Touch ID naast Face ID? Apple heeft nieuwe plannen

Door: Night - 18 reacties
Touch id Apple iPhone 2020
Afbeelding: Apple

Hoewel Face ID steeds vaker gebruikt wordt, lijkt Apple ambitieuze plannen te hebben om vinger­afdruk­scanner Touch ID -die je van de iPhone kent- weer in te zetten. Er zijn een viertal patenten ontdekt waaruit blijkt dat het bedrijf Touch ID mogelijk toch weer wil gaan gebruiken. De manier waarop lijkt echter in geen enkel opzicht op de oude methode.

De iPhone-maker legt in de aanvraag gedetailleerd uit hoe Touch ID kan worden ingebouwd in het scherm van een iPhone. Door een reeks pinhole-camera’s onder het scherm te plaatsen, kan de vingerafdruk van een gebruiker in 3D worden gescand. De technologie krijgt steeds duidelijker vorm nu Apple ook foto’s van een werkend prototype heeft toegevoegd.

Touch ID als aanvulling op Face ID?

Een vinger­afdruk­scanner in het scherm is niets nieuws, Android-fabrikanten hebben al een soortgelijke techniek. In tegenstelling tot de concurrentie zou Apple met deze techniek het gebied waar je je vinger kunt leggen compleet schermvullend kunnen maken. Dat is een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van oudere iPhone-modellen, die een aparte Touch ID-sensor onder het scherm hadden.

In de nieuwe techniek worden vingerafdrukken niet alleen in kaart gebracht, maar 3D gemodelleerd. Dat maakt het een stuk veiliger dat de technieken die andere merken smartphones bieden. Daarnaast is de nieuwe Touch ID niet ontworpen om Face ID te vervangen, maar om het te aan te vullen. Gebruikers kunnen een iPhone dan op de normale manier met Face ID ontgrendelen. Door beide technieken te combineren kan in bepaalde gevallen de beveiliging worden opgeschroefd. We hebben het hierbij niet alleen over online betalingsverkeer. Apple denkt groter en heeft nu al plannen om de iPhone in te zetten als vervanging van het paspoort. In zo’n geval is een dubbele biometrie cruciaal.

Touch ID patent
(klik/tap voor groter)

Krijgen de iPhone 2019-modellen Face ID en Touch ID? De kans is klein. Sowieso worden lang niet alle technieken waarop Apple een patent heeft in de praktijk toegepast. Het heeft (blijkbaar) ook waarde om iets op de plank te hebben liggen. Daarnaast is een techniek die nu door opgegraven patenten zichtbaar is waarschijnlijk nog lang niet volwassen genoeg voor massaproductie.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  facepalm-id 

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Nee, op het scherm. Niet op je hoofd, Pannekoek!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik hoop het wel. 👍

   

  Touch-ID vind ik nog steeds een geweldige uitvinding, ondanks dat het soms softwarematig lomp in elkaar zit i.c.m een Home knop dat ook de Terug/stop button is.

  Het heeft een periode nodig gehad om mensen te laten wennen aan het idee van een vingerafdruk opslaan en gebruiken ipv een pincode. Nu het allemaal heel normaal is geworden moet je die solide basis denk ik gewoon vasthouden en de standaard maken.

  Natuurlijk kun je altijd doorontwikkelen met een hoop fancy technieken voor bepaalde doelgroepen maar de gewone consument kun je niet opzadelen met de extra kosten van Face-ID. Het verschil tussen Touch-ID en Face-ID is ook zo marginaal klein dat het amper de prijsverhoging rechtvaardigt. Laat mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben gewoon extra betalen voor dit soort nieuwe dingen en alle andere mensen geef je gewoon een fatsoenlijke en bovengemiddelde basis. Touch-ID doet precies dat.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik dacht eigenlijk dat ik de vingerafdruk-sensor zelden zou gebruiken (wegens gebruik van smartwatch e.d.).

  Maar nu apps er ook gebruik van maken, kom ik daar toch wat op terug.

   

 • Profielfoto
  GoeieDag

  KW, je wilt toch niet zeggen dat jouw smart watch je telefoon unlocked?

