Is het tijd voor een gender­neutrale Siri en Alexa?

Door: Raymon Mens - 27 reacties
Siri
(Afbeelding: Apple)

In de wereld van technologie is een groot tekort aan vrouwen. Dat geldt echter niet voor virtuele assistenten. In de meeste landen is Siri standaard een vrouw. We kennen Apple’s virtuele assistent van oorsprong als een Amerikaanse vrouw en ook de Nederlandse versie kreeg later een vrouwelijke stem.

Dat is volgens een onderzoek van de EQUALS Skills Coalition en UNESCO een probleem. De organisatie die zich inzet voor meer gender­gelijkheid claimt in een paper dat vrouwelijke virtuele assistenten een ongelijke machtsbalans tussen man en vrouw stimuleren. Fabrikanten zoals Apple zouden hieraan bijdragen door assistenten bewust erg nederig te maken.

Hey Siri, dit zijn de 5 problemen

Hoe dan ook, het paper dat de toepasselijke naam “Hey Siri you’re a bitch” heet, snijdt vijf problemen met vrouwelijke virtuele assistenten aan.

 • Het weerspiegelt, versterkt en verspreidt gender­ongelijkheid.
 • Draagt bij aan de acceptatie van seksuele intimidatie en verbaal geweld.
 • Geeft een signaal over hoe vrouwen en meisjes op verzoeken moeten reageren en zichzelf moeten uiten.
 • Maakt vrouwen het ‘gezicht’ van fouten en dommigheid die het gevolg zijn van de beperkingen van hardware en software die voornamelijk door mannen zijn ontworpen.
 • Dwingt een synthetische ‘vrouwelijke’ stem en persoonlijkheid om vragen en bevelen uit te stellen aan hogere (en vaak mannelijke) autoriteiten.

Genderneutrale Siri als oplossing?

De organisatie stelt ook een aantal oplossingen voor. Om te beginnen zouden mannelijke assistenten standaard moeten worden. Daarnaast stelt EQUALS voor dat fabrikanten genderneutrale virtuele assistenten gaan ontwikkelen. De organisatie stelt ook voor dat bewust nederig gedrag zoveel mogelijk vermeden wordt bij het scripten van antwoorden. Als voorbeeld wordt de Siri-opmerking: “Als ik kon zou ik blozen” genoemd. Dat geeft Apple’s virtuele assistent vaak als een suggestieve opmerking gemaakt wordt.

Siri genderneutraal
Klik/tap voor groter.

Niet alle fabrikanten zullen op deze suggesties zitten te wachten. Amazon heeft Alexa bijvoorbeeld bewust vrouwelijk gemaakt. “We hebben onderzoek uitgevoerd en ontdekt dat de stem van een vrouw ‘sympathieker’ is en beter wordt ontvangen, vertelde Daniel Rausch van Amazon vorig jaar aan Business Insider. Dit wordt ondersteund door een aantal academische studies over dit onderwerp.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  #eGM077

  See what? Wat voor onzin is dat? Is er niets belangrijk te posten.

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Ik ben voor gelijkheid maar de wereld slaat wel een beetje door in dat gender neutraal gedoe.

 • Profielfoto
  VinB

  patrickmaur3r op 21 mei 2019 12:27
  Ik ben voor gelijkheid maar de wereld slaat wel een beetje door in dat gender neutraal gedoe.

  eens!

 • Profielfoto
  xaddict

  ^ zeggen twee mannen ?

 • Profielfoto
  .Robin

  Dus, als we het omdraaien is het niet zo? Wat een slap gezeik zeg.

   

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Voor mijn gevoel begint de discussie over “vrouwenrechten” te veel platgeslagen te worden. Ik stel een paar zaken vast. Ik zie zelf bij kleine kinderen dat reeds op jonge leeftijd meisjes opeens Roze of Rood erg mooi beginnen te vinden. Heb zelf het voorbeeld van mijn broer die

  1. Een hekel heeft aan roze, en
  2. Alles aan heeft gedaan om “genderneutraal” op te voeden. Dit betekende: speelgoed aanbieden aan zowel jongen als meisje als Poppen, Electronica, Tekengerei, alles doet je kunt verzinnen, zonder preset dat dit “meisjesspeelgoed is” of “jongensspeelgoed”

  Jaren later is gebleken dat het meisje toch de kleur roze leuk begonnen te vinden en toch liever met poppen speelt. Wel is ze supergeinteresseert in tehniek, maar overduidelijk voelt ze – zeker in het spel – meer thuis in typische meisjes dingen.

