Dit verborgen menu toont het échte bereik van je iPhone

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Leg twee iPhones met dezelfde provider naast elkaar en je zult vaak zien het het bereik (dat met een aantal streepjes wordt aangegeven) niet helemaal overeen komt. De streepjes zijn sowieso een onnauwkeurige manier om het bereik te meten. Ze geven slechts een grove indicatie maar zijn geen goede weergave van de werkelijke ontvangst die je iPhone heeft.

Iedere iPhone bevat echter een verborgen ‘field test mode’ app die je het echte bereik toont. Je kunt deze app gelukkig simpel activeren, wij leggen uit hoe je dat doet en hoe je de gegevens moet interpreteren.

Bekijk het echte bereik van je iPhone

De app die het échte bereik toont is alleen te activeren door een speciale code via de Telefoon-app van je iPhone in te toetsen. Ga als volgt te werk.

 • Schakel allereerst Wi-Fi op je toestel uit.
 • Open de Telefoon-app en toets de code *3001#12345#* in. Druk daarna op bellen.
 • Nu ben je in de zogenaamde ‘field test mode’.
 • Ga in deze app naar ‘LTE’ en vervolgens naar ‘Serving Cell Meas’.
iPhone echte bereik meten
Klik/tap voor groter.

Wat betekenen deze cijfers?

De belangrijkste waarde in dit scherm is ‘rsrp0’. Dit is de signaalsterkte van de dichtstbijzijnde zendmast waar je iPhone verbinding mee heeft. Hier staat de sterkte van het signaal aangegeven in dBm. Een waarde van ongeveer -40 dBm is het best mogelijk en -140 dBm het slechtst. Gewoon bellen zonder onderbrekingen zou bij -110 prima mogelijk moeten zijn en bij -90 dBm haal je een hoge downloadsnelheid. Er is ook nog een waarde ‘rsrp1’ en die geeft aan hoe sterk het signaal van de op een na dichtstbijzijnde zendmast is.

Er is echter nog een waarde die ertoe doet, namelijk ‘rsrq0’. Deze waarde geeft de kwaliteit van de verbinding aan. Je iPhone kan immers wel een sterk signaal ontvangen, maar als er nog drie stoorzenders op dezelfde frequentie zitten, heeft dit alsnog weinig zin. Ook reflecties in bijvoorbeeld een ruimte kunnen bijvoorbeeld voor een slecht signaal zorgen. Een ideale verbinding heeft een waarde van -5 tot -10 en bij -30 zul je een flinke achteruitgang in snelheid merken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  tijns

  In “field test” staat geen “LTE”, wel “Connected mode LTE intra-frequency Meas”. Als ik daarop tip komt niet het lijstje met “rsrp0” etc.

  ik heb wifi uitgeschakeld en ik gebruik iOS 12.2.

  Hoe kan ik de test dan uitvoeren?

 • Profielfoto
  puccini

  tijns op 2 mei 2019 10:30
  In “field test” staat geen “LTE”, wel “Connected mode LTE intra-frequency Meas”. Als ik daarop tip komt niet het lijstje met “rsrp0” etc.

  ik heb wifi uitgeschakeld en ik gebruik iOS 12.2.

  Hoe kan ik de test dan uitvoeren?

  Hier het zelfde hoor ook geen LTE te zien , ook IOS 12.2 (Iphone 6)

 • Profielfoto
  tijns

  Had de code met sterretjes en hekjes correct ingegeven en nu nog een keer opnieuw maar krijg dan weer het menu “Field Test”, maar eerijk: ik krijg dan wat ik hierboven schreef, maar geen LTE etc.

  Wat is er niet goed ?

   

 • Profielfoto
  Dapaool

  En hoe krijg ik dat scherm op mijn iPad?

 • Profielfoto
  BlueSky

  Iets in me zegt dat dit artikel niet zo lang geleden ook al verscheen hier op OMT

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Inderdaad, ik had ook al zo’n déjà vécu

 • Profielfoto
  MB404

  De Field Test laat andere opties zien bij verschillende modellen. Staat dus los van de iOS-versie, maar heeft te maken met de modem-vendor.

  De Intel-versies laten veel meer data zien dan de oudere Qualcomms, vandaar dat bij de 6, 6S, SE, etc. LTE niet als zodanig verschijnt.

 • Profielfoto
  MB404

  Kleine nuance nog mbt tot de uitleg over o.a. de signaalsterkte. Zoals je het hier stelt is het ietwat kort door de bocht. De schaalverdeling verschilt ten eerste bij 2G, 3G en 4G. Daarnaast ziet er ook verschil in indoor en outdoor. Een signaalsterkte van -100dBm is binnen nog best prima bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Gaat goed met de herhalingen hier…,