Photoshop voor iPad komt eraan: Adobe zoekt bètatesters

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Adobe komt in 2019 met Photoshop voor iPad. Geen uitgeklede versie, maar de volledige versie die ook op de desktop draait en volledig compatibel is met alle PSD-bestanden. De ontwikkeling is inmiddels vergevorderd en het bedrijf zoekt iPad-bezitters die de applicatie alvast willen testen.

Het gaat aanvankelijk om een semi-publieke bèta waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Dat gaat via dit formulier. Adobe vraagt je naam, e-mailadres en motivatie. Je dient ook over een Creative Cloud-account te beschikken. Een betaald abonnement is niet nodig.

Photoshop voor iPad later in 2019

Wanneer Photoshop voor iPad precies uitkomt, is nog steeds onduidelijk. Het feit dat de bètaversie binnenkort uitkomt, geeft echter aan dat de laatste fase van de ontwikkeling is begonnen. Naast volledige compatibiliteit met de Desktop-versie, zal er ook volledige ondersteuning voor de Apple Pencil zijn. Adobe zegt verder open te staan voor een Android-versie, maar heeft geen concrete plannen met Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Adobe Photoshop iPad 2019
Klik/tap voor groter.

Illustrator en Premiere volgen

De huidige iOS-apps van Adobe zoals het beperkte Photoshop Mix zijn volgens het bedrijf op een oud platform gemaakt en hebben geen toekomst. Na Photoshop is het plan om meer dekstop-apps naar de iPad te brengen, denk aan Illustrator en Premiere. Of dit ook in 2019 gaat gebeuren, wilde Adobe nog niet zeggen. De plannen zijn echter “zeer concreet”.

De komst van serieuze Adobe-apps kan ook de iPad helpen. Apple zet de iPad Pro steeds vaker weg als een productieve machine. Photoshop zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de iPad Pro-verkopen. Zo komt Apple’s tablet steeds meer op gelijke voet te staan met de Microsoft Surface. Er is immers ook al een volledige Microsoft Office-versie voor Apple’s tablet.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Zo komt Apple’s tablet steeds meer op gelijke voet te staan met de Microsoft Surface. Er is immers ook al een volledige Microsoft Office-versie voor Apple’s tablet.

  Dit is geen vergelijk; Surface is een (echte) computer met alle mogelijkheden van dien.

  Met een paar 50MP foto’s zit de iPad vol , Niet genoeg RAM en een trage verbinding om het ding te legen…

 • Profielfoto
  Melle

  @donut – je hebt iPad en je hebt iPad tegenwoordig hè. Een pro versie met 1TB bestaat naast een oude air met 32GB aan opslag…

  Ik denk dat een high en pro weinig qua prestaties heeft te vrezen tov. Een
  Surface… het is net de software die het verschil maakt.

  Als er een volwaardige photoshop, autocad en sketchup op termijn zou uitkomen, dan is een iPad per definitie voor ons een volwaardige vervanger en beter voor een Mac.

 • Profielfoto
  polansky

  donut op 14 mei 2019 11:54
  Dit is geen vergelijk; Surface is een (echte) computer met alle mogelijkheden van dien.

  Met een paar 50MP foto’s zit de iPad vol , Niet genoeg RAM en een trage verbinding om het ding te legen…

  Grappig –  Je bent klaarblijkelijk niet op de hoogte dat de Apple A12X Bionic processor sneller is dan de Intel processoren die Microsoft toepast in haar Surface Pro lijn. De komende iPad Pro zal hoogstwaarschijnlijk ook weer een nieuwe processor bevatten die nóg sneller is. Ik verwacht dat het RAM geheugen ook weer groter gaat worden.

  Voor wat betreft RAM is er bovendien moeilijker een vergelijk te maken. Je moet je er immers wel rekening mee houden dat een iPad volledig uit supersnelle geheugenchips bestaat. Wie nu al een SSD gebruikt en minder RAM in zijn computer heeft zitten heeft hier eigenlijk al nauwelijks last van. Op een iPad Pro zal dat niet anders zijn.

  Een iPad is net als een Laptop en zelfs een reguliere desktop computer niet het medium waar je grote bestanden op opslaat. Die zet je tegenwoordig op een NAS, in de Cloud en in ieder geval extern op een harde schijf.

  Dat is overigens al jaren de werkwijze die ik ook zelf hanteer en die we ook hanteren bij ons creatieve bureau. Dit is dus totaal niet iets wat je als problematisch zou moeten bestempelen.

  Het enige dat mij zorgen baart is het feit dat je volgens mij de Adobe Cloud apps niet direct kunt instellen om weg te schrijven naar je netwerk NAS en dat je dat via de Adobe Cloud opslagserver moet doen. Deze moet je dan weer syncen met je NAS en dat is het enige minpunt dat ik hier zie.

  Ik zou het best graag willen testen, maar heb geen iPad die snel genoeg zal zijn.

   

 • Profielfoto
  donut

  Moeilijk doen als het al jaren makkelijk kan… Is dat vooruitgang?

  Neem liever een macbook pro- hier betekent pro nog iets…

  een NAS sluit je het liefst aan met Thunderbolt3- dat schiet tenminste op.

  Het enige voordeel wat ik zie is de pencil2 die beter zal werken dan een Wacom- waarom?- Omdat het van Apple is en Apple ervoor zorgt dat het zo zal zijn.