Asus geeft groots antwoord op Touch Bar van de MacBook Pro

Door: Raymon Mens - 11 reacties
ASUS Zenbook Duo Touch Bar

Bij een moderne laptop is een gewoon toetsenbord (blijkbaar) niet genoeg. Apple kwam in 2016 met de Touch Bar voor de MacBook Pro. Een klein touch­screen in de vorm van een strip boven het toetsenbord. Zo kan iedere app zijn eigen extra knoppen tonen. Asus gaat met de ZenBook Pro Duo nu een stap verder en plaatst een volledig tweede scherm boven het toetsenbord.

De computer is uitgerust met een 15,6-inch 4K OLED-scherm, maar heeft een tweede scherm boven het toetsenbord. Dat heeft een resolutie van 3840 x 1100 pixels en kan werken als uitbreiding van het hoofdscherm of als afzonderlijk scherm. Het dient dan voor knoppen, snelkoppelingen en opmaakgereedschap.

ScreenPad Plus als antwoord op de Touch Bar

Asus heeft eigen software die het ‘ScreenPad Plus’ nuttig moet maken. Aan de linkerkant van het scherm zit een icoontje dat een snelmenu in beeld brengt. Dat toont snelkoppelingen en andere functies. Dit laat je ook per applicatie zogenaamde ‘workspaces’ maken. Open je Photoshop? Dan kan altijd een bepaalde set mappen en knoppen getoond worden.

Omdat het tweede scherm behoorlijk groot is, kan het ook dienen als gewoon tweede scherm. Je kunt er bij het bewerken van video bijvoorbeeld je tools of preview op zetten. Asus voegt ook knoppen toe aan de vensters van Windows, waardoor je een venster snel naar het onderste scherm kunt verplaatsen. Dat is voor de fabrikant ook handig voor productiviteits­tijgers. Er kan altijd een Agenda-app open staan. Daar is op de Touch Bar geen ruimte voor.

Asus zenbook pro duo antowoord op touch bar macbook pro
Klik/tap voor groter.

Ook iets voor de MacBook Pro?

De vraag die rest is of Apple dit ook in de MacBook Pro toe kan passen. Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van de Touch Bar. Is een groter scherm wel nuttig? Asus laat in ieder geval zien dat het iets nieuws wil proberen. Als we patent­aanvragen moeten geloven, ziet Apple overigens meer iets in het compleet vervangen van het toetsenbord door een scherm. Het bedrijf heeft een aantal technieken die een scherm haptische feedback laat geven. Daardoor zou een MacBook Pro met een tweede scherm dat als een toetsenbord voelt wel eens realiteit kunnen worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Gio

  Wow! Ziet er heel nuttig uit, vooral de screen voor de numerieke toetsen zien er veelbelovend uit!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als we patent­aanvragen moeten geloven, ziet Apple overigens meer iets in het compleet vervangen van het toetsenbord door een scherm.

  Een dergelijke laptop ligt toch ook al gewoon in de schappen (Lenovo Yoga Book)?

 • Profielfoto
  Antonino

  Op een scherm typen i.p.v. een toetsenbord op een laptop klinkt heel ongemakkelijk.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik kan mij ernstig vergissen hoor. Maar dit fantastisch idee komt volgens mij onder macOS beter tot zijn recht dan onder Windows…Ik kan mij ernstig vergissen hoor. Maar dit fantastisch idee komt volgens mij onder macOS beter tot zijn recht dan onder Windows…

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Vooral interessant om te zien dat dit afstapt van de standaard voor laptops dat het toetsenbord tegen het (opstaande) scherm aanzit en er een grote rand vóór zit waar je je handen op kunt laten rusten. Dat was nu net (één van?) de belangrijke innovatie van de originele Apple PowerBook uit 1991, zodat je veel makkelijker kon typen dan op oudere laptops die het toetsenbord meestal zo dicht mogelijk tegen de voorrand aanzetten — zoals bij deze Asus. Als die voorkant nu heel erg plat was zou het nog wel gaan, maar zo te zien ga je behoorlijk met je handen achterover zitten als je hierop aan het typen bent.

 • Profielfoto
  pruus

  Ja, weerkeer last van RSI voor de polsen. Of ze gaan een klepje als optie leveren die je ervoor zet..

 • Profielfoto
  r.heijma

  En ik ben zo happy met een groot touchpad. Waar blijft dat dan?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Elders worden prijzen genoemd: “2850 tot 3450 euro”. Voor een Asus.

 • Profielfoto
  Loyd

  One Less Thing op 29 mei 2019 16:54
  Ik kan mij ernstig vergissen hoor. Maar dit fantastisch idee komt volgens mij onder macOS beter tot zijn recht dan onder Windows…Ik kan mij ernstig vergissen hoor. Maar dit fantastisch idee komt volgens mij onder macOS beter tot zijn recht dan onder Windows…

  Ik kan mij ernstig vergissen hoor, maar volgens mij heb jij een papegaai in je zak.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ongelooflijk om dit als enorme innovatie te presenteren, terwijl er al jaren succesvolle hybrides op de markt zijn. Onder welke steen leven die apple fanboys toch?

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Of je het mooi vindt of niet, handig of niet het is op dit moment de concurrentie en niet Apple die met nieuwe dingen komt:

  – Microsoft met de Surface en Studiolijn

  – Asus met bovengenoemde laptop

  – Samsung met opvouwbaar scherm

  – Amazon met slimme speaker incl scherm

  – Nest: diverse slimme producten

  – Ring: slimme deurbel

  – Philips: Huelijn

  Kijken we naar Apple, dan is enkel de Applewatch te noemen als echt nieuw product. Wellicht ook de Homepod al is het opvallend stil hierover.