Night
Night Nieuws 3 mei 2019

Apple geeft Intel openlijk de schuld van stagnatie Mac-verkopen

Apple legt de oorzaak van de achterblijvende inkomsten uit Mac verkopen bij Intel. Doordat de chipmaker geen snellere processors kan maken, zorgt dit volgens Tim Cook en Luca Maestri, Apple’s Chief Financial Officer, voor een daling in de verkopen.

Dit blijkt uit de kanttekeningen die Maestri maakte bij de publicatie van Apple’s laatste financiële resultaten: “Ik wil het nu hebben over de Mac. De omzet was 5,5 miljard in vergelijking met 5,8 miljard een jaar geleden. Die daling wordt vooral veroorzaakt door processor-beperkingen op bepaalde populaire modellen.”

Tim Cook
Tim Cook tijdens de Time 100 summit (klik/tap voor groter)

CEO Tim Cook voegde hieraan toe: “Voor onze Mac-activiteiten in het algemeen stuitten we in het kwartaal van maart op een aantal processorbeperkingen, wat leidde tot een omzetdaling van 5 procent in vergelijking met vorig jaar. We zijn van mening dat onze Mac-inkomsten vergeleken met vorig jaar zonder die beperkingen zouden zijn gestegen. We geloven echter niet dat dit ook een impact zal hebben op onze Q3-resultaten.”

Dat klinkt ons bekend in de oren. Eerder merkte John Gruber van Daring Fireball dit al op toen hij een inside-source bij Apple vroeg waarom het zo lang duurde voordat het bedrijf een nieuwe MacBook Air uitbracht. Het antwoord was toen slechts één woord: ‘Intel’.

Intel impact

Intel’s productieproblemen en voorraadtekorten van de huidige generatie processors hebben een grote invloed gehad op de hele computerindustrie, zelfs voor de grote spelers op dit gebied. Sommige PC leveranciers hebben zelfs hun toevlucht gezocht in het gebruik van oudere Intel-CPU’s en zijn zelfs overgestapt op AMD). Intel heeft zich geconcentreerd op het maken van geavanceerde processors met de productiecapaciteit die het heeft. Dit leidde echter tot een tekort bij de rest van het assortiment.

Cook zegt echter dat hij niet gelooft dat deze beperkingen van het processor-aanbod het huidige kwartaal voor Apple zullen beïnvloeden. Als we dat anders formuleren verwacht Cook dus dat Intel inderdaad zijn productieproblemen zal oplossen.

Dat zou kunnen wijzen op de MacBook-vernieuwingen later in het jaar. We hopen op zijn minst op een paar behoorlijke speed-bumps voor bestaande MacBooks. Want als we de geruchten mogen geloven zien we dit jaar geen geheel nieuwe 16-inch MacBook Pro. Die is naar verluidt uitgesteld naar 2020 (of misschien zelfs het jaar erna).

MacBook Pro
Stagnatie in de evolutie van de MacBooks. Wordt de volgende stap een eigen ARM chip? (klik/tap voor groter)

Afhankelijk van leveranciers blijven of zelf maken?

Ondanks de recente garanties van Intel, dat het er alles aan zal doen om te zorgen dat dit soort tekort aan processorcapaciteit niet opnieuw voorkomt, is dit duidelijk een goede reden waarom Apple de overstap naar een eigen ARM processor voor zijn Macs zou moeten maken. Er gaan nu al geruchten dat men bij Apple bezig is met deze grote stap die wellicht al in 2020 gezet gaat worden.

Het maken van zijn eigen ARM-processors zal een grote verandering zijn en dat is geen eenvoudige onderneming. Het zal Apple echter een aantal voordelen bieden in de toekomst. Niet in de laatste plaats een verbeterde controle over de supply chain. Maar ook de winst op Macs kan omhoog door Intel uit het kostenplaatje te weren.

Er zijn nog meer voordelen. Omdat andere devices – zoals iPhones en iPads –  al voorzien zijn van vergelijkbare ARM CPU’s, kunnen het OS en apps gemakkelijker worden ontwikkeld omdat deze dan op alle hardware draaien.

Het lijkt dus maar een kwestie van tijd voordat de scheiding van Apple en Intel op dit punt een feit wordt. Dat zou zeker kunnen verklaren waarom Apple nu publiekelijk zijn beklag doet over Intel en de huidige leveringsproblemen. Eerder nam Apple ook al afscheid van Intel als leverancier van zijn modem chips voor de iPhone.

Reageer op artikel:
Apple geeft Intel openlijk de schuld van stagnatie Mac-verkopen
Sluiten