Grote gevolgen: Apple verliest belangrijke rechtszaak om App Store

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Apple heeft een belangrijke rechtszaak rondom de App Store verloren. Het gaat om een zaak bij de hoogste Amerikaanse rechter (het Supreme Court) waarin de vraag wordt gesteld van wie je als consument een app koopt. Van de ontwikkelaar of van Apple? Het lijkt een redelijk onbelangrijke vraag, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

De hoogste Amerikaanse rechter oordeelde vandaag dat je als consument een app in de App Store van Apple koopt. Niet van de ontwikkelaar. Dat heeft als gevolg dat consumenten nu direct rechtszaken tegen Apple aan kunnen gaan spannen. Bijvoorbeeld over oneerlijke prijsafspraken en de 30 procent commissie die de iPhone-maker vraagt.

Van wie koop je in de App Store?

Een dergelijke zaak is al aangespannen. Een aanklager claimt dat Apple misbruik maakt van zijn monopoliepositie door 30 procent commissie over alle verkopen in de App Store te vragen. Hierdoor wordt de prijs van apps kunstmatig hoger. Het bedrijf uit Cupertino betoogde dat het slechts een tussenpersoon is en dat consumenten maar ontwikkelaars aan moeten klagen als ze het oneens zijn met de prijs van apps.

De hoogste Amerikaanse rechter ging hier echter niet in mee. Het Supreme Court oordeelde dat de iPhone-maker wel degelijk de verkoper van apps is. Consumenten betalen direct aan Apple en alleen het bedrijf uit Cupertino weet wie de apps in de App Store hebben gekocht. Er is geen mogelijkheid voor de ontwikkelaar om contact op te nemen met zijn kopers.

App Store
Klik/tap voor groter.

Potentieel grote gevolgen

Dit heeft als gevolg dat dit nu een antitrustzaak is geworden. Consumenten kunnen zich dus verenigen en Apple aanklagen voor het kunstmatig hoog houden van prijzen van apps. De aanklager claimt dat als consumenten andere opties hadden voor apps buiten de App Store, ze er minder voor zouden betalen. Apple zou dan onder “aanzienlijke druk” staan om zijn commissie die “pure winst” is te verlagen. Die optie is er nu echter niet en daarom maakt het bedrijf uit Cupertino misbruik van zijn positie, betoogt de aanklager.

Deze rechtszaak was fundamenteel. Als de rechter had geoordeeld dat je in de App Store wel degelijk bij een ontwikkelaar koopt, hadden consumenten geen basis om Apple op aan te klagen. Nu de raadsheren anders geoordeeld hebben, kan de iPhone-maker een collectieve rechtszaak van bezitters van iOS-apparaten verwachten.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  De smoes: “je kan de film/app niet meer downloaden want de aanbieder heeft hem terug getrokken” is daarmee hopelijk verleden tijd.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmmm

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  ‘het’ Supreme Court.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Roel Neumann op 13 mei 2019 17:33

  ‘het’ Supreme Court.

  Dank. Aangepast!

 • Profielfoto
  polansky

  Al zullen de echte apple-gekkies het maar vreemd vinden..

  Heel goed en geweldig nieuws voor iedereen die niet continu een rose apple bril op hebben. De commissie van 30% die Apple vraagt aan een developer is echt belachelijk hoog en de reden dat er steeds meer developers ook afhaken of hun prijzen in de store omhoog gooien ten opzichte van een losse app.

  Als Apple daadwerkelijk 30% aan kosten zou hebben voor het hosten van die Apps en het afhandelen van een digitale download, dan is er eerder wat mis in hoe Apple deze online winkel heeft ingericht.

  Mijn vrouw heeft een webshop en verkoopt daar een flink aantal digitale producten, maar de kosten om die te beheren zijn vrijwel nihil. Een commissie van maximaal 3% op iedere verkoop zou dan ook veel meer in lijn liggen met de werkelijkheid om er nog steeds een goede boterham aan over te houden.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  In een willekeurige fysieke winkel koop ik toch ook van de winstmakende winkelier en niet van de fabrikant en weet die laatste toch ook niet wie ik ben? Nogal wiedes dit oordeel.

  Discussie of die 30% van Apple te hoog is of niet, begin ik niet aan. Ben wel klaar met die discussie. Laat de rechter/Europese commissie dat maar fijn uitzoeken.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Heftig nieuws. Jammer.

 • Profielfoto
  Flater

  Corrigeer me als ik dit verkeerd heb maar er zijn toch heel wat meer risico’s aan een digitale winkel met digitaal aanbod dan een gewone winkel? De controle op ongewenste software is hier toch vereist? Anders stond de App store gegarandeerd vol malware en apps van mindere kwaliteit. Over die 30% kan gediscuteerd worden, over de rol van Apple in de App store heeft het Supreme Court het toch behoorlijk fout. Die commissie is geen pure winst al zal Apple wel er behoorlijk winst uit halen. Me dunkt wordt er toch ook geklaagd omdat Apple regelmatig apps verwijderd.

  Uiteindelijk is er weinig veranders: Apple heeft al jaren constant rechtzaken aan de broek.

 • Profielfoto
  Roko

  Hetzelfde geldt hier toch ook als je een online aankoop doet, of iets in een winkel koopt, de verkoper is aansprakelijk. Ook al zal een winkel je vaak proberen door te verwijzen naar de fabrikant van een product, dat mogen ze niet. Dus ik vind de uitspraak wel terecht.

