Apple kondigt stilletjes het definitieve einde van Aperture aan

Door: Noah Korevaar - 7 reacties
Apple Aperture

Het einde van Aperture is in zicht, Apple‘s software voor fotobewerking. Het programma voor professionals zal niet meer op macOS werken na Mojave, de huidige versie van het besturingssysteem.

Apple maakt einde aan Aperture

De aankondiging werd gespot door MacRumors. Apple heeft het niet met veel fanfare gemeld, maar middels een subtiele verandering op een support-pagina waarop wordt uitgelegd hoe gebruikers hun foto’s naar Adobe Lightroom of Apple Photos kunnen importeren.

Voor diehard gebruikers zal dit nieuws geen grote verrassing zijn. De techgigant staakte de ontwikkeling van het programma al in 2014. Het jaar daarop werden zowel Aperture als iPhoto vervangen door Apple Photos, een toegankelijker stukje software.

Aperture verdween destijds ook uit de App Store, maar huidige gebruikers konden het programma blijven gebruiken. Daar komt verandering in in september, als de langverwachte opvolger van macOS 10.14 uitkomt.

Apple Aperture
Aperture (klik/tap voor groter)

Alternatieven?

Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven, in de vorm van Adobe Lightroom en Adobe Photoshop. Ook raden we je Pixelmator aan, een zeer betaalbaar alternatief dat op verschillende vlakken zelfs Adobe weet voorbij te streven.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  eppelke

  Buiten het feit dat ik Photos een goed programma vind, omdat het goede andere programma’s er onder opent. Lightroom is waardeloos. Op de eerste plaats elk jaar een nieuwe versie die niet gratis is. Hij maakt van je database een grote wirwar. Bij photos is dat een stuk makkelijker. Dan heb je nog Luminar 3 een veel beter alternatief als Lightroom en ook nog een stuk goedkoper. Want voor 60€ krijg je geen Lightroom.  https://skylum.com/nl/luminar

 • Profielfoto
  defores

  Blunder van Apple, waarom een goed product dat zich bewezen heeft van de markt halen? Veel meer gebaad bij dan een overpriced homepod.

 • Profielfoto
  polansky

  Eppelke je hebt weinig kaas gegeten hoe Apple haar fotobibliotheek heeft opgebouwd. Dat was de grootste ergernis van Aperture en is volledig 1:1 geimplementeerd in Photos. Niet te hopen voor je dat de database corrupt raakt… Kijken of je Apple dan nog steeds de hemel in predikt.

  Los van dat was Aperture ooit wel het beste wat er op dit gebied verkrijgbaar is. Het niet meer doorontwikkelen als dit soort applicaties die toch meer op de pro’s gericht waren heeft Apple nu in de situatie gebracht dat creatieve professionals minder bereid zijn om bij Apple te blijven. Toch zeker één van de redenen waarom de verkoopaantallen voor de Macs en Macbooks achterblijven.

  Apple heeft haar computerdivisie totaal laten verslonzen onder Tim Cook ten faveure van wat mobiele gadgets.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @polansky Zeker, helemaal eens. Maar helemaal vreemd is dat niet, Apple haalt nog maar minder dan 10% van haar omzet uit de computers. Het overgrote deel verdienen ze met iPhones en een kleiner deel uit services (Music store, AppStore, etc).

  Tim Cook heeft dus gewoon een hele zakelijke beslissing genomen de laatste jaren: we verdienen er niet zoveel meer mee dus laat maar een beetje zitten.

  Ik weet dat het vaak gezegd wordt, te vaak wellicht, maar in dit geval weet ik het zeker: dit was met Steve Jobs nooit gebeurd. Die was verzot op de desktops en laptops. Wellicht was ook zijn interesse minder groot geworden omdat op dit vlak hij zo ongeveer zijn doelen bereikt had maar hij had het denk ik niet zo laten verslonzen. Ook het de rug toekeren van de creatieve professionals was onder zijn leiding nooit gebeurd. Tenzij hij z’n eigen speech voor interne medewerkers vergeten zou zijn (Think Different campagne).

  Tim Cook is eigenlijk gewoon de tweede John Sculley. Op de korte termijn bereiken ze absoluut meer winst, meer waarde voor de aandeelhouders, maar de langere termijnvisie is weg. Apple is overgenomen door de boekhouders.

  En ik begrijp het hoor, mobiele telefoons waren het afgelopen decennium HET hotte nieuwe dingetje. Maar ook daar is nu de glans wel vanaf en de grootste innovaties zijn nu wel zo’n beetje geweest. Net als de computer is een snelle en krachtige smartphone nu een commodity geworden, een alledaags gebruiksvoorwerp. Mensen liggen niet meer juichend in de rij voor de winkel voor het nieuwste model met die enorme innovaties.

