Waarom je geen WhatsApp moet gebruiken voor het delen van foto’s

Door: Raymon Mens - 9 reacties
WhatsApp foto's sturen 16x9

Je ziet het heel vaak. Na een weekend weg met collega’s, een feestje of een bruiloft worden leuke foto’s doorgestuurd via WhatsApp. Dat is een bijzonder slecht idee, want je verpest er de kwaliteit behoorlijk mee. Dat geldt overigens ook voor andere messenger-apps zoals Facebook Messenger, Telegram en Instagram Direct.

Om te zien hoe erg de kwaliteit afneemt, hebben wij de proef op de som genomen. Een met de iPhone XS gemaakte foto van 12 megapixels is via WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram Direct, Telegram en iMessage verzonden. Het resultaat is duidelijk.

Fotokwaliteit bij versturen via WhatsApp en meer

Je zult het misschien niet op een gemiddeld smartphone-scherm zien, maar bij het versturen van foto’s via berichten-apps zoals WhatsApp gaat de kwaliteit er ernstig op achteruit. Best logisch, want deze apps zijn vooral gemaakt voor een snelle werking. Daarom worden verstuurde foto’s soms behoorlijk verkleind en gaan ook de details en kleuren er sterk op achteruit.

Instagram Direct is kampioen foto’s verkleinen, maar WhatsApp kan er ook wat van. Je houdt bij de populaire chat-app slechts 15 procent van het origineel over. Facebook Messenger pakt het iets anders aan. De foto wordt niet verkleind, maar wel van behoorlijk wat compressie voorzien. iMessage stuurt als enige het origineel zonder compressie of verkleining door. Een vergelijking.

 ResolutieGrootteKleurenprofiel
Origineel4032 x 30242,7MBP3
WhatsApp1024 x 768137KBRGB
Facebook Messenger4032 × 3024886KBsRGB
Instagram Direct640 x 47984KBRBG
Telegram1104 x 828304KBsRGB
iMessage4032 x 30242,7MBP3

Dierbare herinneringen wil je mogelijk laten afdrukken, later nog eens bewerken of op een groot scherm bekijken. Vooral de foto’s van Instagram Direct, WhatsApp en Telegram zijn daar compleet ongeschikt voor.

De resultaten op een rij

Hieronder alle foto’s op een rij. Op een klein scherm zullen de verschillen niet enorm opvallen, maar op een groot scherm of bij inzoomen op details wel.

Originele foto, gemaakt met iPhone XS
Originele foto, gemaakt met iPhone XS – Klik/tap voor groter.
WhatsApp
Verstuurd via WhatsApp – Klik/tap voor groter.
Facebook Messenger
Verstuurd via Facebook Messenger – Klik/tap voor groter.
Instagram Direct
Verstuurd via Instagram Direct – Klik/tap voor groter.
Telegram
Verstuurd via Telegram – Klik/tap voor groter.

Stel je wil van de bovenstaande foto graag de presentator en sidekick uitsnijden omdat het bekenden van je zijn. Dan blijft er bij het origineel genoeg detail over, maar bij WhatsApp en co. wordt het dramatisch. Omdat Facebook Messenger de grootte van de afbeelding niet heeft gewijzigd, is het resultaat nog best aardig. Echter is er wel veel kleur verloren gegaan en zijn details in bijvoorbeeld de kerstversiering een stuk minder scherp.

cropped origineel
Bijgesneden origineel – Klik/tap voor groter.
cropped_messenger
Bijgesneden Facebook Messenger – Klik/tap voor groter.
cropped whatsapp
Bijgesneden WhatsApp – Klik/tap voor groter.
instagram direct
Bijgesneden Instagram Direct – Klik/tap voor groter.

Hoe moet het dan wel?

Gebruik bij voorkeur iMessage, want dat verlaagt de kwaliteit of grootte van foto’s niet, maar er zijn nog een boel andere opties. Wij hebben in een artikel nog eens vier opties op een rij gezet. (Zie ook → Foto’s in volledige resolutie delen vanaf iPhone: 5 opties)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Demo

  Netjes!

 • Profielfoto
  Loyd

  Lekkere dame zeg!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Google Foto’s en dan delen, werkt ook prima.

   

 • Profielfoto
  ArMac

  Dit artikel is onlangs toch ook gepubliceerd?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Zoiets had ik ook al… Hier ook al herhalingen.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Gewoon via wetransfer!!!

 • Profielfoto
  foursake

  Het is toch veel interessanter om te weten dat zodra jij foto’s upload met Whatsapp dat ze dan letterlijk het bezit zijn van Whatsapp Facebook?

 • Profielfoto
  robinho96

  Loyd op 1 mei 2019 10:58
  Lekkere dame zeg!

  Dat is Tess Goossens, was vroeger een gezicht op de Vlaamse tv-zender VTM. Nu doet ze alleen nog maar radio zoals je kan zien.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ik gebruik telegram vooral op Mn Mac, en dan kan je kiezen bij het versturen van foto’s ofwel volledige resolutie of gecomprimeerd.

  En als ik me niet vergis kan ik dat ook gewoon via de app. Dus als ik deel doe ik het zo.