Adobe verbiedt gebruik oude versies Creative Cloud-apps

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Abonnees van Adobe Creative Cloud klagen over vreemde meldingen. Het bedrijf staat het niet langer toe om oude versies van zijn applicaties te downloaden of gebruiken. Het gaat onder andere om Photoshop, Première Pro en Lightroom. Gebruikers die oudere versies geïnstalleerd hebben, krijgen een waarschuwing en moeten updaten.

Het bedrijf zegt dat vanaf nu slechts twee versies van applicaties aan te bieden. Naast de meest recente versie is ook de op een na meest recente versie te downloaden. Oudere versies mogen niet meer gebruikt worden. Dat zorgt voor ongemak bij professionals, die niet tijdens een groot project willen updaten.

Gissen naar de oorzaak

Adobe geeft geen reden voor de plotselinge verandering van beleid. In diverse gebruikersgroepen wordt echter gespeculeerd over de oorzaak. In een e-mail aan gebruikers van oude versies, schrijft Adobe dat er een risico is op claims van derde partijen als oude versies gebruikt worden. Nu heeft de maker van Photoshop en Première Pro onlangs een rechtszaak om patenten van Dolby verloren, dus dat kan het zijn. Daarnaast zijn recent ook de eisen die aan Java gesteld worden door maker Oracle verscherpt. Veel oude Creative Cloud-apps gebruiken op de achtergrond nog componenten van Java.

Dit zorgt voor ongemak bij professionals die in een groot project zitten en hun software daarom niet willen updaten. Daarnaast zijn bij veel bedrijven oudere Macs in gebruik die niet altijd de nieuwste versie van Adobe-software kunnen draaien. Deze machines vervangen wordt nu een verplichting.

Adobe Creative Cloud 001
Klik/tap voor groter.

Adobe Creative Cloud en CS6-apps

Het verbod op gebruik van oude versies lijkt alleen voor Adobe Creative Cloud-applicaties te gelden. Consumenten of professionals die nog CS6-versies van bijvoorbeeld Photoshop, Première Pro of Lightroom gebruiken, hebben geen waarschuwing gehad. Het is ook nog steeds mogelijk om Adobe CS6-software waarvoor een licentie is aangeschaft te downloaden. Deze verandering in beleid toont aan dat de overstap naar het huren van software niet alleen maar voordelen heeft. Je moet naar de pijpen dansen van aanbieder van de software.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Consumenten of professionals die nog CS6-versies van bijvoorbeeld Photoshop, Première Pro of Lightroom gebruiken, hebben geen waarschuwing gehad.

  Nee,  dat zou wat zijn, als je de volle mep betaald hebt juist om gevrijwaard te blijven van de grillen van Adobe.

 • Profielfoto
  donut

  Dit is Nep Nieuws

 • Profielfoto
  pannekoek

  De nieuwe versies After Effects zijn niet echt een vooruitgang te noemen na het herschijven van de Code. De snelle versie CC (15.x) is dus nu verboden.

  Ransomware met productiviteithandycap. Ik heb er ook geen goed woord voor over.

 • Profielfoto
  Macteach

  donut op 13 mei 2019 17:16
  Dit is Nep Nieuws

  Nope. Echt waar. en ‘nepnieuws’ is één woord overigens.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Het klinkt mij meer als een poging om illegale versies tegen te gaan. Vaak duurt het wel even voordat een versie gekraakt is. Door oude versies te blokkeren heb je zo van de ene op de andere dag geen werkende software meer en zou je het wel moeten aanschaffen..

 • Profielfoto
  SvS

  Op naar Affinity Photo, Designer en dan dadelijk afgeronde Publisher
  iMac 2015 voelt nu wel trager aan met Photoshop en Indesign sinds de update.

 • Profielfoto
  TandMac

  De macht van de Cloud….

   

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Adobe moet gewoon kappen met het tegenwerken van de gebruikers in plaats van de hackers. Wat een kutbedrijf. Kben blij dat Avid binnenkort meer Premiere Pro gaat worden.

 • Profielfoto
  polansky

  Adobe is gewoon een Kutbedrijf, altijd al geweest.
  Het probleem is dat wanneer Affinity een probleem voor ze wordt ze het zo kunnen kopen. Dat is al vaker hun tactiek geweest. Het gedraagt zich als een ware monopolist.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  En dan nog niet eens een rijkelijke termijn voorzien, nee… gewoon: Nu, en wel onmiddelijk.

  Leuke manier om je klanten te behandelen. Wat een service… :-/

 • Profielfoto
  feek

  En ze zijn niet eens in staat om in korte termijn bugs in basisfunctionaliteit op te lossen. Bij release van bv Ai CC2019 heb ik direct twee grote bugs doorgegeven en deze zijn erkent als bug, maar deze zitten er na maanden en 3 updates er nog steeds in. En draai in nog steeds CC2018

   

 • Profielfoto
  SvS

  feek op 14 mei 2019 11:06
  En ze zijn niet eens in staat om in korte termijn bugs in basisfunctionaliteit op te lossen. Bij release van bv Ai CC2019 heb ik direct twee grote bugs doorgegeven en deze zijn erkent als bug, maar deze zitten er na maanden en 3 updates er nog steeds in. En draai in nog steeds CC2018

  Ik ben eigenlijk best benieuwd om wat voor bugs het bij jou gaat.