Uyt den ouden doosch: W.A.L.T., de voorloper van de iPhone

Door: Night - 10 reacties

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel, maar soms blikken we ook vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, bij wijze van experiment, eens een blik in de geschiedenis te werpen. Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de allereerste voorloper van de iPhone, de W.A.L.T.

We gaan ruim 25 jaar terug in de tijd. Op Macworld Boston in 1993 introduceerde Apple een prototype-apparaat genaamd de Wizzy Active Lifestyle Telephone, de eerste desktoptelefoon van het bedrijf en, net als de Newton, een voorloper van de iPhone.

W.A.L.T.

De Wizzy Active Lifestyle Telephone, ofwel de W.A.L.T. werd ontworpen in samenwerking met telefoonmaatschappij BellSouth. Het toestel werd gemaakt van PowerBook 100-onderdelen en draait Mac Systeem 6. De W.A.L.T. bevatte een touchscreen, faxfunctionaliteit, on-display beller-ID, een ingebouwd adresboek, aanpasbare beltonen en toegang tot online bankieren. De prototypes werden geleverd met een ietwat ‘ongebruikelijke’ handleiding met basisinstructies zoals Gebruik geen WALT in de buurt van water en Laat WALT niet vallen.

Er is verder weinig bekend over de W.A.L.T.. Hoewel het toestel op afbeeldingen is gezien, is er pas recentelijk een video van een werkend exemplaar opgedoken. Sonny Dickson heeft een video gedeeld over het gebruik van de W.A.L.T.. Het is een fascinerende kijk op de vroege Apple-technologie. Door zijn leeftijd duurt een tijdje om W.A.L.T. op te starten, maar als dat achter de rug is lijkt het apparaat keurig naar behoren te werken.

Zoals te zien in de video, had het apparaat een reeks hardware-knoppen voor het activeren van verschillende functies. De met het toestel verbonden stylus kan worden gebruikt voor navigatie en schrijven. Er is echter wel een hoop vertraging bij het gebruik van de stylus. Hierdoor ziet het schrijven er niet geweldig uit.

WALT
De W.A.L.T. heeft diverse functieknoppen en een stylus voor navigatie en schrijven (klik/tap voor groter)

De video doorloopt veel van de beschikbare opties voor het besturingssysteem, van een gebruikers-ID-kaart tot faxinstellingen, waaronder opties voor het aanpassen van meldingen, het maken van begroetingen en meer.

WALT
Een blik in het innerlijk toont onderdelen uit een PowerBook 100 (klik/tap voor groter)

Nooit in productie genomen

Apple liet W.A.L.T. uiteindelijk voor wat het was. Het apparaat is nooit in productie genomen, maar de resterende prototypes bieden een interessante terugblik op Apple’s ontwikkelingsinspanningen meer dan 25 jaar geleden.

Dickson heeft ook een selectie van foto’s met de hardware in de W.A.L.T. op zijn website gepubliceerd. Als je geïnteresseerd bent in klassieke Apple-hardware zijn die zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  KeKo

  Leuk! Ik kende de walt niet. Nooit van gehoord. En ja, die opstarttijden. Ik weet nog wel eerste helft jaren 90 dat ik extra geheugen in mijn performa 450 stopte en de opstarttijd 30 seconden korter werd. Nu moest ik nog maar anderhalve minuut wachten voordat ik een bureaublad zag, en daar was ik blij mee:)

 • Profielfoto
  JJmac

  Ja mooi is dat, ik had mijn video kaart van 2 naar 6 Mb uitgebreid voor een prijs van een klein oud tweedehands autootje.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nou begrijpen we ook beter waarom iPhones zo groot worden. ?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Soort Newton op steroïden?

 • Profielfoto
  djneo

  Over General Magic is er een documentaire die ooit uit komt in nederland Over een vergelijkbaar product afkomend vanaf oud Apple medewerkers uit de jaren 90’s

 • Profielfoto
  BlueSky

  Het woord uyt heeft nooit bestaan in de nederlandse taal. Het is door de eeuwen heen altijd ‘uit’ geweest….

 • Profielfoto
  Chytin

  Wait, what? Apple heeft deze device (de iWalt?) ook niet uitgebracht? Had deze ook al hitte problemen net als de Airpower?
  Trouwens, de middelste knop (speakerphone) laat zien dat Apple de WiFi tekentje heeft ontworpen. Rechtzaakje, Tim?

 • Profielfoto
  Milez

  BlueSky op 22 april 2019 01:26
  Het woord uyt heeft nooit bestaan in de nederlandse taal. Het is door de eeuwen heen altijd ‘uit’ geweest….

  Dat klopt niet. In mijn familienaam komt bijvoorbeeld “uyt” voor, en er zijn er vele andere.

  Als we het toch over taalkundige correctie hebben: “den doosch” klopt ook niet want doos is een vrouwelijk woord, en dan was het gewoon “de”.

 • Profielfoto
  sedikit

  Sorry, doosch heeft ook nooit bestaan. Wel dose ? En dat is inderdaad vrouwelijk. Dan moet het niet uit den dose, maar uit der dose zijn.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  “uyt” heeft in bepaalde delen van de Nederlanden wel degelijk bestaan. Over “dose” heb ik geen onomstotelijk bewijs gevonden. Maar hoe het taalkundig heeft gewerkt is hier niet zo van belang. Het gaat er om dat zowel met uyt als met doosch wordt geprobeerd antiquiteit uit te stralen. Er is in het Nederlands een spelling geweest waarbij veel woorden die tegenwoordig slechts op -s eindigen, op -sch eindigden. Het bekendste voorbeeld is Vis/visch. Daardoor had je toentertijd ook een fenomeen “dubbel -sch”. Visschaal was “vischschaal”. Let wel: dit was niet bij alle woorden zo. “doosch” zoals het hier is geschreven, ben ik verder nergens tegengekomen, los dan van andere plekken waar de fictieve frase “uyt den ouden doosch” in zijn geheel werd gebruikt.

   

  En nu on topic: jammer dat de W.A.L.T. nooit verder is gekomen dan een prototype. Als het beter zou zijn geweest dan de Newton, waren we wellicht allemaal al jaren eerder aan het aanraakscherm…