 • Profielfoto
  Qapla

  GoeieDag op 19 mei 2019 14:48
  KW, je wilt toch niet zeggen dat jouw smart watch je telefoon unlocked?

  Bij met Android Wear kan je je Android telefoon onlocken. Echt handig en iets wat ik mis bij iOS.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  GoeieDag op 19 mei 2019 14:48
  KW, je wilt toch niet zeggen dat jouw smartwatch je telefoon unlocked?

  Uiteraard. En o.a. mijn autoradio (voor het geval ik mijn smartwatch ben vergeten).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voordeel: zolang ik in de buurt van mijn telefoon ben hoef ik nooit te unlocken.

  Nadeel: zolang ik in de buurt van mijn telefoon ben hoeft niemand die te unlocken.

  ;)

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kortom, we gaan pas echt innoveren wanneer er smartwatches komen met cockringen ipv polsbandjes.

   

 • Profielfoto
  koen

  Ik wist geeneens dat Touch ID weg was.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Dus…. slimme cockringen??

  Ik zie mogelijkheden.

 • Profielfoto
  KR1275

  Vingerafdrukken zijn unieker dan gezichten, zelfs van 1-eiïge tweelingen (die kunnen een iPhone foppen met face id). In de hele wereld worden vingerafdrukken gebruikt voor legitimatie van criminelen. Zal wel een reden hebben.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ook paspoorten? Zullen ze de NFC toegang toch verder open moeten zetten dan de Brexit app

 • Profielfoto
  HenkBosker

  Die oude kop van mij werkt perfect voor Face-ID maar wat maar niet doordringt tot Apple – of het boeit hen niet – is dat wereldwijd mensen boven de 60 steeds minder profiel krijgen op de vingers.

  (Is ook een probleem bij de overheid voor paspoorten en ID-kaarten.)

  Kortom: mijn recent gekochte MacBook Pro is NIET te unlocken met Touch-ID (sensor slopen?), de iPhone gelukkig wel met Face-ID!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  KarelWillem op 19 mei 2019 17:25
  Nadeel: zolang ik in de buurt van mijn telefoon ben hoeft niemand die te unlocken.

  Precies. Daarom biedt Apple deze optie ook niet aan. Doet alle beveiliging juist weer teniet.
  Maar ja, daar denkt die fabrikant van jouw mobiel niet zo over na.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Daar denkt die fabrikant van mijn mobiel uiterst goed over na.
  Want net als bij Apple is het een keus in hoeverre die beveiliging door mij wordt doorgevoerd.

  Ik denk dat er niemand is die op vijf meter afstand van mij er met mijn gegevens vandoor gaat. Daarom deze keus van mij.

  Als mijn telefoon gejat wordt rennen ze er over het algemeen snel mee weg; en ‘boem’ de boel staat op beveiliging. Als ik hem ergens vergeet mee te nemen, idem.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Toch niet. Jij denkt aan diefstal. Maar er zijn andere (veiligheids-) risico’s.

  Als jij met vrienden/kennissen/collega’s/etc ergens aan tafel (vergadering, terrasje) zit, is het heel goed mogelijk dat iemand naast jou, jouw telefoon oppakt, en deze is dus dan ge-unlocked. Daar kunnen mensen dan hele vervelende dingen mee doen. Op een telefoon staat tegenwoordig zoveel persoonlijks, en het bedient zoveel diensten, dan je nooit wilt dan wie dan ook (zelfs je partner of kinderen, zou ik zeggen) zonder dat je daar bij bent of expliciet toestemming voor geeft in je telefoon komen.

  Het kiezen voor geen lock is een bewuste keuze. Het laten unlocken op afstand, door bv een smartwatch, is keuze waar de consequenties niet snel overdacht worden, want slecht inzichtelijk. Dus al met al een heel slecht idee, en geen optie die een fabrikant zou moeten geven, tenzij bv de unlock afstand beperkt wordt door 10 cm of zo.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een digi paspoort is een prima idee, met goede beveiliging gaat dat er wel een keer komen. FaceID bevalt goed, maar als je aan tafel zit, in gesprek of in een vergadering en je iPhone ligt een stukje van je af, moet je er óf boven gaan hangen of je iPhone steeds oppakken om te ontgrendelen. Dan is TouchID handiger.