Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 16 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple Pay krijgt nieuwe opties voor in het openbaar vervoer

Na een korte tijd van stilstand, is Apple Pay weer volop in ontwikkeling. Apple maakte onlangs bekend dat 7 nieuwe landen worden aangesloten en daarna kwam het goede nieuws dat Nederland ook eindelijk de betaaldienst krijgt. Nu zijn er nieuwe mogelijkheden voor in het openbaar vervoer (OV).

De betaaldienst voor iPhone en Apple Watch werkt in sommige steden al in de trein, tram, metro en bus. Dat is bijvoorbeeld in Londen het geval. Binnenkort start ook een proef in België. Een nieuwe functie genaamd “Express Transit” moet het inchecken en betalen met Apple Pay in het OV sneller maken.

Apple Pay Express Transit

In iOS 12.3 is deze nieuwe functie verschenen. Express Transit houdt in dat je geen authenticatie voor Touch ID of Face ID nodig hebt voordat je met Apple Pay kunt betalen in het OV. Gebruikers van de betaaldienst kunnen een pas autoriseren en deze kan dan altijd gebruikt worden om in te checken. Je kunt direct je iPhone voor het poortje of de lezer houden. Geen authenticatie nodig.

Apple heeft hiervoor een apart profiel gemaakt dat OV-aanbieders moeten ondersteunen. Momenteel werkt het alleen in de metro van de Amerikaanse stad Portland. Gezien het een nieuwe functie is, zullen meer aanbieders snel volgen.

Apple Pay Openbaar Vervoer
Afbeelding via: 9to5Mac – Klik/tap voor groter.

Compatibel met barcodes voor openbaar vervoer

Aan de andere kant wordt het ook makkelijker om Apple Pay niet in het openbaar vervoer te gebruiken. De meeste Nederlanders hebben hier nog geen ervaring mee, maar de meeste poortjes op stations van bijvoorbeeld NS hebben de vervelende eigenschap dat ze Apple Pay activeren zodra je iPhone in de buurt komt. Dat komt omdat de OV-chipkaart net als contactloos betalen met een RFID-signaal werkt. Dit is hoogst onhandig bij het scannen van een e-ticket.

Aanbieders van OV-apps kunnen een uitzondering bij Apple aanvragen. Zodra hun apps met een e-ticket of barcode geopend is, kan Apple’s betaaldienst onderdrukt worden. Dat voorkomt ongemak. De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF gebruikt dit nu in zijn applicatie. Deze functie zo ook goed van pas komen bij de NS, of bij het project Invisible Tickets. Dat wil de iPhone als vervanger van de OV-chipkaart op de kaart zetten. (Zie ook → Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone)

NS invisible tickets iPhone 002
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple Pay krijgt nieuwe opties voor in het openbaar vervoer
Sluiten