Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 22 mei 2019

Voormalige beveiligingstopman Facebook: ‘Zuckerberg moet opstappen’

Alex Stamos, voormalig beveiligingstopman van Facebook, vindt dat Mark Zuckerberg op moet stappen als CEO. Dat heeft Stamos gezegd tijdens een conferentie in Toronto, afgelopen dinsdag. Het probleem is vooral dat Zuck over alles iets te zeggen heeft en dat pakt niet altijd even handig uit.

“Het argument dat hij te veel macht heeft is legitiem,” aldus Stamos. “Hij moet een deel van die macht opgeven. Als ik hem was, dan zou ik een nieuwe CEO voor het bedrijf aannemen”. De voormalig beveiligingstopman vindt dus niet dat Zuckerberg geheel moet opstappen. Hij benadrukt dat Zuckerberg juist zich meer kan gaan focussen op het bouwen van nieuwe producten binnen Facebook als iemand anders CEO wordt.

Een opvolger voor Mark Zuckerberg

Stamos verliet het bedrijf in 2018, maar wil nog best met Facebook meedenken. Sterker nog, hij heeft zelfs al een volgens hem zeer geschikte kandidaat: Microsoft President Brad Smith. “Mark moet een CEO aannemen die zowel intern als extern een duidelijk signaal af kan geven dat de cultuur moet veranderen”, waarmee hij impliceert dat Zuckerberg teveel onderdeel is van een bedrijfscultuur die niet meer bij de huidige tijdsgeest past.

Alex Stamos
Alex Stamos – Klik/tap voor groter

Centrale rol bij Facebook

Als iemand kan weten dat er een hoop moet veranderen, dan is Stamos het wel. Hij speelde immers een centrale rol bij Facebook tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Als beveiligingstopman was de interferentie van Russische trollen een grote kopzorg voor de Amerikaan. Stamos heeft in het verleden vaker grote namen uit Silicon Valley geconfronteerd met privacy-problemen, maar dit is de eerste keer dat hij zo drastisch tegen zijn voormalige baas ingaat.

Stamos is in ieder geval niet de enige. Chris Hughes, nota bene de medeoprichter van Facebook, schreef eerder deze maand in de New York Times een opiniestuk over Facebook. Daarin beargumenteerde hij niet alleen dat Zuckerberg te veel macht heeft, maar beweerde hij ook dat Facebook opgebroken moet worden. Eerder dit jaar spraken andere sleutelfiguren binnen Facebook zich ook al tegen het huidige beleid uit.

Alex Stamos benadrukt dat een dergelijke oplossing niet daadwerkelijk de echte nijpende problemen aanpakt. Oftewel, nepnieuws, manipulatie en privacy: “Men ziet grote potentie in antitrust, omdat het goed voelt om te denken van ‘ik haat dit bedrijf, laten we het opbreken,” aldus de Amerikaan. “Maar je schiet niks op als je drie resulterende bedrijven creëert die nog steeds dezelfde fundamentele problemen hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voormalige beveiligingstopman Facebook: ‘Zuckerberg moet opstappen’
Sluiten