Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 20 mei 2019

Apple, Amazon en Google aangeklaagd voor ‘massale muziekpiraterij’

Bij het illegaal downloaden van muziek denk je niet direct aan Apple, Amazon, Google, Microsoft of Pandora. Deze bedrijven bieden juist de mogelijkheid om legaal en betaald muziek te streamen of downloaden. Toch is er een componist die daar heel anders over denkt.

Het gaat om Harly Arlen, de beroemde componist van musicals voor Hollywood en Broadway. Hij componeerde het nummer Over the Rainbow voor de film The Wizard of Oz en ook de muziek voor de 1954-remake van A Star is Born. Sinds zijn dood in 1986 is zijn zoon verantwoordelijk voor het toezicht op de erfenis van de componist. Die zoon -Sam Arlen- laat nu van zich horen.

Piratenlabels op iTunes, Apple Music en Amazon

Volgens Arlen wordt veel werk van zijn vader door Apple, Amazon, Google, Microsoft en Pandora illegaal aangeboden. Dat wil zeggen: de bedrijven faciliteren de verkoop voor labels die geen rechten bezitten, maar het werk toch aanbieden. Volgens de aanklager zijn Apple, Amazon en Google op de hoogte van de activiteiten van deze ‘pirate labels’, maar wordt er niets aan gedaan. Daarom worden de technoligie­giganten nu aangeklaagd. Volgens Arlen zijn meer dan 6000 nummers illegaal in omloop.

In de aanklacht worden een aantal voorbeelden gegeven. Bijvoorbeeld het album Once Again… van Ethel Ennis, een Amerikaanse jazz-zangeres die nummers die door Harly Arlen geschreven zijn zingt. Er is een versie van het originele label (RCA Records) op Apple Music te vinden, maar ook een ongeautoriseerde versie van ‘Stardust Records’. Dat is geen officieel label. Het logo van RCA Records is dan ook weggepoetst op de cover.

apple pirate
Klik/tap voor groter.

Ongeautoriseerde versies worden vaak voor minder geld aangeboden. Dat is bijvoorbeeld ook bij Amazon het geval bij een album van de musical Jamaica. De officiële versie kost $9,99 of $1,29 per nummer. De ongeautoriseerde versie wordt voor $3,99 of $0,99 per nummer verkocht. Volgens Arlen is dit bij ongeveer 6000 nummers waar zijn vader rechten op heeft het geval.

Schadevergoeding geëist

De erfgenamen willen een schadevergoeding van de digitale verkopers van muziek zien. Hoe hoog die is, staat niet vast in de aanklacht. De aanklagers eisen ook dat Apple, Amazon, Google, Microsoft en Pandora actie ondernemen tegen de piratenlabels. Of alle bedrijven op de hoogte waren van de ‘piratenlabels’ is niet duidelijk. Geen van de aangeklaagde bedrijven heeft op moment van schrijven gereageerd.

Reageer op artikel:
Apple, Amazon en Google aangeklaagd voor ‘massale muziekpiraterij’
Sluiten