  Is dat slecht? Ik vind van niet … Mannen baren geen kinderen, de mens is ook niet hermafrodied en er zijn verschillen waardoor er een bepaalde cohesie ontstaat – mede door aantrekking en biologische mechanismen.

  Een vrouwenstem wordt anders ervaren dan een mannenstem, maar niet perse als minder …

  Kortom, ik ben van mening dat we ons beginnen te richten op het verkeerde. Namenlijk, in mijn beleving gaat het om GELIJKE RECHTEN en BEHANDELING van MANNEN en VROUWEN. Niet om Mannen te laten verworden tot Vrouwen en omgekeerd Vrouwen Mannelijk te laten worden. Net zo min als het volledig uitbannen van Genders. Nogmaals, er

  zit een zekere functie in het geheel …

  Je kunt alles kappot theoretiseren en rationaliseren. Verplichtingen opleggen of zaken “politiek correct” benoemen of juist “incorrect” en helemaal voorbij gaan aan het absolute kernontwerp van “de mens”.

  Hiermee dus absoluut zinloos in mijn beleving. Vrouwen, Mannen dienen – ongeacht hun persoonlijke voorkeuren, afkomst, sexuele voorkeur om maar wat te noemen – een gelijke behandeling en gelijke rechten moeten kunnen genieten. Wat niet weg neemt dat er zaken zijn die toegespitst zouden moeten zijn op Vrouwen en een aantal zaken op Mannen. Dit hoeft niet direct af te doen aan het gelijkheidsbeginsel.

  Ook het laten verdwijnen van geslachtsaanduiding in een taal vindt ik een kaalslag. Op deze manier wordt 1984, het Orwelliaanse bestaan, wel heel erg echt …

  Onder strak toezicht, met een beperking op emoties en een streven op absolute gelijkheid slaan we zo ongeveer elke vorm van menselijkheid dood …

  … goed bezig.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Bijzonder voer voor een Apple website om een discussie als deze te starten, maar gezien de titel om een reactie vraagt, hier de mijne.

  In de Westerse wereld is er zoveel luxe en welvaart dat er geen échte problemen meer zijn, zoals andere landen die kennen, dat er gezocht moest worden naar iets nieuws: genderneutraliteit. Overigens één van de meest gehate nieuwe woorden van deze tijd.

  Een woord dat van mensen een zogenaamd ‘moreel juist’ en politieke correcte houding afdwingt naar voor een absolute minderheid, welke er zelf niet eens mee zit, dat in dit geval, het geslacht van de stem van de spraakassistent. Het is buitengewoon bijzonder te noemen dat er wordt gepleit voor een mannelijke stem als spraakassistent, gezien extreme feministen wellicht een gat in de lucht sprongen toen Siri als vrouwelijke stem begon. Pas veel later begon Siri kwalitatief achter te raken en toen begon het vergezochte probleem dat de vrouwenstem volgens de Equal Skills club werd verbonden aan fouten en dommigheid. Het ironische is dat deze club dit idee júist de wereld inhelpt en het op die manier vrouwen moeilijk maakt.

  Hier valt nog een boek over te schrijven, maar dit is een voorbeeld van hoe de de hypocrisie van dit soort partijen een zorgt voor een moreel averechts effect, en de enige die dat doen zijn zij zelf. Een schande richting de minderheden die écht met hun gender in de knoop zitten en daar last van ondervinden.

  Daarnaast zijn dit soort Westerse luxe problemen een schande en ondermijning van échte problemen in de wereld, waar écht eens iets aan gedaan zou moeten worden: oorlog in Yemen, hongersnood in Afrika, klopjacht op homo’s in o.a. Brunei en Tanzania, een Saudische prins die niet vervolgd wordt voor moord omdat de wereld Saudische olie nodig heeft en niemand die Noord Korea en Iran aan durft te pakken.

