‘Apple wil buigbaar OLED-scherm voor MacBook Pro en iPad Pro’

Door: Night - 10 reacties
OLED

Volgens de laatste geruchten kijkt Apple naar de mogelijkheid om OLED-schermen te gebruiken in de nieuwe MacBook Pro en iPad Pro. Die displays zouden -net als die van de iPhone- geleverd worden door Samsung. Het gaat echter niet om standaard OLED-schermen, maar buigbare varianten.

OLED-schermen zijn Apple niet vreemd. De Apple Watch en iPhone X en XS zijn bijvoorbeeld al van de nieuwe schermtechniek voorzien. Voordelen zijn onder andere een hoger contrast, levendige kleuren en minder accuverbruik. Volgens de Koreaanse website TheElec komen de schermen naar de volgende generatie Pro-hardware.

MacBook Pro en iPad Pro

Onder Pro-hardware worden specifiek de MacBook Pro en iPad Pro verstaan. De Koreaanse bronnen melden dat een nog te verschijnen 16-inch MacBook Pro een goede kandidaat voor een OLED-scherm is. Ook de 11- en 12,9-inch iPad Pro zou een overgang van LCD naar OLED maken. Samsung wordt genoemd als de leverancier van de schermen.

De nieuwe schermen zouden vervaardigd worden volgens de TFE (Thin Film Encapsulation) methode. Die wordt ook gebruikt voor flexibele schermen zoals die in de Samsung Gdualaxy Fold en biedt een aantal voordelen. Bij de productie van flexibele OLED-panelen maakt TFE gebruik van een dunne filmlaag in plaats van een glaspaneel om het scherm vast te houden. Dat resulteert in een veel dunner en flexibel geheel. Zo kan de MacBook Pro of iPad Pro ook dunner worden of is er meer capaciteit voor bijvoorbeeld een grotere accu.

MacBook Pro met Samsung OLED scherm?
Klik/tap voor groter.

Dunner, maar niet opvouwbaar

Hoewel de TFE-technologie eigenlijk bedoeld is voor een opvouwbaar OLED-scherm, betekent dit niet dat je moet rekenen op een opvouwbare laptop of tablet van Apple. Er zou alleen voor gekozen zijn omdat het ruimte en gewicht bespaart. Zo is er meer ruimte voor bijvoorbeeld een grotere accu in de iPad Pro en kan de MacBook Pro nog een stapje minder zwaar worden.

Dat Samsung als leverancier wordt genoemd, is niet heel vreemd. Het bedrijf levert al een tijdje OLED-schermen voor de iPhone X(S) en is naast concurrent ook partner van Apple. Inmiddels zouden de eerste proefexemplaren besteld zijn, dus de plannen lijken serieus.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Een flop? Het ding is nog niet eens te koop………

 • Profielfoto
  DBIW

  Grappig om te zien dat iedereen het de Fold een flop noemt terwijl het toestel nog niet eens uitgebracht is. Voornamelijk wishful thinking van het Apple kamp. De verbeterde versie gaat een hit worden en Apple zal niet weten hoe snel ze hier achteraan moeten/willen.

   

  Verder een tip voor Apple: maak de iPad Pro maar niet nog dunner, anders buigt hij weer al tijdens de productie of in je rugzak zoals de huidige iPad Pro.

   

  En ja er zitten ook nadelen aan: het scherm zal waarschijnlijk geen 120hz scherm zijn zoals op de huidige iPad Pro

 • Profielfoto
  KR1275

  De schrijver mist duidelijk technische kennis van OLED. Verdiep je nog maar eens in de voor- en nadelen. Meer contrast? Contrast is niet eens constant, vooral bij veel wit. En ‘inbranden’ is het grootste probleem en daarom in OLED niet toegepast in monitoren.
  OLED is het plasma van de 21e eeuw. Over een jaar of 5 is het weer weg, omdat het is ingehaald door verbeterde LCD technieken.

 • Profielfoto
  strigoi

  DBIW op 24 mei 2019 00:47
  Grappig om te zien dat iedereen het de Fold een flop noemt terwijl het toestel nog niet eens uitgebracht is. Voornamelijk wishful thinking van het Apple kamp. De verbeterde versie gaat een hit worden en Apple zal niet weten hoe snel ze hier achteraan moeten/willen.

