Night
Night Nieuws 21 april 2019

Uyt den ouden doosch: W.A.L.T., de voorloper van de iPhone

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel, maar soms blikken we ook vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, bij wijze van experiment, eens een blik in de geschiedenis te werpen. Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de allereerste voorloper van de iPhone, de W.A.L.T.

We gaan ruim 25 jaar terug in de tijd. Op Macworld Boston in 1993 introduceerde Apple een prototype-apparaat genaamd de Wizzy Active Lifestyle Telephone, de eerste desktoptelefoon van het bedrijf en, net als de Newton, een voorloper van de iPhone.

W.A.L.T.

De Wizzy Active Lifestyle Telephone, ofwel de W.A.L.T. werd ontworpen in samenwerking met telefoonmaatschappij BellSouth. Het toestel werd gemaakt van PowerBook 100-onderdelen en draait Mac Systeem 6. De W.A.L.T. bevatte een touchscreen, faxfunctionaliteit, on-display beller-ID, een ingebouwd adresboek, aanpasbare beltonen en toegang tot online bankieren. De prototypes werden geleverd met een ietwat ‘ongebruikelijke’ handleiding met basisinstructies zoals Gebruik geen WALT in de buurt van water en Laat WALT niet vallen.

Er is verder weinig bekend over de W.A.L.T.. Hoewel het toestel op afbeeldingen is gezien, is er pas recentelijk een video van een werkend exemplaar opgedoken. Sonny Dickson heeft een video gedeeld over het gebruik van de W.A.L.T.. Het is een fascinerende kijk op de vroege Apple-technologie. Door zijn leeftijd duurt een tijdje om W.A.L.T. op te starten, maar als dat achter de rug is lijkt het apparaat keurig naar behoren te werken.

Zoals te zien in de video, had het apparaat een reeks hardware-knoppen voor het activeren van verschillende functies. De met het toestel verbonden stylus kan worden gebruikt voor navigatie en schrijven. Er is echter wel een hoop vertraging bij het gebruik van de stylus. Hierdoor ziet het schrijven er niet geweldig uit.

WALT
De W.A.L.T. heeft diverse functieknoppen en een stylus voor navigatie en schrijven (klik/tap voor groter)

De video doorloopt veel van de beschikbare opties voor het besturingssysteem, van een gebruikers-ID-kaart tot faxinstellingen, waaronder opties voor het aanpassen van meldingen, het maken van begroetingen en meer.

WALT
Een blik in het innerlijk toont onderdelen uit een PowerBook 100 (klik/tap voor groter)

Nooit in productie genomen

Apple liet W.A.L.T. uiteindelijk voor wat het was. Het apparaat is nooit in productie genomen, maar de resterende prototypes bieden een interessante terugblik op Apple’s ontwikkelingsinspanningen meer dan 25 jaar geleden.

Dickson heeft ook een selectie van foto’s met de hardware in de W.A.L.T. op zijn website gepubliceerd. Als je geïnteresseerd bent in klassieke Apple-hardware zijn die zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Reageer op artikel:
Uyt den ouden doosch: W.A.L.T., de voorloper van de iPhone
Sluiten