Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Adobe verbiedt gebruik oude versies Creative Cloud-apps

Abonnees van Adobe Creative Cloud klagen over vreemde meldingen. Het bedrijf staat het niet langer toe om oude versies van zijn applicaties te downloaden of gebruiken. Het gaat onder andere om Photoshop, Première Pro en Lightroom. Gebruikers die oudere versies geïnstalleerd hebben, krijgen een waarschuwing en moeten updaten.

Het bedrijf zegt dat vanaf nu slechts twee versies van applicaties aan te bieden. Naast de meest recente versie is ook de op een na meest recente versie te downloaden. Oudere versies mogen niet meer gebruikt worden. Dat zorgt voor ongemak bij professionals, die niet tijdens een groot project willen updaten.

Gissen naar de oorzaak

Adobe geeft geen reden voor de plotselinge verandering van beleid. In diverse gebruikersgroepen wordt echter gespeculeerd over de oorzaak. In een e-mail aan gebruikers van oude versies, schrijft Adobe dat er een risico is op claims van derde partijen als oude versies gebruikt worden. Nu heeft de maker van Photoshop en Première Pro onlangs een rechtszaak om patenten van Dolby verloren, dus dat kan het zijn. Daarnaast zijn recent ook de eisen die aan Java gesteld worden door maker Oracle verscherpt. Veel oude Creative Cloud-apps gebruiken op de achtergrond nog componenten van Java.

Dit zorgt voor ongemak bij professionals die in een groot project zitten en hun software daarom niet willen updaten. Daarnaast zijn bij veel bedrijven oudere Macs in gebruik die niet altijd de nieuwste versie van Adobe-software kunnen draaien. Deze machines vervangen wordt nu een verplichting.

Adobe Creative Cloud 001
Klik/tap voor groter.

Adobe Creative Cloud en CS6-apps

Het verbod op gebruik van oude versies lijkt alleen voor Adobe Creative Cloud-applicaties te gelden. Consumenten of professionals die nog CS6-versies van bijvoorbeeld Photoshop, Première Pro of Lightroom gebruiken, hebben geen waarschuwing gehad. Het is ook nog steeds mogelijk om Adobe CS6-software waarvoor een licentie is aangeschaft te downloaden. Deze verandering in beleid toont aan dat de overstap naar het huren van software niet alleen maar voordelen heeft. Je moet naar de pijpen dansen van aanbieder van de software.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adobe verbiedt gebruik oude versies Creative Cloud-apps
Sluiten