Night
Night Nieuws 2 mei 2019

Apple weert diverse schermtijd apps uit de App Store

Apple heeft onlangs bijna een dozijn apps uit de App Store geweerd. Die apps zijn voornamelijk bedoeld om de schermtijd te beheren en kinderen te controleren bij het gebruik van de iPhone. Dit roept vragen op over de dominantie van Apple.

De New York Times maakte dit, slechts een paar dagen nadat Apple CEO Tim Cook tijdens de Time 100 Summit zei dat zijn bedrijf “nooit gebruikerstijd wilde maximaliseren” omdat het “niet gemotiveerd is vanuit het oogpunt van zaken of waarden” om dit te doen, bekend.

Privacy in het geding, volgens Apple

Nadat Apple zijn eigen versie van een screen-time tracker – Schermtijd – uitbracht lijkt het of men soortgelijke apps van derden begon te ondermijnen. Een aantal van die App ontwikkelaars is door Apple gevraagd om hun app aan te passen. Ook heeft het bedrijf een aantal apps uit de App Store gehaald. Een woordvoerster van Apple vertelde dat het bedrijf bang is dat de apps te veel klantinformatie naar de makers sturen. Hierdoor zou de privacy in het geding komen.

Een aantal app-ontwikkelaars, waarvan Apple de app verwijderd of ernstig beperkt heeft, heeft hierom een klacht tegen de iPhone-maker neergelegd bij de Europese Commissie.

Phil Schiller, vice-president voor wereldwijde marketing van Apple, noemde in een reactie, dat het harde optreden van het bedrijf gerelateerd is aan privacy kwesties. Daarnaast worden er in de apps technieken gebruikt, die niet zijn toegestaan. De hele reactie van Schiller kun je lezen op MacRumors, die het in zijn geheel publiceerde. Apple volgde kort daarop met een eigen verklaring. Deze is na te lezen op de website van het bedrijf.

“Niemand, behalve jij, moet onbeperkte toegang hebben om het apparaat van je kind te beheren, hun locatie kennen, het gebruik van hun app bijhouden, hun e-mailaccounts beheren, surfen op het web, cameragebruik, netwerktoegang en zelfs hun apparaten op afstand te wissen,” zei Schiller in een e-mail naar een van de app-ontwikkelaars.

Anti-trust klacht bij de EU

Kidslox en Qustodio, twee populaire apps voor ouderlijk toezicht hebben een anti-trust klacht neergelegd bij de Europese Commissie. Zij volgen hiermee het voorbeeld van Kaspesky, die dit eerder ook al deed.

Het bedrijf wordt dus wederom geconfronteerd met beschuldigingen van misbruik van de dominantie van de App Store. Onlangs nog klaagde Spotify bij de Europese regelgevers dat de Apple Music-service een oneerlijk voordeel heeft opgeleverd in de wereld van het streamen van muziek.

VS senator pleit voor scheiding App Store en eigen apps

In de Verenigde Staten hebben politici en anderen hun bezorgdheid geuit over de dominantie van technogiganten. Senator en presidentskandidate Elizabeth Warren vindt dat Apple met zijn apps moet worden gescheiden van zijn App Store. Zo wil zij de te grote macht van tech-bedrijven beteugelen.

Schermtijd minder goed dan beweerd

Een iPhone-gebruiker zei dat Apple’s hulpprogramma’s voor ouderlijk toezicht gewoon niet zo goed zijn als de apps die hij gebruikte. Totdat de maker ervan door Apple gedwongen werd om belangrijke functies te verwijderen. Ex-Apple medewerker Tony Fadell, steunt de klacht: “Apple’s Screen Time heeft nog steeds veel gaten en tekortkomingen. De oplossing zou een spoedjob en niet intuïtief in het gebruik zijn. Apple zou echte API’s voor Screen Time moeten bouwen. Zo zou rekening gehouden kunnen worden met de ‘privacy’-zorgen in plaats van de App Store keuzes voor gebruikers te beperken.”

Campaign for a Commercial-Free Childhood, een advocaten groep uit Boston, riep Apple op om met app-makers en anderen samen te werken, zodat ouders keuzes kunnen blijven maken.

“Als het waar is dat Apple de concurrentie elimineert, is dat buitengewoon teleurstellend en wederom een aanwijzing dat grote tech-bedrijven veel te veel macht hebben.”

Reageer op artikel:
Apple weert diverse schermtijd apps uit de App Store
Sluiten