Dit verborgen menu toont het échte bereik van je iPhone

Leg twee iPhones met dezelfde provider naast elkaar en je zult vaak zien het het bereik (dat met een aantal streepjes wordt aangegeven) niet helemaal overeen komt. De streepjes zijn sowieso een onnauwkeurige manier om het bereik te meten. Ze geven slechts een grove indicatie maar zijn geen goede weergave van de werkelijke ontvangst die je iPhone heeft.

Iedere iPhone bevat echter een verborgen ‘field test mode’ app die je het echte bereik toont. Je kunt deze app gelukkig simpel activeren, wij leggen uit hoe je dat doet en hoe je de gegevens moet interpreteren.

Bekijk het echte bereik van je iPhone

De app die het échte bereik toont is alleen te activeren door een speciale code via de Telefoon-app van je iPhone in te toetsen. Ga als volgt te werk.

  • Schakel allereerst Wi-Fi op je toestel uit.
  • Open de Telefoon-app en toets de code *3001#12345#* in. Druk daarna op bellen.
  • Nu ben je in de zogenaamde ‘field test mode’.
  • Ga in deze app naar ‘LTE’ en vervolgens naar ‘Serving Cell Meas’.
iPhone echte bereik meten
Klik/tap voor groter.

Wat betekenen deze cijfers?

De belangrijkste waarde in dit scherm is ‘rsrp0’. Dit is de signaalsterkte van de dichtstbijzijnde zendmast waar je iPhone verbinding mee heeft. Hier staat de sterkte van het signaal aangegeven in dBm. Een waarde van ongeveer -40 dBm is het best mogelijk en -140 dBm het slechtst. Gewoon bellen zonder onderbrekingen zou bij -110 prima mogelijk moeten zijn en bij -90 dBm haal je een hoge downloadsnelheid. Er is ook nog een waarde ‘rsrp1’ en die geeft aan hoe sterk het signaal van de op een na dichtstbijzijnde zendmast is.

Er is echter nog een waarde die ertoe doet, namelijk ‘rsrq0’. Deze waarde geeft de kwaliteit van de verbinding aan. Je iPhone kan immers wel een sterk signaal ontvangen, maar als er nog drie stoorzenders op dezelfde frequentie zitten, heeft dit alsnog weinig zin. Ook reflecties in bijvoorbeeld een ruimte kunnen bijvoorbeeld voor een slecht signaal zorgen. Een ideale verbinding heeft een waarde van -5 tot -10 en bij -30 zul je een flinke achteruitgang in snelheid merken.

Reageer op artikel:
Dit verborgen menu toont het échte bereik van je iPhone
Sluiten