Nog makkelijker betalen: Apple Pay werkt straks met NFC-tags

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Apple Pay
Afbeelding: Apple

Apple Pay blijft maar uitbreiden. Onlangs hoorden we het heugelijke nieuws dat de betaaldienst voor iPhone, Mac en Apple Watch naar Nederland komt en nu onthult Apple een functionele verbetering. Betalen wordt makkelijker dankzij zogenaamde NFC-tags.

Dit zijn stickers die op apparaten of automaten geplakt kunnen worden. Je kunt door je iPhone of Apple Watch bij een sticker te houden meteen betalen. Bijvoorbeeld bij een parkeermeter, deelfiets of op een virtuele fooienpot. Er is geen app nodig om te transactie te voltooien.

NFC-tags voor Apple Pay

De iPhone-maker onthulde de nieuwe functionaliteit tijdens de TRANSACT-conferentie. Die zich volledig op betalen en shopping richt. Apple-topvrouw Jennifer Bailey zegt dat al samenwerkingen zijn beklonken met onder andere Brid (elektrische scooters) en PayByPhone-parkeermeters. Andere Amerikaanse partners zijn Dairy Queen, Panera Bread, Yogurtland, Jimmy John’s, Dave & Busters en Caribou Coffee.

Wanneer de NFC-tags precies beschikbaar zijn, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk kondigt Apple de nieuwe functie ook tijdens WWDC 2019 aan. Het is daarom te verwachten dat NFC-stickers voor Apple Pay in iOS 13 ondersteund zullen worden.

Apple Pay NFC-tag 001
Klik/tap voor groter.

Uitbreiding Apple Pay

Apple’s betaaldienst is 2019 goed gestart. Na een lancering in België, komt Apple Pay binnenkort ook naar Nederland. Functioneel wordt in België binnenkort gestart met een proef die je direct met je Apple Watch of iPhone in het OV laat betalen. Je hebt geen los kaartje of MOBIB-kaart meer nodig. Je iPhone of Watch kan direct voor het ontwaardingsapparaat gehouden worden om in te checken. (Zie ook → Apple Pay komt naar tram, bus en metro in België)

Apple Pay NFC-tag 002
Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Ze voelen de hete adem van cryptocurrencies zoals Bitcoin in hun nek ademen.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Blijf me toch afvragen wat de toegevoegde waarde is tov het contactloos betalen dat wij hier in Nederland al kennen? Alleen Apple wordt er beter van. Voorts krijgen ze een bak betaaldata in handen. Wat gaan ze met die gegevens doen? Apple is niet aan dezelfde strenge voorwaarden gebonden als banken, dus het staat ze vrij om die gegevens zonder jouw toestemming te verkopen. Niet doen dus.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Lolsmurf op 14 mei 2019 17:55
  Blijf me toch afvragen wat de toegevoegde waarde is tov het contactloos betalen dat wij hier in Nederland al kennen? Alleen Apple wordt er beter van. Voorts krijgen ze een bak betaaldata in handen. Wat gaan ze met die gegevens doen? Apple is niet aan dezelfde strenge voorwaarden gebonden als banken, dus het staat ze vrij om die gegevens zonder jouw toestemming te verkopen. Niet doen dus.

   

  Lolsmurf, ten eerste is Apple Pay veiliger dan de huidige wijze van contactloos betalen en je kunt veel grotere bedragen met Apple Pay contactloos betalen. Ten tweede denk ik dat Apple helemaal niet zo geïnteresseerd is in betaaldata (behalve voor de transactie dan). Apple’s business model is totaal anders dan dat van bijv. Google, Facebook en Amazon, die het verzamelen van klantdata nodig hebben omdat die weer te verkopen. Apple verkoopt geen data (aan niemand).

   

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Dat Apple geen data verkoopt is nu. Maar dat beleid kan natuurlijk altijd veranderen. Realiseer je wel dat de regelgeving voor banken veel strenger is in deze.

  Toch is de wijze van contactloos betalen in met name Nederland al op een dermate wijze goed georganiseerd dat Applepay meer een aanvulling is op wat we hebben dan een revolutionaire verbetering. Wellicht is dat in andere landen anders en duurt het daarom zolang voor het hier uitgerold is.