iPhone met eigen 5G-chip Apple? Niet voor 2025

Door: Night - 0 reacties
Apple 5G modem iPhone

Je merkt het steeds vaker. 5G komt eraan. T-Mobile belooft in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk in Nederland hebben en Samsung komt in juni met een 5G-variant van de Galaxy S10. Bij Apple gaat het minder snel. Volgens een nieuw bericht van The Information heeft de iPhone-maker pas in 2025 een eigen chip voor het mobiele netwerk klaar.

Wil dat zeggen dat de iPhone tot 2025 geen 5G krijgt? Nee. De iPhone-maker sloot vorige maand een overeenkomst met modemmaker Qualcomm. Die gaat 5G-chips voor de iPhone leveren, maar Apple wil het uiteindelijk zelf doen.

‘Apple heeft veel tijd verspild aan Intel’

Voordat Qualcomm terug in de picture was, leverde Intel alle modems voor de iPhone. Het was ook het plan om deze fabrikant ook 5G-chips voor de iPhone te laten leveren. Volgens bronnen binnen Apple was die poging vooral zonde van de tijd. Intel was blijkbaar nooit zo goed in het maken van modems, want de 4G-chip voor de iPhone XS (Max) en iPhone XR leverde veel problemen op.

Volgens insiders die met The Information spraken moest Intel de 4G-chip voor de nieuwste iPhone maar liefst vier keer reviseren. Pas toen werd aan Apple’s wensen voldaan en waren de prestaties redelijk gelijk aan de modems van Qualcomm. Gemiste deadlines en aanhoudende technische problemen met de chip maakten Apple-managers echter wel angstig voor een verdere samenwerking.

5G-chip voor iPhone uit eigen keuken

Intel was dus geen betrouwbare partner, maar 5G-modems bij Qualcomm af blijven nemen is ook geen oplossing. Apple was enkele weken nog in een heftige juridische strijd verwikkeld met de Amerikaanse maker van modems. Een Qualcomm-modem in de Apple’s smartphones lijkt vooral een noodgreep. Wat wil Apple dan? Hem zelf maken, natuurlijk.

Een eigen chip ontwikkelen gaat echter langer duren dan gedacht. Aanvankelijk gingen we ervan uit dat Apple in 2021 een eigen 5G-modem gemaakt zou hebben, maar ingenieurs binnen het bedrijf zeggen nu dat het nog tot 2025 zal duren. Apple heeft inmiddels wel een eigen team op het project gezet. Dat bestaat uit voormalig-medewerkers van Intel en staat onder leiding van Johny Srouji. Hij is Apple’s chip-guru en stond aan de wieg stond van de ontwikkeling van Apple’s eigen processors (A-chips) voor iPhone en iPad. Srouji zou tijdens een meeting met een Intel-topman hebben gezegd: “Dit zou bij Apple nooit gebeurd zijn onder mijn toezicht.”

Johny Srouji Apple
Apple’s Johny Srouji – Klik/tap voor groter.

Apple heeft nu iets meer dan vijf jaar om zich te bewijzen. De eerste iPhone met 5G wordt overigens in 2020 verwacht, maar dus nog niet uitgerust met een modem-chip uit eigen keuken.

Reacties

0 reacties