Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 mei 2019

Achter de schermen bij de App Store: Apple-veteraan deelt details

Apple laat -in tegenstelling tot Google- niet zomaar alle apps toe in zijn App Store. Iedere nieuwe app of update die een ontwikkelaar uitbrengt, moet door een menselijke reviewer gekeurd worden. Zo blijft de kwaliteit (relatief) hoog. Een Apple-veteraan legt nu uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Het gaat om Philip Shoemaker, die tussen 2009 en 2016 eindverantwoordelijk was voor de App Store. Hij heeft de opkomst van de iPhone en apps meegemaakt en deelt een aantal interessante details met Bloomberg.

Drie paar ogen was onwerkbaar

Toen de App Store in 2009 gelanceerd werd, was Apple erg streng. Steve Jobs wilde dat minimaal drie mensen een app goed zouden keuren voordat deze live ging in de App Store. Dat leidde echter tot lange wachttijden. Uiteindelijk werd dit aangepast en kon een enkele medewerker bepalen of een app live mocht of werd geweigerd.

Dit was volgens Shoemaker geen gemakkelijke verandering. Iedere medewerker kreeg een extra training en moest persoonlijk met de chef spreken voordat hij deze verantwoordelijkheid kreeg. Hoewel Apple tegenwoordig meer tools voor het snel scannen van apps tot zijn beschikking heeft, blijven medewerkers alle apps handmatig checken. Dit zou een nadrukkelijke wens van Apple-topman Phil Schiller zijn.

Beleid App Store wankelt soms

Vooral in de beginjaren had Apple het beleid rondom de App Store nog niet zo goed op orde. Er werd min of meer on-the-fly bepaald welke apps echt niet door de beugel kunnen. Shoemaker kan zich de controverse die ontstond toen het team de game “Baby Shaker” goedkeurde nog goed herinneren. Er was ook discussie om de app “I am Rich” die voor 1.000 dollar werd verkocht, maar toonde alleen een rood amulet op het scherm. Apple verwijderde de app uiteindelijk.

Toch blijft Apple voorzichtig met het afkeuren van apps. De voormalig App Store-chef zegt hierover: “Je bent degene die beslist of een ontwikkelaar een inkomen heeft en zijn kinderen naar school kan sturen. Ik vond het erg moeilijk om ontwikkelaars te vertellen dat hun app niet in de App Store kon komen”. Hij voegt er echter ook aan toe: “Er staat vandaag de dag nog steeds een boel in de appwinkel dat er niet thuishoort”.

Klik/tap voor groter.

Facebook, Twitter en Apple Watch

Op de vraag of iedere ontwikkelaar, groot of klein, gelijk door Apple behandeld wordt, geeft Shoemaker een enigszins ontwijkend antwoord. “Ik liet me altijd al horen over de praktijken van Facebook. Twitter maakte het nog bonter. Ze waren een van de apps die een diepe integratie in iOS hadden, maar het sociale netwerk leverde de slechtst geschreven code die ik ooit heb gezien!”

Apps voor de Apple Watch blijven een hoofd­pijn­dossier voor Apple. Maar weinig ontwikkelaars slagen erin nuttige apps voor de wearable te maken. “Dat was voor ons altijd een beetje beschamend”, zegt Shoemaker. Opmerkelijk is dat Apple dit jaar naar verluidt juist een App Store die direct op de Apple Watch draait wil lanceren. (Zie ook → ‘watchOS 6 brengt nieuwe apps, gezondheidsinfo en meer’)

Reageer op artikel:
Achter de schermen bij de App Store: Apple-veteraan deelt details
Sluiten