze services verbeteren en nieuwe services ontwikkelen.
 • Afhankelijk van uw accountinstellingen gepersonaliseerde advertenties leveren, zowel in Google-services als op sites en in apps die samenwerken met Google.

Het ontwikkelen van een pagina met alle aankopen op een rij, valt technisch gezien onder “nuttigere, aangepaste content leveren” en “nieuwe services ontwikkelen”. Volgens de Europese privacywet moet het verwerken van gegevens echter noodzakelijk zijn voor het aanbieden van een dienst, tenzij er expliciet toestemming is gegeven voor die verwerking. Is een brede tekst in de algemene voorwaarden expliciet toestemming? Nee. Is het in kaart brengen van aankopen noodzakelijk voor het aanbieden van een dienst zoals Gmail? Ook dat is niet expliciet het geval. Een jurist zou hier een interessante case aan hebben.

Het is hoe dan ook gewoon niet handig dat gebruikers geen controle over het verzamelen van aankopen hebben. Dat de data momenteel niet gebruikt wordt voor het tonen van advertenties, wil bovendien niet zeggen dat dit in de toekomst niet gaat gebeuren. Het antwoord op de vraag of deze functie handig of creepy is, zal voor iedereen verschillend zijn.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Ja dat mag en super handig…. @Raymon ik heb zelf een keer geprobeerd om bij OMT mijn data te verwijderen en tot op de dag van vandaag geen succes….

 • Profielfoto
  Shmoo

  Eigenlijk doe ik nu hetzelfde maar dan handmatig in mijn iCloud mailbox.

  Elk factuurtje van een (digitale) aankoop dat in mijn mailbox komt gooi ik handmatig in de Archief-folder dan blijft het voor altijd bewaard zonder te verkleuren.

  Volgens mij hadden mensen vroeger een schoenendoos of klapper op de kast staan waar alle bonnetjes van videorecorders en scheerapparaten in gingen, voor het geval dat ze ooit garantie moesten claimen.

   

  Waarschijnlijk herkennen ze dit patroon bij Google in meer mensen en willen ze deze workflow automatiseren.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Shmoo op 20 mei 2019 12:36
  … Waarschijnlijk herkennen ze dit patroon bij Google in meer mensen en willen ze deze workflow automatiseren.

  Da’s ont-zet-tend aardig van Google, maar het is natuurlijk beter om daar dan gewoon een functie van te maken die je in- of uit kunt schakelen. Dan ben je er in elk geval nog een beetje zelf de baas over.

 • Profielfoto
  swappa001

  pelle.neksor op 20 mei 2019 12:18
  Ja dat mag en super handig…. @Raymon ik heb zelf een keer geprobeerd om bij OMT mijn data te verwijderen en tot op de dag van vandaag geen succes….

  Altijd even de privacy statement lezen…  Om uw rechten uit te oefenen, of als u vragen heeft over de manier waarop wij uw persoonsgegevens gebruiken, kunt u een e-mail sturen naar [email protected] . U kunt deze contactgegevens ook gebruiken om een klacht bij ons in te dienen met betrekking tot uw privacy.

 • Profielfoto
  cheque

  En de bank weet het ook allemaal, en de buurvrouw weet ook dat ik boodschappen doe bij AH. Het nare is dat zij van Google weten wie ik ben, en ik met allerlei reclame word overladen. Sterker nog: dat zij mijn emailboxje als verdienmodel inzetten, dat doet mijn buurvrouw nu weer niet.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Oplossing is simpel, verwijder je Gmail account.