WhatsApp geeft je nu meer controle over groepschats

Door: Raymon Mens - 3 reacties

WhatsApp legt nieuwe beperkingen op aan groepen. Het gaat specifiek om wie je toe mag voegen aan een groepschat. Dat was tot nu toe altijd en zonder toestemming mogelijk, maar een nieuwe functie moet voorkomen dat iedereen je zomaar aan een groep kan toevoegen.

De chat-app die eigendom van Facebook is, begint vandaag met het uitrollen van deze nieuwe functie. Daarmee kun je instellen dat bijvoorbeeld alleen contacten of helemaal niemand je aan een groep toe mag voegen. Om deze functie te gebruiken, moet de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd zijn.

Controle over WhatstApp-groepen

Zodra de functie actief is, kun je onder het menu Instellingen → Privacy → Groepen een nieuwe optie vinden. Je kiest daar of iedereen, alleen je contacten of niemand je aan een groepsgesprek toe mag voegen. De eerste twee opties spreken voor zich, maar de laatste wil niet zeggen dat je helemaal niet meer aan groepsgesprekken deel kunt nemen. Je krijgt als niemand je direct mag toevoegen namelijk eerst een uitnodiging die je kunt weigeren of accepteren.

Die uitnodiging wordt via een privégesprek verstuurd. Je hebt daarna 72 uur om te reageren. Doe je dat niet? Dan vervalt de uitnodiging en moet deze opnieuw gestuurd worden. Wat ons betreft is ‘niemand’ de optie om in te stellen, want je kunt dan steeds per groep kiezen of je toegevoegd wil worden of niet.

WhatsApp groepen uitnodigen 001
Klik/tap voor groter.

Dit is een prima verbetering die niet alleen irritaties, maar ook privacyzorgen wegneemt. Alle deelnemers konden wanneer je aan een groep toegevoegd werd namelijk meteen je nummer zien. Andere apps zoals Telegram bieden meer mogelijkheden zoals het afschermen van de nummers van deelnemers. Dit is voor WhatsApp echter al een mooie stap vooruit.

Uitrol nieuwe functie gestart

Deze functie zou gemaakt zijn om te voorkomen dat de chat-app als spammechanisme wordt gebruikt tijdens de verkiezingen in India. Volgens WhatsApp is de uitrol van de nieuwe functie nu gestart. Het kan echter even duren voordat iedereen de nieuwe opties ziet. De wereldwijde beschikbaarheid laat hooguit enkele weken op zich wachten. WhatsApp haalt de touwtjes de laatste tijd streng aan in de strijd tegen spam en irritaties. Eerder werden al beperkingen aan het doosturen van berichten opgelegd. (Zie ook → Zoekfunctie WhatsApp wordt binnenkort een stuk handiger)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ligt het aan mij of is Whatsapp hier vrij traag mee?

  We zouden toch ook groepsgesprekken kunnen hiden, zo dat je geen badges meer ziet. Lijkt alsof er nu alleen brandjes worden geblust voor het gezeik in India.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  iAmRenzo op 3 april 2019 14:17
  Ligt het aan mij of is Whatsapp hier vrij traag mee?

  We zouden toch ook groepsgesprekken kunnen hiden, zo dat je geen badges meer ziet. Lijkt alsof er nu alleen brandjes worden geblust voor het gezeik in India.

  Wees blij dat deze functie er nu bij komt.

 • Profielfoto
  Geert

  Zie iemand deze functie al in zijn WhatsApp?