Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 mei 2019

Waarom je geen WhatsApp moet gebruiken voor het delen van foto’s

Je ziet het heel vaak. Na een weekend weg met collega’s, een feestje of een bruiloft worden leuke foto’s doorgestuurd via WhatsApp. Dat is een bijzonder slecht idee, want je verpest er de kwaliteit behoorlijk mee. Dat geldt overigens ook voor andere messenger-apps zoals Facebook Messenger, Telegram en Instagram Direct.

Om te zien hoe erg de kwaliteit afneemt, hebben wij de proef op de som genomen. Een met de iPhone XS gemaakte foto van 12 megapixels is via WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram Direct, Telegram en iMessage verzonden. Het resultaat is duidelijk.

Fotokwaliteit bij versturen via WhatsApp en meer

Je zult het misschien niet op een gemiddeld smartphone-scherm zien, maar bij het versturen van foto’s via berichten-apps zoals WhatsApp gaat de kwaliteit er ernstig op achteruit. Best logisch, want deze apps zijn vooral gemaakt voor een snelle werking. Daarom worden verstuurde foto’s soms behoorlijk verkleind en gaan ook de details en kleuren er sterk op achteruit.

Instagram Direct is kampioen foto’s verkleinen, maar WhatsApp kan er ook wat van. Je houdt bij de populaire chat-app slechts 15 procent van het origineel over. Facebook Messenger pakt het iets anders aan. De foto wordt niet verkleind, maar wel van behoorlijk wat compressie voorzien. iMessage stuurt als enige het origineel zonder compressie of verkleining door. Een vergelijking.


Dierbare herinneringen wil je mogelijk laten afdrukken, later nog eens bewerken of op een groot scherm bekijken. Vooral de foto’s van Instagram Direct, WhatsApp en Telegram zijn daar compleet ongeschikt voor.

De resultaten op een rij

Hieronder alle foto’s op een rij. Op een klein scherm zullen de verschillen niet enorm opvallen, maar op een groot scherm of bij inzoomen op details wel.

Originele foto, gemaakt met iPhone XS – Klik/tap voor groter.
Verstuurd via WhatsApp – Klik/tap voor groter.
Facebook Messenger
Verstuurd via Facebook Messenger – Klik/tap voor groter.
Verstuurd via Instagram Direct – Klik/tap voor groter.
Verstuurd via Telegram – Klik/tap voor groter.

Stel je wil van de bovenstaande foto graag de presentator en sidekick uitsnijden omdat het bekenden van je zijn. Dan blijft er bij het origineel genoeg detail over, maar bij WhatsApp en co. wordt het dramatisch. Omdat Facebook Messenger de grootte van de afbeelding niet heeft gewijzigd, is het resultaat nog best aardig. Echter is er wel veel kleur verloren gegaan en zijn details in bijvoorbeeld de kerstversiering een stuk minder scherp.

Bijgesneden origineel – Klik/tap voor groter.
cropped_messenger
Bijgesneden Facebook Messenger – Klik/tap voor groter.
Bijgesneden WhatsApp – Klik/tap voor groter.
Bijgesneden Instagram Direct – Klik/tap voor groter.

Hoe moet het dan wel?

Gebruik bij voorkeur iMessage, want dat verlaagt de kwaliteit of grootte van foto’s niet, maar er zijn nog een boel andere opties. Wij hebben in een artikel nog eens vier opties op een rij gezet. (Zie ook → Foto’s in volledige resolutie delen vanaf iPhone: 5 opties)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je geen WhatsApp moet gebruiken voor het delen van foto’s
Sluiten