Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 april 2019

Netwerk Vodafone had afgelopen jaar de meeste storingen

Onderzoeksbureau P3 -dat zich specialiseert in datanetwerken- heeft zijn jaarlijkse NL Benchmark vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Vodafone in de afgelopen 9 maanden het meest onbetrouwbare netwerk had. De provider was in totaal 17 uur down tijdens drie grote storingen. KPN en T-Mobile deden het beter en hadden met slechts één grote storing te maken.

KPN had in november van 2018 een korte storing van een uur. T-Mobile had in januari 2019 met een storing van twee uur te maken en Vodafone kampte in totaal met drie storingen in augustus, september en oktober. De eerste en laatste storing duurde 8 uur, terwijl het netwerk in september een uur down was.

Vodafone had wel het beste 4G-bereik

Op het gebied van storingen ging het bij Vodafone dus niet erg lekker, maar het 4G-bereik was bij de provider juist het best. Volgens de benchmark hadden abonnees van de rode provider in 94,4 procent van de tijd 4G. Bij KPN was dat 94,2 procent en T-Mobile is met 93,3 procent hekkensluiter. Dit is onder diverse omstandigheden gemeten, zoals lopend door een stadscentrum of buitengebied, maar ook in de auto of trein. Tele2 wordt sinds de overname door T-Mobile niet meer als onafhankelijke provider meegeteld.

Storingen netwerk Nederland T-Mobile KPN Vodafone
Aantal storingen de afgelopen 9 maanden – Klik/tap voor groter.

T-Mobile biedt de hoogste snelheid

Naast eigen metingen, zijn er in het rapport ook crowdsourced resultaten opgenomen. De gemiddelde snelheid is daar een mooi voorbeeld van. Ongeveer 26.000 proefpersonen gaven via een app automatisch hun gemiddelde 4G-snelheid door aan P3. Daarbij kan deze bij T-Mobile het hoogst uit, namelijk 6,8 Mbit/s. Bij KPN was dat 6,4 Mbit/s en bij Vodafone 6,3 Mbit/s.

De drie providers hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. Zo biedt T-Mobile het beste bereik en snelheid in de trein, maar gaat KPN in dorpen aan kop. Het netwerk van Vodafone laat zich in steden weer van zijn beste kant zien. Al met al concludeert het rapport dat alle drie de Nederlandse providers een ijzersterk netwerk hebben dat tot de top van de wereld behoort. T-Mobile komt daarbij gemiddeld als beste uit de bus. Het hele rapport is hier als PDF te lezen. Er zitten leuke tests en details in.

Reageer op artikel:
Netwerk Vodafone had afgelopen jaar de meeste storingen
Sluiten