Night
Night Apple Inc. 26 mei 2019

Apple aangeklaagd voor verkoop luistergeschiedenis iTunes

Apple staat bekend als voorvechter van privacy. Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat tegen het bedrijf een collectieve rechtszaak is aangespannen wegens het verkopen van gegevens van zijn klanten. Het gaat specifiek om de luistergeschiedenis in iTunes en Apple Music.

In een collectieve rechtszaak beschuldigen klanten uit de staten Rhode Island en Michigan Apple ervan persoonlijke luisterinformatie te verkopen zonder hun toestemming. De aanklagers zeggen dat ze ‘honderdduizenden’ bewoners in hun eigen staat vertegenwoordigen, die getroffen zijn door deze vermeende schending van de privacy. Maar is dat ook zo?

Luistergeschiedenis iTunes en Apple Music

De aanklager beweert dat lijsten met klanten die muziek via iTunes luisteren vrij te koop zijn. Zo is bijvoorbeeld een lijst te koop met daarop met mensen die een universitaire opleiding hebben genoten, een jaarinkomen boven de 80.000 dollar hebben en die country-muziek hebben gekocht in de iTunes Store. Zo’n lijst zou al te koop zijn voor ongeveer 136 dollar per duizend klanten.

Een belangrijk detail: de verkoper die in de aanklacht genoemd wordt is het Amerikaanse bedrijf Carney Direct Marketing. Het is niet duidelijk hoe dit bedrijf aan de gegevens komt. Nergens in de aanklacht is te lezen dat Apple deze data direct verkoopt. Gaat het om een lek? Het is onbekend en daarom een bijzonder vreemde rechtszaak.

iTunes Apple Music hitlijsten
Klik/tap voor groter.

Flinke schadevergoeding geëist

Desalniettemin is Apple de partij die aangeklaagd wordt. En de aanklagers eisen een flinke schadevergoeding, namelijk 250 dollar voor elke getrokken iTunes-klant uit de staat Rhode Island en 5.000 dollar voor elke getroffen inwoner van de staat Michigan. Deze bedragen zijn gebaseerd op de privacywetgeving van iedere staat. De bedragen lijken laag, maar als je alle gebruikers bij elkaar optelt is dit toch een miljardenclaim. En dat zijn nog maar twee van de vijftig Amerikaanse staten.

CEO Tim Cook heeft herhaaldelijk verklaard dat Apple zich niet bezigt met praktijken als het verkopen van gebruikersgegevens. In een interview eerder dit jaar zei Cook dat Apple geen gebruikersgegevens verkoopt. Hierdoor moeten klanten het gevoel hebben dat ze Apple kunnen vertrouwen. Cook waarschuwt zelfs voor de handel in big data die door bedrijven gebruikt kan worden voor het profileren van gebruikers. Hij stelt zelfs nieuwe wetten die dit moeten verbieden voor. De datum van de rechtszaak die in Californië worden gehouden onder de naam Wheaton vs. Apple inc. is nog niet bekend. Ook heeft Apple nog geen reactie gegeven op de aanklacht.

Reageer op artikel:
Apple aangeklaagd voor verkoop luistergeschiedenis iTunes
Sluiten