Weekend poll: iTunes verdwijnt mogelijk, gebruik jij het nog?

Door: Raymon Mens - 43 reacties

Misschien wel het belangrijkste nieuws van de week was dat Apple definitief van plan lijkt iTunes op te knippen in verschillende apps voor muziek, films/series, podcasts en boeken. Het einde van de applicatie die door de jaren heen steeds meer functies heeft gekregen is mogelijk in zicht.

iTunes was de afgelopen jaren niet altijd even populair en nu muziek en video steeds vaker via streamingdiensten afgespeeld worden misschien ook wel grotendeels overbodig. Gebruik jij iTunes nog? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  mausje68

  Ik gebruik iTunes nog voor m’n eigen geconverteerde dvd’s op m’n iPad/iPhone te zetten.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik blijf iTunes een geweldige oplossing vinden, zeker icm. ITunes match en Apple music subscription. Synchroniseren gaat ook prima naar m’n devices.

 • Profielfoto
  Rtoonen

  Jazeker.

 • Profielfoto
  msetten

  Ik gebruik het alleen nog voor een aantal zaken die anders mogelijk zijn:

  CDs die niet in Apple Music staan aan mijn collectie toevoegen.
  Smart Playlists maken en beheren.
  Dowloaden voor het archiveren van gekochte films.

 • Profielfoto
  macoris

  Waarom zou iTunes overbodig zijn? Hoe luister je andere naar iTunes music?  Daarbij als ze het ‘op knippen’ verdwijnt het niet echt hé, het zal er gewoon iets anders uitzien of een andere naam krijgen maar je zal wel degelijk een muziek beluister app hebben op je mac.

 • Profielfoto
  msetten

  msetten op 13 april 2019 12:54
  Ik gebruik het alleen nog voor een aantal zaken die anders mogelijk zijn:

  CDs die niet in Apple Music staan aan mijn collectie toevoegen.
  Smart Playlists maken en beheren.
  Dowloaden voor het archiveren van gekochte films.

  Bedoel natuurlijk “die NIET anders mogelijk zijn”.

 • Profielfoto
  DGE1965

  De interface is abracadabra! Maar het kan aan mij liggen….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mijn eigen muziek staat nog steeds fijn in iTunes.
  Prima als ze het opsplitsen, want de andere zooi gebruik ik toch niet.

  Oh ja, wacht… ik heb laatst zomaar een CD gekocht bij Apple.
  De eerste ever geloof ik.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Niet meer sinds iOS devices in de cloud backuppen.

 • Profielfoto
  Persoon

  Het programma mag van mij makkelijker in gebruik worden, maar het moet wel de geavanceerde functies behouden. Ik vrees dat het een dumbed down versie gaat worden die mijn hele library door de war gaat gooien. Eerst dus maar even een tijdje wachten voor ik het installeer.

 • Profielfoto
  wacon

  Gebruik het nog regelmatig. Maar dat ‘overbodige’ zaken eruit gaan is prima voor mijzelf. Koop regelmatig via de iTunes Store muziek en heels soms een film huren.

  iTunes mag zich wat mij betreft meer concentreren op goede audio kwaliteit met high resolution audio aanbod ook ed in de Store.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier ook nog steeds in gebruik, mijn muziekbibliotheek is inmiddels 14 jaar oud. Ik heb een hekel aan Spotify en wil graag mijn muziek zelf hebben, zonder cloudgedoe of rechten, gewoon als mp3 en daarom vind ik iTunes een fijne app. Hopelijk wordt het straks weer de oude vertrouwde muziekspeler die het vroeger was.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  Hoezo niet gewoon een optie ‘ja’?

  veel plezier of met tegenzin is nogal twee uitersten.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ja voor m’n podcasts, het werkt overzichtelijker dan op m’n iPad maar afzonderlijke apps zouden wel een verbetering zijn en waarschijnlijk makkelijker voor updates en dergelijk.

 • Profielfoto
  Reinier666

  Ik had ooit een grote collectie digitale cd’s  Deels aangeschaft en geript, deels gedownload. Nadat ik iTunes erop had losgelaten was het merendeel van de track nummering en namen totaal door de war en dus onbruikbaar.

  Sindsdien een pesthekel aan iTunes.

 • Profielfoto
  janbertwedman

  Alleen voor updaten van mijn iPhone

 • Profielfoto
  Karst

  Audio app, video app en app voor al je devices te kunnen updaten/synchroniseren… (en dan graag alles in 1 keer. Versieupdate kost me een hele avond) ik ben voor!

 • Profielfoto
  pruus

  Een van de programma’s die ik heel veel gebruik. Was in eerste instantie niet het gemakkelijkst ivm de vele opties. Nu erg goed.

 • Profielfoto
  Paul

  Het is mijn muziekplayer op m’n computers.. maar die zal wel beschikbaar blijven..

