Apple aangeklaagd voor verkoop luistergeschiedenis iTunes

Door: Night - 19 reacties
iTunes

Apple staat bekend als voorvechter van privacy. Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat tegen het bedrijf een collectieve rechtszaak is aangespannen wegens het verkopen van gegevens van zijn klanten. Het gaat specifiek om de luistergeschiedenis in iTunes en Apple Music.

In een collectieve rechtszaak beschuldigen klanten uit de staten Rhode Island en Michigan Apple ervan persoonlijke luisterinformatie te verkopen zonder hun toestemming. De aanklagers zeggen dat ze ‘honderdduizenden’ bewoners in hun eigen staat vertegenwoordigen, die getroffen zijn door deze vermeende schending van de privacy. Maar is dat ook zo?

Luistergeschiedenis iTunes en Apple Music

De aanklager beweert dat lijsten met klanten die muziek via iTunes luisteren vrij te koop zijn. Zo is bijvoorbeeld een lijst te koop met daarop met mensen die een universitaire opleiding hebben genoten, een jaarinkomen boven de 80.000 dollar hebben en die country-muziek hebben gekocht in de iTunes Store. Zo’n lijst zou al te koop zijn voor ongeveer 136 dollar per duizend klanten.

Een belangrijk detail: de verkoper die in de aanklacht genoemd wordt is het Amerikaanse bedrijf Carney Direct Marketing. Het is niet duidelijk hoe dit bedrijf aan de gegevens komt. Nergens in de aanklacht is te lezen dat Apple deze data direct verkoopt. Gaat het om een lek? Het is onbekend en daarom een bijzonder vreemde rechtszaak.

iTunes Apple Music hitlijsten
Klik/tap voor groter.

Flinke schadevergoeding geëist

Desalniettemin is Apple de partij die aangeklaagd wordt. En de aanklagers eisen een flinke schadevergoeding, namelijk 250 dollar voor elke getrokken iTunes-klant uit de staat Rhode Island en 5.000 dollar voor elke getroffen inwoner van de staat Michigan. Deze bedragen zijn gebaseerd op de privacywetgeving van iedere staat. De bedragen lijken laag, maar als je alle gebruikers bij elkaar optelt is dit toch een miljardenclaim. En dat zijn nog maar twee van de vijftig Amerikaanse staten.

CEO Tim Cook heeft herhaaldelijk verklaard dat Apple zich niet bezigt met praktijken als het verkopen van gebruikersgegevens. In een interview eerder dit jaar zei Cook dat Apple geen gebruikersgegevens verkoopt. Hierdoor moeten klanten het gevoel hebben dat ze Apple kunnen vertrouwen. Cook waarschuwt zelfs voor de handel in big data die door bedrijven gebruikt kan worden voor het profileren van gebruikers. Hij stelt zelfs nieuwe wetten die dit moeten verbieden voor. De datum van de rechtszaak die in Californië worden gehouden onder de naam Wheaton vs. Apple inc. is nog niet bekend. Ook heeft Apple nog geen reactie gegeven op de aanklacht.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ze zullen het niet helemaal vanuit het niets beweren(?)

  Maar ik kan het me niet voorstellen.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik sta nergens meer van te kijken. Facebook vertelt openlijk dat ze privacy gaan opkrikken en ze gaan vrolijk door. Next.

 • Profielfoto
  Cursor

  Geen koe zo bont of er is wel een vlekje aan en de kost gaat voor de baat uit.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Benieuwd hoe dit uitpakt

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Cursor, één zwaluw maakt nog geen zomer en waar rook is is vuur. Maar wat is nu je punt?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Als dit waar is wordt het een historisch moment waarop zelfs Apple niet meer te vertrouwen is, en je dus net zo goed kan overstappen naar Windows / Android.

  Maar het kan net zo goed helemaal niet waar zijn, en aangezwengeld door een slimme concurrent (Huawei? Qualcomm? Samsung?).

  Bovendien kan de data kan gewoon gestolen zijn van mensen die hun account niet goed beveiligen. Die zijn er altijd. Geen fout van Apple dan.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Wellicht wordt hier meegewaaid met alle winden, of heeft men de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.

 • Profielfoto
  Cursor

  Ome Kor op 26 mei 2019 14:42
  @Cursor, één zwaluw maakt nog geen zomer en waar rook is is vuur. Maar wat is nu je punt?

  De vraag stellen is haar beantwoorden, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan en zie ook Lolsmurf.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ok, maar als het geanonimiseerd wordt veel

 • Profielfoto
  Xcode

  Lekker dit… kan niet eens mijn eigen bericht aanpassen na per ongeluk te zijn gepubliceerd. Vroegah werkte dat wel gewoon OMT.

  Laten we eerst eens kijken in hoeverre dit werkelijk waar is. Mocht het waar zijn, dan vind ik “schending van de privacy” ook nog een brug te ver gezien het feit dat Apple volgens de aanklacht geaggregeerde gegevens lijkt te verkopen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik geloof er geen ruk van. Zo dom is zelfs Tim Cook niet. ?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Wat is dit nou weer voor artikel? Is er enig bewijs? Volgens mij verzamelt Apple helemaal niet eens gegevens zoals inkomen of genoten opleiding. Is er iemand hier die zulke gegevens aan Apple heeft gegeven?

  Het enige wat ik kan verzinnen is dat men (als die rechtszaak bestaat, het artikel geeft geen bron) anti-Apple publiciteit wil genereren (concurrenten, of bedrijven die zelf onder vuur liggen wegens privacy schending).

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik denk dat het vrij naïef is om te denken dat grote bedrijven als Google, Amazon, Apple en Facebook enige waarde hechten aan privacy. Je data zal hoe dan ook gedeeld worden en privacy is gewoon een marketingwoord geworden. Al die bedrijven roepen dat ze privacy hoog in het vaandel hebben staan maar proberen ondertussen gewoon je vertrouwen te winnen om nog meer data af te staan.

 • Profielfoto
  Cursor

  Zelfs “privacy” is een verdienmodel, dus waar maken we ons druk over.

  https://theintercept.com/2019/04/16/consumer-privacy-laws-california/

 • Profielfoto
  Night

  @Cursor in het Capitol? ?

 • Profielfoto
  pannekoek

  Alleen al het gegeven dat alles een service wordt in dat ronde regenboog circus geeft aan dat ze in vedergeval intern de big data “misbruiken”.

  Data in je iWolk, je Apple-id, je pay-gegevens, je koop gedrag, je zelf ingevoerde medische gegevens en de health stream van je polsklomp. En weet ik veel wat je allemaal nog meer aan de club geeft via je HomePut en je iFeun.

  Dat ze gegevens delen met derden om services te kunnen ontwikkelen, of om big data te crunchen, is wel te verwachten.

  Als het vervolgens tegen een bedrag te koop wordt aangeboden is een kwestie van tijd.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Het grote verschil met Apple en bedrijven als Facebook en Google; Bij Apple is persoonlijke data niet het verdienmodel. Apple verdiend meer aan verkoop van hardware dan die twee samen aan gebruikersdata. Waarom zou dan Apple zijn reputatie bewust te grabbel gooien voor de paar centen extra die dat oplevert?

  Nee, gaat er niet in bij mij.

 • Profielfoto
  Antonino

  Ik vind het heel goed dat Apple strijdt voor privacy! En ik vind het onzin dat Apple hiervoor wordt aangeklaagd. Ik zie Apple, dus ook Tim Cook, nooit zoiets doen als lijsten met data verkopen.