  De grote vraag is vooral wat de volgende hype gaat worden. Heeft Apple nog een nieuwe productlijn in de mouw waarvan wij nu nog niet kunnen bevroeden dat we over 5 jaar roepen: hoe hebben we ooit zonder gekund? Ik ben bang van niet, maar we hebben ons eerder vergist.

  Jobs en Apple hebben de computer-revolutie mede vorm gegeven en in veel gevallen de artistieke leiding gehad. Met hun innovaties werden computers gemeengoed en werden ze vele malen beter dan als alleen ome Bill het had gedaan. Hetzelfde hebben we zien gebeuren met telefoons. Zonder Apple zaten we nu nog met een brakke Nokia met rubberen toetsjes en een gimmick als een uitklapbaar schermpje en hele brakke software.

  En nu?

  Apple heeft geld zat. Het zou mooi zijn als ze wat minder kapitalistisch zouden denken en voor lief nemen dat ze op de computers en de pro-markt minder verdienen maar het wel super belangrijk zouden vinden. Maar zo denken de heren (en dames!?) van de board niet. Zo denken aandeelhouders niet. Het is Amerika, het land van het hyperkapitalisme.

  Dus helaas… we zullen het moeten doen met af en toe een botje dat ons wordt toegeworpen. De iMac Pro is een geweldige machine, laten we hopen dat de nieuwe Mac Pro ook geweldig wordt (al heb ik er een hard hoofd in).

  Dat ze nu definitief de fotografen onder ons laten stikken is triest. De audio- en video-pro kan nog wel even door met de pro-software van Apple. Op zich ook logisch, content creators die nu “HOT” zijn maken YouTube filmpjes. Daar focust men zich op wellicht.

  Een einde van weer een tijdperk. Ooit was ik enthousiast Aperture gebruiker. Geweldig pakket, toen het nog onderhouden werd.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Trouwens, nog een overeenkomst tussen Tim Cook en John Sculley:

  Niemand begrijpt het productaanbod nog. iPhone XS? XR? XS Max? Een Macbook / Macbook Air / Macbook Pro line-up waar geen touw aan vast te knopen is? Een iPad, een iPad pro…

  En veel te hoge prijzen… Sja.

 • Profielfoto
  eppelke

  polansky op 2 mei 2019 08:14
  Eppelke je hebt weinig kaas gegeten hoe Apple haar fotobibliotheek heeft opgebouwd. Dat was de grootste ergernis van Aperture en is volledig 1:1 geimplementeerd in Photos. Niet te hopen voor je dat de database corrupt raakt… Kijken of je Apple dan nog steeds de hemel in predikt.

  Los van dat was Aperture ooit wel het beste wat er op dit gebied verkrijgbaar is. Het niet meer doorontwikkelen als dit soort applicaties die toch meer op de pro’s gericht waren heeft Apple nu in de situatie gebracht dat creatieve professionals minder bereid zijn om bij Apple te blijven. Toch zeker één van de redenen waarom de verkoopaantallen voor de Macs en Macbooks achterblijven.

  Apple heeft haar computerdivisie totaal laten verslonzen onder Tim Cook ten faveure van wat mobiele gadgets.

  Niet voor het een of ander, maar de bibliotheek, van Aperture was precies het zelfde als van Photos. Dus dat verhaal, niet. Bovendien heb je altijd een timemachine backup. En ik gebruikte Aperture niet op deze manier en photo’s ook niet. Het is voor mij een bewerkingsprogramma. Dus de originele foto’s staan keurig in een aparte map.

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Ik gebruik nog steeds aperture icm met iPhoto. iPhoto voor het eenvoudige overzicht, makkelijk een selectie maken, alom een handig stukje software voor de archivering. Zodra ik een selectie heb gemaakt en ik wat aanpassingen wil doen schakel ik over naar aperture voor de uitgebreide mogelijkheden. Photo’s heb ik ook geprobeerd, maar deze mist de eenvoud van iPhoto en mist tevens de krachtige bewerkings mogelijkheden van aperture.

  Moet wel toegeven dat de interne afhandeling van foto’s binnen de programma’s onoverzichtelijk is, geld ook voor de photo’s bibliotheek trouwens.  Om deze reden importeer ik de foto’s niet fysiek in iPhoto en aperture, maar altijd met een verwijzing.

  Ik werk ook nog steeds met os 10.12 dit omdat ik geen zin heb gehad om uit te zoeken of iPhoto en aperture nog wel werken op 10.13 en 10.14

  Kan dus zonder problemen nog upgraden naar 10.14 dat is dan nog weer een positieve kant van dit artikel.