  Verder gebruik ik het om ringtones op m’n iPhone te zetten en om films die op m’n desktop staan (inclusief metadata en in Apple formaat) te streamen naar m’n Apple TV..

 • Profielfoto
  TandMac

  Dagelijks.

  (ik heb nog steeds heimwee naar die oer oude CoverFlow).

  Qua Look,  Feel & Functionaliteit zijn ze wel ergens flink de pedalen kwijt geraakt. Het kan beter. Maar mag zéker blijven.

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Tbv backups en upgraden iphone & ipad

 • Profielfoto
  Frans

  Opknippen is niet hetzelfde als verdwijnen hoor! iTunes zal echt wel blijven bestaan, hopelijk als een alleen op muziek gefocuste applicatie.

  Ik gebruik iTunes nog iedere dag, en inderdaad met veel plezier. Mijn hele CD-collectie staat in iTunes. Ik heb zelfs een oude Mac apart gehouden die uitsluitend als muziekspeler dient. Met AirPlay stream ik muziek door het hele huis. Met de Remote app op mijn iPhone en iPad heb ik een perfecte afstandsbediening. Heel blij mee!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Reinier666 op 13 april 2019 17:22
  Ik had ooit een grote collectie digitale cd’s  Deels aangeschaft en geript, deels gedownload. Nadat ik iTunes erop had losgelaten was het merendeel van de track nummering en namen totaal door de war en dus onbruikbaar.

  Sindsdien een pesthekel aan iTunes.

  Eigen schuld. iTunes is niet iets wat je op een zooi muziek moet ‘loslaten’. Je moet tijd en energie steken in het toevoegen van je muziek en het toekennen van eigenschappen aan elke song. Iedereen die ik ken die een zooi met mp3’s in iTunes pleurt hoor ik klagen dat iTunes er een puinhoop van maakt. Dat ligt niet aan iTunes maar aan de verprutste ID tags.

 • Profielfoto
  Edwin

  De enige reden voor mij om iTunes te gebruiken was om een iPhone te herstellen of een backup te maken.

 • Profielfoto
  Richard74

  Gebruik het bijna dagelijks. Hoe moet ik anders mijn lokale muziekbibliotheek beheren?

 • Profielfoto
  donut

  iTunes was natuurlijk van origine een muziekprogramma en is later omgetoverd tot een soort Swiss army knife (ook dat het al op veel windows computer stond)

  Nu is het gewoon raar dat mensen tevreden zijn met MP3-kwaliteit en flut boxen terwijl zelfs de veel betere cd-kwaliteit in sommige gevallen zelfs onderdoet aan de oude grammofoon. Gelukkig kan je dus de cd kwaliteit handhaven en je cd’s gecomprimeerd zonder verlies importeren  als apple lossless.

  MAW

  spotify of andere muziekdienst kan dit niet voor mij vervangen.

  Ik hoop idd dat een opvolgers van iTunes zich echt richt op muziek en niets anders en dat Apple niet alleen 4K-video maakt ook goede geluidskwaliteit audio gaat leveren. De hoeveelheid data is tegenwoordig geen enkel probleem meer.

   

 • Profielfoto
  Elvis

  Wekelijks, samen met Apple music!

  Gebruik meerdere slimme afspeellijsten, zodat ik prima mijn eigen muziek kan genieten

 • Profielfoto
  whaha

  Frans op 13 april 2019 20:34
  Opknippen is niet hetzelfde als verdwijnen hoor! iTunes zal echt wel blijven bestaan, hopelijk als een alleen op muziek gefocuste applicatie.

  Ik gebruik iTunes nog iedere dag, en inderdaad met veel plezier. Mijn hele CD-collectie staat in iTunes. Ik heb zelfs een oude Mac apart gehouden die uitsluitend als muziekspeler dient. Met AirPlay stream ik muziek door het hele huis. Met de Remote app op mijn iPhone en iPad heb ik een perfecte afstandsbediening. Heel blij mee!

  Ik gebruik het ook zo goed als elke dag en ik hoop dat in de ‘nieuwe iTunes’ dan ook de slimme afspeellijsten zullen blijven, anders moet ik mijn CD-importcollectie ergens anders huis gaan vesten.

  Alleen dan raar ik alle metadata ook kwijt. Ik doe zelfs gewone migratie van de ene mac naar de andere, puur omdat ik dan mijn iTunes bibliotheek in stand houd.

  Als er ooit iets met mijn bibliotheek gebeurt dat écht door Apple komt, dan weet ik niet zeker of ik macOS blijf gebruiken. Altijd als ik in m’n eentje achter mijn computer zit staat iTunes aan, tenzij ik film kijk of game, maar dat is zeldzaam. Ik gebruik het ook heel vaak als ik niet achter mijn computer zit.

