Apple kondigt stilletjes het definitieve einde van Aperture aan

Het einde van Aperture is in zicht, Apple‘s software voor fotobewerking. Het programma voor professionals zal niet meer op macOS werken na Mojave, de huidige versie van het besturingssysteem.

Apple maakt einde aan Aperture

De aankondiging werd gespot door MacRumors. Apple heeft het niet met veel fanfare gemeld, maar middels een subtiele verandering op een support-pagina waarop wordt uitgelegd hoe gebruikers hun foto’s naar Adobe Lightroom of Apple Photos kunnen importeren.

Voor diehard gebruikers zal dit nieuws geen grote verrassing zijn. De techgigant staakte de ontwikkeling van het programma al in 2014. Het jaar daarop werden zowel Aperture als iPhoto vervangen door Apple Photos, een toegankelijker stukje software.

Aperture verdween destijds ook uit de App Store, maar huidige gebruikers konden het programma blijven gebruiken. Daar komt verandering in in september, als de langverwachte opvolger van macOS 10.14 uitkomt.

Aperture (klik/tap voor groter)

Alternatieven?

Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven, in de vorm van Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Ook raden we je Pixelmator aan, een zeer betaalbaar alternatief dat op verschillende vlakken zelfs Adobe weet voorbij te streven.

Reageer op artikel:
Apple kondigt stilletjes het definitieve einde van Aperture aan
Sluiten