Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 mei 2019

Asus geeft groots antwoord op Touch Bar van de MacBook Pro

Bij een moderne laptop is een gewoon toetsenbord (blijkbaar) niet genoeg. Apple kwam in 2016 met de Touch Bar voor de MacBook Pro. Een klein touch­screen in de vorm van een strip boven het toetsenbord. Zo kan iedere app zijn eigen extra knoppen tonen. Asus gaat met de ZenBook Pro Duo nu een stap verder en plaatst een volledig tweede scherm boven het toetsenbord.

De computer is uitgerust met een 15,6-inch 4K OLED-scherm, maar heeft een tweede scherm boven het toetsenbord. Dat heeft een resolutie van 3840 x 1100 pixels en kan werken als uitbreiding van het hoofdscherm of als afzonderlijk scherm. Het dient dan voor knoppen, snelkoppelingen en opmaakgereedschap.

ScreenPad Plus als antwoord op de Touch Bar

Asus heeft eigen software die het ‘ScreenPad Plus’ nuttig moet maken. Aan de linkerkant van het scherm zit een icoontje dat een snelmenu in beeld brengt. Dat toont snelkoppelingen en andere functies. Dit laat je ook per applicatie zogenaamde ‘workspaces’ maken. Open je Photoshop? Dan kan altijd een bepaalde set mappen en knoppen getoond worden.

Omdat het tweede scherm behoorlijk groot is, kan het ook dienen als gewoon tweede scherm. Je kunt er bij het bewerken van video bijvoorbeeld je tools of preview op zetten. Asus voegt ook knoppen toe aan de vensters van Windows, waardoor je een venster snel naar het onderste scherm kunt verplaatsen. Dat is voor de fabrikant ook handig voor productiviteits­tijgers. Er kan altijd een Agenda-app open staan. Daar is op de Touch Bar geen ruimte voor.

Asus zenbook pro duo antowoord op touch bar macbook pro
Klik/tap voor groter.

Ook iets voor de MacBook Pro?

De vraag die rest is of Apple dit ook in de MacBook Pro toe kan passen. Lang niet iedereen is overtuigd van het nut van de Touch Bar. Is een groter scherm wel nuttig? Asus laat in ieder geval zien dat het iets nieuws wil proberen. Als we patent­aanvragen moeten geloven, ziet Apple overigens meer iets in het compleet vervangen van het toetsenbord door een scherm. Het bedrijf heeft een aantal technieken die een scherm haptische feedback laat geven. Daardoor zou een MacBook Pro met een tweede scherm dat als een toetsenbord voelt wel eens realiteit kunnen worden.

Reageer op artikel:
Asus geeft groots antwoord op Touch Bar van de MacBook Pro
Sluiten