  De Equal Skills club moet zich schamen en UNESCO verliest hiermee zijn geloofwaardigheid.

   

  Ik heb gesproken, ik ga genieten van mijn gember-neutrale thee.

   

  Fijne dag!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Vrouwenrechten niet relevant? Ik wijs even op dit recente en hierin relevante stuk: Feminisme is hard nodig en een zaak van zowel vrouwen als mannen.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Dood-, dood-, doodziek word je van al deze waanzin. Zelfs bij je navigator kun je gewoon zelf kiezen uit een vrouwen of mannenstem! Gewoon voor wat je het prettigs vindt klinken of het best verstaat. Waarom zou er nu bij Siri iets ‘genderneutraals’ nodig zijn.

  We hebben het maar druk, mat al die non-problemen. Jammer dat de dingen die echt belangrijk zijn, blijven liggen.

 • Profielfoto
  Festen

  Het is zo’n onzinnige discussie, virtuele assistenten en bijvoorbeeld hostessen zijn vaak vrouwen, omdat het voor zowel vrouwen als mannen laagdrempeliger is een onbekende vrouw aan te spreken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mijn god, alsjeblieft zeg…

   

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik zeg meestal een beetje intuïtief: Hey Siri, next song PLEASE. Tja, beetje soft. Anderzijds denk ik dat bv. Thierry Baudet heel blij is met Siri of Alexa, of allebei ?. Hoe heet het meisje van Google trouwens?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Q-collective op 21 mei 2019 13:05
  Vrouwenrechten niet relevant? Ik wijs even op dit recente en hierin relevante stuk: Feminisme is hard nodig en een zaak van zowel vrouwen als mannen.

  Links gezeur dat nergens op slaat. Uiteraad geschreven door een allochtone vrouw uit een land waar vrouwen geen enkele rechten hebben.

 • Profielfoto
  Koezel

  Zucht… Is het al komkommertijd?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Mannen en vrouwen zijn gewoon anders. Heeft niks met discriminatie te maken. gender neutraal bestaat niet. Je bent of man of vrouw.

 • Profielfoto
  donut

  Hoe klinkt een gender neutrale stem?

  En dan wil ik ook een genderneutrale computer op de achtergrond, verbonden uiteraard met gendernetrale kabels tot mijn deur of gender neutrale wifi golven…

  en hoe gendeneutraal is One More Thing eigenlijk? Ik stel voor alleen nog maar genderneutrale mensen in dienst te nemen…

   

 • Profielfoto
  Christiaan

  Wat een onzin!

 • Profielfoto
  Kotter86

  Christiaan op 21 mei 2019 15:02
  Wat een onzin!

  ^

 • Profielfoto
  Kotter86

  Ik heb maar heel even in een verkeerd lichaam gezetten… daar was mijn ex niet blij mee.

 • Profielfoto
  tuuur

  Door oa dit soort topics ga ik dus linkse mensen/partijen steeds meer haten ?

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik ben ook voor gelijkheid, maar dit slaat als een lul op een drumstel. Of mag dat ook niet? Als een tiet op een trommel. ?

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Er zijn enkel twee smaken: man of vrouw. Zo is de wereld nu eenmaal geschapen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wut? Nee. Ik wil gewoon een man.

 • Profielfoto
  bechris60

  xaddict op 21 mei 2019
  ^ zeggen twee mannen ?

  Wie let er nou op geslacht?

  Maar mensen draaien echt door

 • Profielfoto
  computer space

  Gender neutraal? Krijgen we dan een Alt stem of een Tenor. Haha, toch nog een beetje gender.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Wat een flauwekul allemaal.
  Je kunt kiezen uit mannen- of vrouwenstem.
  Trouwens dit heeft allemaal niets met links of rechts te maken.

  Absurde wereld.

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  Compleet doorgeslagen de hele gender discussie. Ben ook bang dat we een beetje slachtoffer worden van de hypocriete Amerikaanse cultuur die op de een of andere manier hier voeten aan de grond krijgt. Hoe dat precies werkt weet ik niet?