   

  Verder een tip voor Apple: maak de iPad Pro maar niet nog dunner, anders buigt hij weer al tijdens de productie of in je rugzak zoals de huidige iPad Pro.

   

  En ja er zitten ook nadelen aan: het scherm zal waarschijnlijk geen 120hz scherm zijn zoals op de huidige iPad Pro

  Vouwbare schermen hebben zeker een/de toekomst. Het ligt eraan hoe je naar de Fold kijkt. Dit is gewoon een gevalletje ‘First!’, zo graag de eerste willen zijn ongeacht de consequenties. Aan de ene kant bewonderenswaardig, er moet iemand de eerste zijn en daarmee de weg voorwaarts inzetten. Aan de andere kant een lancering ver het onbekende in sturen is niet heel handig, doordat oa wat stof voor een reeks defecten zorgt. Het zorgt in ieder geval voor lekker wat publiciteit.

  De Fold is wat mij betreft echt een Beta product, super leuk voor de early adopters en/of mensen met te veel geld. Je kan hiervan eigenlijk niet verwachten dat dit je nieuwe ‘daily driver’ wordt. Zelf wacht ik vaak, en zeker bij dit soort nieuwe producten, een paar generaties voordat ik daadwerkelijk over ga tot aanschaf. Dat geldt overigens ook zeker voor Apple producten. *kuch* butter *kuch* fly *kuch* keyboard. Ik hoop dat Apple de kat in de boom blijft op het gebied van technologie en wacht of zelf techniek ontwikkelt die echt klaar voor voor de masses.

  Wat betreft OLED schermen kan de ontwikkeling van MircoLED me niet snel genoeg gaan. Los van de technieken om inbranden enigszins te voorkomen ben ik het met KR1275 eens dat OLED het nieuwe plasma is.

 • Profielfoto
  Odyssey

  vooral het inbranden lijkt mij een issue als je de hele dag op je computer werkt , wat minder het geval is op een smartphone

 • Profielfoto
  AT024

  Wanneer komt een nieuwe MBP. Zo lang gewacht en we krijgen alleen een kleine update

 • Profielfoto
  Osmonicar

  Is het geen QLED ipv OLED?

 • Profielfoto
  tuuur

  Pfff dat wordt dus wéér wachten met de aanschaf van een iPad Pro. Ik had stiekem gehoopt dat ze em steviger zouden maken ipv nóg dunner en dan ook nog eens een scherm gaan gebruiken met verhoogde kans op inbranden .
  Mijn iPad air zal juigen dat ie voorlopig in gebruik blijft ?

 • Profielfoto
  fabian

  Hoop dat ik m’n Imac kan opvouwen in de toekomst.Heb ik geen andere toestellen nodig om mee te nemen.Kosten besparend.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  DBIW op 24 mei 2019 00:47
  Grappig om te zien dat iedereen het de Fold een flop noemt terwijl het toestel nog niet eens uitgebracht is. Voornamelijk wishful thinking van het Apple kamp. De verbeterde versie gaat een hit worden en Apple zal niet weten hoe snel ze hier achteraan moeten/willen.

   

  Verder een tip voor Apple: maak de iPad Pro maar niet nog dunner, anders buigt hij weer al tijdens de productie of in je rugzak zoals de huidige iPad Pro.

   

  En ja er zitten ook nadelen aan: het scherm zal waarschijnlijk geen 120hz scherm zijn zoals op de huidige iPad Pro

  “Grappig om te zien dat iedereen” en “voornamelijk van”

  Wat ben je toch weer in paniek aan het brabbelen? Ja, iedereen noemt het een flop, welke site je ook leest. Ik begrijp dat het pijn doet als echt Samsung fanboy maar de realiteit is hard. Een hele dikke vette flop. Oprecht, dat vind ik jammer voor samsung die daadwerkelijk wat nieuws probeert in de markt te zetten. Wel te vroeg, niet doordacht en volop fouten zoals we gewend zijn van ze. De reacties zoals die van jou maken het probleem echt niet minder.

  Btw, de verbeterde versie? Er was toch niets aan de hand met dit product? Waarom nu dan een verbeterde versie? Bespaar je de moeite Merel..;-)

   

  Tip voor Samsung: probeer ook eens een succesnummer zoals iPad Pro in de markt te zetten. O, wacht…de strijd op tablet gebied hebben ze nog nooit in hun voordeel weten om te zetten, hebben ze altijd op achter gelopen en is en blijft verloren.