Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 19 mei 2019

Touch ID naast Face ID? Apple heeft nieuwe plannen

Hoewel Face ID steeds vaker gebruikt wordt, lijkt Apple ambitieuze plannen te hebben om vinger­afdruk­scanner Touch ID -die je van de iPhone kent- weer in te zetten. Er zijn een viertal patenten ontdekt waaruit blijkt dat het bedrijf Touch ID mogelijk toch weer wil gaan gebruiken. De manier waarop lijkt echter in geen enkel opzicht op de oude methode.

De iPhone-maker legt in de aanvraag gedetailleerd uit hoe Touch ID kan worden ingebouwd in het scherm van een iPhone. Door een reeks pinhole-camera’s onder het scherm te plaatsen, kan de vingerafdruk van een gebruiker in 3D worden gescand. De technologie krijgt steeds duidelijker vorm nu Apple ook foto’s van een werkend prototype heeft toegevoegd.

Touch ID als aanvulling op Face ID?

Een vinger­afdruk­scanner in het scherm is niets nieuws, Android-fabrikanten hebben al een soortgelijke techniek. In tegenstelling tot de concurrentie zou Apple met deze techniek het gebied waar je je vinger kunt leggen compleet schermvullend kunnen maken. Dat is een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van oudere iPhone-modellen, die een aparte Touch ID-sensor onder het scherm hadden.

In de nieuwe techniek worden vingerafdrukken niet alleen in kaart gebracht, maar 3D gemodelleerd. Dat maakt het een stuk veiliger dat de technieken die andere merken smartphones bieden. Daarnaast is de nieuwe Touch ID niet ontworpen om Face ID te vervangen, maar om het te aan te vullen. Gebruikers kunnen een iPhone dan op de normale manier met Face ID ontgrendelen. Door beide technieken te combineren kan in bepaalde gevallen de beveiliging worden opgeschroefd. We hebben het hierbij niet alleen over online betalingsverkeer. Apple denkt groter en heeft nu al plannen om de iPhone in te zetten als vervanging van het paspoort. In zo’n geval is een dubbele biometrie cruciaal.

Touch ID patent
(klik/tap voor groter)

Krijgen de iPhone 2019-modellen Face ID en Touch ID? De kans is klein. Sowieso worden lang niet alle technieken waarop Apple een patent heeft in de praktijk toegepast. Het heeft (blijkbaar) ook waarde om iets op de plank te hebben liggen. Daarnaast is een techniek die nu door opgegraven patenten zichtbaar is waarschijnlijk nog lang niet volwassen genoeg voor massaproductie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Touch ID naast Face ID? Apple heeft nieuwe plannen
Sluiten