Apple Pay komt naar tram, bus en metro in België

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Terwijl we net officieel hebben gehoord dat Apple Pay naar Nederland komt, is de betaaldienst in België al aardig op stoom. Er komen steeds meer banken bij en het wordt ook mogelijk om in de Belgische tram of metro met Apple’s dienst te betalen. Dit in andere steden zoals Londen al langer.

Orange start samen met de Brusselse OV-organisatie MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) een proef. Die moet het mogelijk maken om direct bij de MOBIB-terminal in de tram, bus en op metro-stations met Apple Pay te betalen. Andere diensten zoals Google Pay gaan ook werken.

Apple Pay voor het OV in België

De proef moet begin 2020 starten en zal aanvankelijk alleen in Brussel werken. Ook is alleen een ticket voor een enkele reis te koop. Later moeten meer steden en reisvormen volgen. De prijs van een enkele reis wordt niet verhoogd. Apple Pay of niet, de prijs blijft € 2,10 voor een enkeltje.

De werking wordt eenvoudig. Bij het instappen in een bus of tram, kun je straks gewoon Apple Pay activeren en je iPhone of Apple Watch bij de MOBIB-automaat houden. In de metro van Brussel kun je de poortjes openen met je iPhone of Apple Watch. Tijdens controle is het voldoende om de notificatie die toont dat het bedrag afgeschreven is te laten zien.

MOBIB België
klik/tap voor groter.

Wanneer andere steden aangesloten worden, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat Apple Pay in België een goede start heeft gehad. De betaaldienst had enkele maanden na de start al 150.000 actieve gebruikers en was Google Pay begin dit jaar al ruimschoots voorbij. Nederlandse lezers hebben binnenkort geen reden meer om jaloers te zijn, want Apple’s betaaldienst komt ook naar Nederland. (Zie ook → Apple Pay komt eindelijk naar Nederland dankzij ING)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Ja Apple Pay komt en hopelijk ook betalen met je bankpas in OV…. Deze test https://nieuws.ns.nl/op-proef-reizen-met-bankpas-of-creditcard/ is hoopvol. Wordt dit verder uitgerold dan werkt het straks ook met je Maestro pas in je Apple Wallet

 • Profielfoto
  Milez

  Even als bijkomende achtergrondinformatie: er zijn in België vier OV-bedrijven. Voor het hele land is er de NMBS voor de trein, in Brussel is er de MIVB voor metro, tram en bus, in Vlaanderen is er De Lijn voor bus en tram en in Wallonië is er de TEC voor bus en tram.

  Ze gebruiken alle 4 het MOBIB-ticketsysteem, dus in theorie kunnen ervaringen uit Brussel waarschijnlijk tamelijk gemakkelijk gebruikt worden in de rest van het land.

 • Profielfoto
  gipsman

  2020! Waarom moet het allemaal zo tergend traag gaan? Rijden er nog wel trams in 2020? 🤒 Trein ontbreekt?

   

 • Profielfoto
  Dave Van Cauwenberghe

  gipsman op 8 mei 2019 17:13
  2020! Waarom moet het allemaal zo tergend traag gaan? Rijden er nog wel trams in 2020? 🤒 Trein ontbreekt?

   

  Mooi op schema hoor. Heel erg vooruitstrevend dat Brussel zich kan meten aan bv. London.

  MIVB voert enkel diensten uit met bus, tram & metro. De NMBS komt waarschijnlijk wel later want zoals eerder gezegd, het volledige Belgische OV werkt met MOBIB. En het is uitzonderlijk voor ons Belgenlandje dat de 3 gewesten compatibel zijn met hetzelfde systeem, haha.

 • Profielfoto
  hagar2008

  De MIVB in Brussel is het enige vooruitstrevende transportbedrijf in België. Het zal nog heel lang duren eer de andere bedrijven (De Lijn, NMBS en TEC) zullen volgen. Daar mag je zeker van zijn.

 • Profielfoto
  Loyd

  We zijn hier wel jaloers want die arrogante lui van Rabobank willen niet meewerken