Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 mei 2019

Is het tijd voor een gender­neutrale Siri en Alexa?

In de wereld van technologie is een groot tekort aan vrouwen. Dat geldt echter niet voor virtuele assistenten. In de meeste landen is Siri standaard een vrouw. We kennen Apple’s virtuele assistent van oorsprong als een Amerikaanse vrouw en ook de Nederlandse versie kreeg later een vrouwelijke stem.

Dat is volgens een onderzoek van de EQUALS Skills Coalition en UNESCO een probleem. De organisatie die zich inzet voor meer gender­gelijkheid claimt in een paper dat vrouwelijke virtuele assistenten een ongelijke machtsbalans tussen man en vrouw stimuleren. Fabrikanten zoals Apple zouden hieraan bijdragen door assistenten bewust erg nederig te maken.

Hey Siri, dit zijn de 5 problemen

Hoe dan ook, het paper dat de toepasselijke naam “Hey Siri you’re a bitch” heet, snijdt vijf problemen met vrouwelijke virtuele assistenten aan.

  • Het weerspiegelt, versterkt en verspreidt gender­ongelijkheid.
  • Draagt bij aan de acceptatie van seksuele intimidatie en verbaal geweld.
  • Geeft een signaal over hoe vrouwen en meisjes op verzoeken moeten reageren en zichzelf moeten uiten.
  • Maakt vrouwen het ‘gezicht’ van fouten en dommigheid die het gevolg zijn van de beperkingen van hardware en software die voornamelijk door mannen zijn ontworpen.
  • Dwingt een synthetische ‘vrouwelijke’ stem en persoonlijkheid om vragen en bevelen uit te stellen aan hogere (en vaak mannelijke) autoriteiten.

Genderneutrale Siri als oplossing?

De organisatie stelt ook een aantal oplossingen voor. Om te beginnen zouden mannelijke assistenten standaard moeten worden. Daarnaast stelt EQUALS voor dat fabrikanten genderneutrale virtuele assistenten gaan ontwikkelen. De organisatie stelt ook voor dat bewust nederig gedrag zoveel mogelijk vermeden wordt bij het scripten van antwoorden. Als voorbeeld wordt de Siri-opmerking: “Als ik kon zou ik blozen” genoemd. Dat geeft Apple’s virtuele assistent vaak als een suggestieve opmerking gemaakt wordt.

Siri genderneutraal
Klik/tap voor groter.

Niet alle fabrikanten zullen op deze suggesties zitten te wachten. Amazon heeft Alexa bijvoorbeeld bewust vrouwelijk gemaakt. “We hebben onderzoek uitgevoerd en ontdekt dat de stem van een vrouw ‘sympathieker’ is en beter wordt ontvangen, vertelde Daniel Rausch van Amazon vorig jaar aan Business Insider. Dit wordt ondersteund door een aantal academische studies over dit onderwerp.

Reageer op artikel:
Is het tijd voor een gender­neutrale Siri en Alexa?
Sluiten