Veiligheidsprobleem: Apple roept deel reisstekkers terug

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple reisstekkers

Apple heeft een terugroepingsactie voor een deel van zijn reisstekkers aangekondigd. Het gaat om de driepolige stekker die gebruikt wordt in Groot-Brittannië, Singapore en Hong Kong. Exemplaren die tussen 2003 en 2010 zijn verkocht, hebben een veiligheids­probleem.

Nederlanders hebben nooit een dergelijke stekker bij hun apparaat gehad, maar de plug is wel onderdeel van de Apple Travel Kit. Dit is een set van zeven stekkers voor gebruik in een groot deel van de wereld. Je kunt ze op de adapters van de iPad en Mac bevestigen. Handig voor frequente reizigers en als onderdeel van deze set ook in Nederland verkocht.

Reisstekker Apple kan breken

Apple heeft vastgesteld dat de stekker kan breken. In dat geval is er een risico op elektrische schokken als de metalen onderdelen worden aangeraakt. Hoewel het tot nu toe slechts zes keer is voorgekomen, is veiligheid topprioriteit en daarom heeft Apple een terugroepactie opgezet. Bezitters van de Britse wereldstekker kunnen deze gratis omruilen voor een nieuwe.

Alleen oude modellen zonder opdruk aan de binnenkant zijn getroffen. Onderstaande afbeelding toont aan ook hoe je ze kunt herkennen. Naast de opdruk is de oude stekker wat dikker en is er geen uitsparing aan de zijkant.

Apple reisstekker 001
Klik/tap voor groter.

Gratis omruilen

Consumenten die hun stekker om willen ruilen, kunnen bij een Apple Store of geautoriseerd servicepunt (overzicht hier te vinden) binnenlopen. Het is ook mogelijk om telefonisch of via chat een afspraak te maken en de stekker op te sturen. Je krijgt dan een nieuwe teruggestuurd.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Galapogos

  Het maken van een afspraak om het via de post af te handelen blijkt niet mogelijk. De chatmedewerker verwees me door naar de geautoriseerde servicepunten.

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Nou, dan ga ik die maar eens omruilen hè?! Ding wordt soms wel gebruikt dus handig om te hebben.

 • Profielfoto
  lucschram

  Gaat ook om veel Afrikaanse landen, in Ghana hadden ze ook de Engelse stekker

 • Profielfoto
  aaa

  Grappig ik heb zo een setje een tijd geleden gekocht op koningsdag voor een paar euro. Even kijken of ik de “terugroep” versie heb.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Waarom maakt Apple in godsnaam reisstekkers? En dan voor €35(!) wéér een faal leveren. Iedereen die zo’n ding heeft verdient ‘m ook. Moppert nog wat over schoenmaker en leest.

 • Profielfoto
  Galapogos

  Dit gaat niet primair over reisstekkers, al doet de titel van dit artikel anders vermoeden. Dit gaat gewoon over de stekker die (in oa Engeland en Ierland) standaard wordt geleverd bij aankoop van een Macbook of iPad. Dat die stekkers ook in een ‘World Travel Adapter Kit’ werden verkocht is maar bijzaak.