Voormalige beveiligingstopman Facebook: ‘Zuckerberg moet opstappen’

Door: Noah Korevaar - 6 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
Bron: AFP / AMY OSBORNE

Alex Stamos, voormalig beveiligingstopman van Facebook, vindt dat Mark Zuckerberg op moet stappen als CEO. Dat heeft Stamos gezegd tijdens een conferentie in Toronto, afgelopen dinsdag. Het probleem is vooral dat Zuck over alles iets te zeggen heeft en dat pakt niet altijd even handig uit.

“Het argument dat hij te veel macht heeft is legitiem,” aldus Stamos. “Hij moet een deel van die macht opgeven. Als ik hem was, dan zou ik een nieuwe CEO voor het bedrijf aannemen”. De voormalig beveiligingstopman vindt dus niet dat Zuckerberg geheel moet opstappen. Hij benadrukt dat Zuckerberg juist zich meer kan gaan focussen op het bouwen van nieuwe producten binnen Facebook als iemand anders CEO wordt.

Een opvolger voor Mark Zuckerberg

Stamos verliet het bedrijf in 2018, maar wil nog best met Facebook meedenken. Sterker nog, hij heeft zelfs al een volgens hem zeer geschikte kandidaat: Microsoft President Brad Smith. “Mark moet een CEO aannemen die zowel intern als extern een duidelijk signaal af kan geven dat de cultuur moet veranderen”, waarmee hij impliceert dat Zuckerberg teveel onderdeel is van een bedrijfscultuur die niet meer bij de huidige tijdsgeest past.

Alex Stamos
Alex Stamos – Klik/tap voor groter

Centrale rol bij Facebook

Als iemand kan weten dat er een hoop moet veranderen, dan is Stamos het wel. Hij speelde immers een centrale rol bij Facebook tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Als beveiligingstopman was de interferentie van Russische trollen een grote kopzorg voor de Amerikaan. Stamos heeft in het verleden vaker grote namen uit Silicon Valley geconfronteerd met privacy-problemen, maar dit is de eerste keer dat hij zo drastisch tegen zijn voormalige baas ingaat.

Stamos is in ieder geval niet de enige. Chris Hughes, nota bene de medeoprichter van Facebook, schreef eerder deze maand in de New York Times een opiniestuk over Facebook. Daarin beargumenteerde hij niet alleen dat Zuckerberg te veel macht heeft, maar beweerde hij ook dat Facebook opgebroken moet worden. Eerder dit jaar spraken andere sleutelfiguren binnen Facebook zich ook al tegen het huidige beleid uit.

Alex Stamos benadrukt dat een dergelijke oplossing niet daadwerkelijk de echte nijpende problemen aanpakt. Oftewel, nepnieuws, manipulatie en privacy: “Men ziet grote potentie in antitrust, omdat het goed voelt om te denken van ‘ik haat dit bedrijf, laten we het opbreken,” aldus de Amerikaan. “Maar je schiet niks op als je drie resulterende bedrijven creëert die nog steeds dezelfde fundamentele problemen hebben.”

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Christiaan

  Goed advies.

  Denk alleen dat narcist Mark hier niet naar zal luisteren.

 • Profielfoto
  ro_me

  Goede clickbait Noah! Die titel! Om vervolgens het verhaal te nuanceren in je artikel! Daar worden adviteerders vrolijk van!

 • Profielfoto
  Antaeus

  Het beste is om Facebook te verwijderen en niet meer te gebruiken!
  Acht jaar geleden gedaan en bevalt prima!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Antaeus op 22 mei 2019 13:10
  Het beste is om Facebook te verwijderen en niet meer te gebruiken!
  Acht jaar geleden gedaan en bevalt prima!

  Of je hele computer of smartphone in de vuilnisbak te pleuren, nog beter.

  Ik vind dit soort adviezen altijd zo kansloos. Facebook hierom verwijderen is hetzelfde als je auto verkopen omdat je een hekel hebt aan de baas van Peugeot, BMW of Ford. Ondanks alle grote boze dingen die Zuckerberg en FB hebben gedaan zijn er ook best positieve dingen te vinden aan FB, anders zouden zoveel mensen het niet (meer) gebruiken. En FB verwijderen is prima, maar je gaat ook gewoon een hoop dingen missen die nu plaatsvinden via FB (vaak bij gebrek aan betere alternatieven of gewoon door het feit dat FB het beste alternatief is).

 • Profielfoto
  Ziegler

  Al jaren geen Facebook of whatsapp meer. Ik mis het nooit.

 • Profielfoto
  Antaeus

  @Cenobyte je bent bang om iets te missen dus als je geen FB meer hebt?
  Met andere woorden ben jij dus “verslaafd” aan FB omdat je het niet durft te verwijderen om dat jou leven op FB plaats vindt?
  Dat zegt toch wel iets over jezelf!
  Ik heb geen Facebook, WhatsApp en Instagram en ik mis niets…
  En hee mijn telefoon kan nog steeds een heleboel andere dingen…