Eerste generatie iPod te koop op eBay. Niet schrikken van de prijs!

Door: Night - 9 reacties
ipod advertentie uit 2005

Als echte Apple fanboy wil je natuurlijk een van de belangrijkste iconen uit de geschiedenis van Apple bezitten. Dat kan nu. Op eBay staat namelijk een originele eerste-generatie iPod uit 2001 te koop.

De aangeboden iPod is in nieuwstaat. Hij zit zelfs nog in de originele verpakking. Er is echter één maar: de iPod gaat je $ 19.995 (een kleine 18.000 euro) kosten, plus verzending vanuit New York, USA. Dat is maar liefst veertig (!) keer de 449 euro die de iPod destijds als nieuwprijs had. Waarschijnlijk is dat de reden waarom er zich nog niet veel gegadigden hebben gemeld. Toch even kijken? Surf dan gauw naar eBay.

iPod 2001
Op eBay staat nu een 19 jaar oude, eerste-generatie iPod te koop. Nog in nieuwstaat, in de originele verpakking (klik/tap voor groter)

De iPod, een stukje geschiedenis van Apple

De iPod is een stukje geschiedschrijving voor Apple. Het inmiddels 18 jaar oude apparaat heeft echter ook een keerzijde. Dit stukje geschiedenis is letterlijk een stevige stap terug in de tijd als het gaat om audiokwaliteit. Daarnaast heb je, hoewel hij zelfs nu nog op zowel Windows als de Mac werkt, een FireWire-poort nodig om hem aan te kunnen sluiten.

Met de 1st-gen iPod heb je een ander soort 5G te pakken, namelijk 5GB. Dit klinkt erg weinig in vergelijking met de 64 GB of 128 GB die nu de standaard lijkt op de meeste gadgets. Het is echter genoeg om zo’n 1.000 nummers op te bergen onder de iconische witte buitenkant. Maar dat is als je echt van plan bent om naar het ding te luisteren.

Steve Jobs toont eerste iPod
Steve Jobs toont de eerste iPod (klik/tap voor groter) (Afbeelding: Apple)

Er zijn nu betere audio-apparaten voor veel minder geld. 18.000 Euro is waarschijnlijk een beetje aan de dure kant als je even naar je nieuwste albums wil luisteren. Echter, als een collectors stuk is het wel iets heel bijzonders. De muziekspeler was een revolutionair apparaat voor Apple. Samen met de ‘bondi’ iMac, die ook in dezelfde periode uitkwam, boekte het bedrijf met deze draagbare muziekspeler enorm veel succes. Het bracht een volledige verandering in de manier waarop mensen naar muziek luisterden. Kijk ook eens met nostalgische blik naar de succesvolle reclamecampagne van Apple.

Uit die successen is de iPhone voorgekomen. Hiermee kun je naar muziek luisteren op hetzelfde apparaat waarmee je belt, appt en games speelt. Dat kleine ding in je zak is een camera, muziekspeler en communicatieapparaat in één. De iPod was een belangrijk onderdeel in die ontwikkeling. Betekent dit dat met name iPods verantwoordelijk waren voor de huidige smartphone-markt? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar het is voor Apple wel een belangrijke stap geweest.

Lees ook: ➔ Het tijdperk van de iPod is voorbij

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Rolf

  Ach. Ik heb een tijd geleden mijn (Amerikaanse) iPhone 1.0 op Ebay verkocht. Gewoon gebruikt, met sporen, zonder doos, etc. Toch nog leuk prijsje gepakt. Maar ook van die iPhone 1.0 stonden toen gloednieuwe gesealde versies te koop voor 25.000 Euro. Staan er waarschijnlijk nog steeds….  :-)

 • Profielfoto
  celie

  De Apple 1 ‘doet’ toch ook iets van 5 ton?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ha, heb er zo eentje ook nog liggen, maar die is wel licht gebruikt;-)

  Vermoedelijk werkt het ding toch niet meer na die tijd…

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Ze vragen op ebay zo vaak dwaze prijzen. Ze worden alleen niet verkocht. Ik zie hetzelfde met cassettedecks.

 • Profielfoto
  fabian

  Heb er nog eentje,een werkende van de 2de generatie.$$$$$??

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik heb er zo een op mijn “oude Apple spulletjes” plank liggen ? maar die gaat echt niet zomaar weg.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb weer pech, want ik het iPod tweede generatie….

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hier ook nog een iPod 1st Generation….

  Speelt overigens ook gewoon hoge kwaliteit audio af… Kon al vanaf het begin veel meer op dan alleen mp3, ook gewoon 1-op-1 geripte cd-tracks zonder kwaliteitsverlies, want niet gecomprimeerd. FLAC was dat geloof ik.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Was dat niet gewoon WAV formaat? Ik ben begonnen met een 2e generatie iPod 10GB (A1019), dat was mijn introductie tot het Apple eco-systeem, daarna volgde een Mac. Die iPod heb ik nog, maar doet het helaas niet meer.