 • Profielfoto
  Marco Tenback

  Ben het hier als app developer met de rechter eens. Apple bepaald ook welke functionaliteit er in een App wordt toegelaten en welke niet. Als een gebruiker de app bij mij zou kopen zou ik bepaalde functionaliteit aan kunnen bieden en omdat de App via Apple verkocht wordt niet, vanwege discutabele review regels.

 • Profielfoto
  dushi

  -10 ben deels akkoord met jouw standpunt, maar ga je evenveel apps verkopen in direct sales zonder de apple store ?

 • Profielfoto
  Christiaan

  De reden dat ik het jammer en heftig nieuws vind is de keerzijde van alles. Apple verdiend er zeker aan daar twijfel er niet aan dat het ook een inkomstenbron is. Aan de andere kant hebben we wel een veilig product en weinig problemen. Sinds de eerste iPhone ben ik klant van Apple en de producten hebben mij nog nooit in de steek gelaten. Nooit een virus gehad, nooit problemen met apps of iets dergelijks.

  Dat dit nu besloten is kan het gebeuren dat de App store los komt te staan en iedereen er apps in kan plaatsen. Probeer dan maar je iPhone schoon te houden van malware wat wel makkelijk gebeurd op andere merken.

  Ik hoop dat er ergens een tussenweg gevonden kan worden.

 • Profielfoto
  Dobbel

  Dan maar een Apple-app die mij alleen uit de Applestore laat downloaden.

  Veel succes voor al diegenen die wat anders willen downloade.

  MAAR dan niet hier komen zeuren als er malware meekomt…..

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  “Nu de raadsheren anders geoordeeld hebben, kan de iPhone-maker een collectieve rechtszaak van bezitters van iOS-apparaten verwachten.”

   

  Alleen iOS apparaten? Het lijkt mij dat dit dan ook zou moeten gelden voor de Mac App store…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  hendrik ijzerbroot op 14 mei 2019 01:13
  Alleen iOS apparaten? Het lijkt mij dat dit dan ook zou moeten gelden voor de Mac App store…

  Waarom? Je kunt Mac programma’s ook buiten de App store om kopen.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Laatste wat ik erover schrijf;-)

  Op zich baal ik wel van de uitspraak. Dit kan natuurlijk ook gevolgen hebben voor ieder zijn privacy. Alle afrekening van apps en in-app aankopen gebeurt via Apple. Tot nu toe (sinds de eerste iPhone) heb ik nog nooit enige vorm van reclame gehad op basis van mijn aankopen. Ook heb ik nergens gelezen dat mensen hun gegevens werden geprofileerd.

  Creditcard bedrijven zijn de gek op data die kunnen dus mooi hun data inzetten om er beter van te worden of zaken aan te bieden op basis van aankopen. De poort voor zulk soort zaken wordt wagenwijd open gezet.

  Als bedrijven mijn gegevens krijgen van wie een app gebruik of aankoop kunnen mij gericht gaan lastig vallen met hun reclame.

  Stap achteruit in de privacy!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ome Kor op 14 mei 2019 07:42

  hendrik ijzerbroot op 14 mei 2019 01:13
  Alleen iOS apparaten? Het lijkt mij dat dit dan ook zou moeten gelden voor de Mac App store…

  Waarom? Je kunt Mac programma’s ook buiten de App store om kopen.

  Hangt er vanaf. Als je naar de site van b.v. Pixelmator Pro gaat, en je klikt op “buy” kom je automatisch bij de Mac App Store terecht. Affinity Photo echter kun je wel buiten de store kopen omdat deze ontwikkelaar een eigen “store” heeft.

  Een ander voorbeeld van een app die alleen in de Mac App Store te krijgen is is b.v. The Sims 2 supercollection van Aspyr of het Muziek programma “Capo” en er zullen nog genoeg andere voorbeelden zijn want de meeste ontwikkelaars (vooral de kleinere) hebben geen eigen download mogelijkheid vanwege de kosten van het beheren van een eigen “store”.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  30% is natuurlijk erg veel en geldt ook voor abonnementen. Apple had dit bedrag beter kunnen maximaliseren of moeten afbouwen afhankelijk van aantal sales. Apple doet echt wel goede dingen van het geld dat ze verdienen, maar het vasthouden aan 30% ongedacht het volume of hoogte van het bedrag…dat breekt ze nu terecht op.

 • Profielfoto
  jrepko

  Marco Tenback op 13 mei 2019 20:20
  Ben het hier als app developer met de rechter eens. Apple bepaald ook welke functionaliteit er in een App wordt toegelaten en welke niet. Als een gebruiker de app bij mij zou kopen zou ik bepaalde functionaliteit aan kunnen bieden en omdat de App via Apple verkocht wordt niet, vanwege discutabele review regels.

  Apple zorgt met de regels ook voor veiligheid. Dat is voor mij heel erg belangrijk. Bij de Google play store heb je regelmatig dat er app’s zijn die niets anders doen dan jou bespieden. die worden niet gecontroleerd, bij Apple wel, en als er dan toch iets niet goed is word dit dan ook z.s.m. gecorrigeerd.

  Veel meer dan de 30% commissie. Als je een product verkoopt via een winkel, dan legt de winkel er meestal 100% bovenop de inkoopsprijs. Zij moeten ook geld verdienen. Daarover maakt niemand zich kwaad, en dan er niet over na denken hoe diezelfde winkelier jou 50% korting kan geven.

 • Profielfoto
  jrepko

  Dobbel op 13 mei 2019 23:37
  Dan maar een Apple-app die mij alleen uit de Applestore laat downloaden.

  Veel succes voor al diegenen die wat anders willen downloade.

  MAAR dan niet hier komen zeuren als er malware meekomt…..

  Ik deel geheel jouw mening.