   

  Wellicht mijn favoriete macOS programma. Ik heb ook wel wat tips voor Apple hoor, dus ik ben benieuwd wat ze er mee gaan doen.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Ja, maar met tegenzin? Wat is dat voor een rare vraag.

 • Profielfoto
  defores

  Laat iTunes maar zoals het is, het werkt prima dat het een draak onder windows is ok maar dat gaat niet op voor de Mac.

  Bovendien hebben ze de AppStore ook al veranderd en dat is oerlelijk geworden en helemaal niet beter/overzichtelijker of sneller.

  Dus Apple, laat iTunes heel!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Leuk om te zien dat ik niet de enige ben die zijn (geripte) muziek, film en tv-show collectie beheerd met iTunes. Aangezien ik geen  Music of Match heb, gebruik ik het ook af en toe om muziek op mijn i-devices te zetten.

 • Profielfoto
  iMaf

  Ik gebruik iTunes al zolang ik muziek op de Mac ben beginnen zetten, back in the days, in het begin was het ongelooflijk gebruiksvriendelijk en ook was het ongeëvenaard qua vinden van muziek data betreffende de cd die je wilde invoeren, maar op gebied van klank is het nooit een hoogvlieger geweest, en toch na al die jaren gebruik ik het nog steeds als mijn hoofdbibliotheek en zal dit ook zeker blijven doen en kan ik het alleen maar toejuichen dat ze iTunes gaan opsplitsen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Dat hangt ervan af hoe ze het gaan doen. Bij de overgang van iPhoto naar de Foto’s App op de Mac verdween er ook functionaliteit.

 • Profielfoto
  iMaf

  Al is het wel geen blinde liefdes verhouding die we hebben er zijn zeer zeker ook momenten geweest dat ik Het vervloekt heb nadat Het mijn bibliotheek meermaals naar eigen goeddunken overhoop had gezet en het gebeurt nog regelmatig dat albums om welke reden dan ook worden opgesplitst in ongelijke delen waarvan ik de reden te raden heb maar niet kan snappen hoe dit kan gebeuren, en daarom ook de stille hoop dat dit probleem word opgelost als Het word opgesplitst 🤞🏻

 • Profielfoto
  Polonium-210

  iTunes is big min inmiddels vervangen door Audirvana en Roon.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  als ik van iphone verander , dan doe ik nog via itunes de backup van de oude.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Ik vind iTunes ideaal voor iPhone / iPad vervangingen (bv als ik een nieuwe iPhone heb, gaat m’n oude naar m’n dochter), dat gaat makkelijker (in ieder geval overzichtelijker) in iTunes dan via iCloud.

  Af en toe rip ik een nieuwe cd in iTunes.

  Laat iSync synchroniseren, en iLib de bibliotheek (muziek, iPhone backups, …) zijn, dan boeit het me niet als de muziek app geen iTunes heet maar Muziek.

 • Profielfoto
  koen

  In macOS of iOS?

  Op mijn Mac: nauwelijks, alleen om af en toe mijn iPhone te backuppen. In iOS gebruik ik het regelmatig om muziek te spelen.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  Ik gebruik het veelvuldig om playlists aan te maken die ik vervolgens in Traktor gebruik, die ziet de iTunes bibliotheek. En om m’n iPhone te updaten.

 • Profielfoto
  macchansv

  Al dat gezeur over iTunes heb ik altijd overdreven gevonden, ook al was ikzelf niet altijd even blij met bepaalde dingen. Een betere oplossing die alles omvat heb ik nog steeds niet gezien. Kijken of opbreken en NIET laten verdwijnen, de oplossing is. Met alle verwachtingen die iedereen ervan heeft is gezeur ook daarover weer voor geprogrammeerd. Voor mij is iTunes de Backbone voor mijn muziek en eigen films en hoop ga er dan ook niet vanuit, gezien het suggestive VERDWIJNT in de titel van dit artikel, dat het echt verdwijnt.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Gebruik het alleen om locale backups van iOS apparaten te maken.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Als DJ is iTunes een onmisbaar onderdeel in mijn workflow om mijn muziek bibliotheek te ordenen, overzichtelijk te houden en mijn sets voor te bereiden.  Integratie is er naadloos naar alle DJ software.  Bovendien maak ik nog graag mijn iPhone en iPad backups via iTunes en gebruik ik graag de iTunes sync om muziek en media naar mijn i devices te syncen.  Ik zou het jammer vinden mocht iTunes verdwijnen ten voordele van streaming toestanden.  Ik wil fysieke muziek bestanden, geen streaming crap.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Ik gebruik iTunes al vanaf het begin. Soms verwarrend maar als je goed zoekt werkt eigenlijk alles. Doe veel met smart playlists. Ik mis nog steeds de optie om Apps te organiseren in iTunes zelf. Zoveel makkelijker dan op je device.